Alkotmányellenes a melegházasság tiltása

jog
2013 június 26., 14:25
  • A melegházasságról szóló döntés részleteit folyamatosan dolgozom fel, erre a linkre kattintva érheti el az újabb posztokat.

5:4 arányban törölte el az amerikai legfelsőbb bíróság a melegházasságot tiltó DOMÁ-t (Defense of Marriage Act, törvény a házasság védelméről).

Update 19:05: Pontosítok. Nem a törvényt, hanem annak 3., a házasságot férfi és nő kapcsolataként definiáló paragrafusát találta alkotmányellenesnek a bíróság. Ez azért fontos, mert ez a meghatározás érvényesült minden - összesen ezernél is több - a házasságot érintő szövetségi jogszabályban. A bíróság ítélete szerint ez sérti az egyenlő védelem elvét. Az indoklásból viszont az is következik, hogy szövetségi szinten nem lehet szabályozni a házasságot, mivel az tagállami hatáskör - tehát tiltani sem lehet a melegházasságokat.

Az ideológiai határvonalakat ezúttal egy veterán, a 25 éve és négy hónapja bíráskodó Anthony Kennedy lépte át és szavazott a liberális kisebbséggel. Kennedy Reagan kinevezettjeként a konzervatívok közé tartozik, az egészségbiztosítási törvényt például ő leszavazta.

photo_camera Ronald Reagan és Anthony Kennedy
Fotó: Wikipedia

A DOMA szövetségi szintű szabályozás, ami például öröklési ügyekben különbözteti meg hátrányosan a meleg párokat - tehát nem kifejezetten tiltja a melegházasságot, csak megkülönbözteti azt a heteroszexuális párkapcsolattól.

Edit 17:18: typo

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.