Egy másik döntésében is a melegjogoknak kedvezett az amerikai legfelsőbb bíróság

külföld
2013 június 26., 14:16

Ma döntöttek a kaliforniai Proposition 8-ről, vagyis a házasságot nő és férfi kapcsolataként definiálni akaró kezdeményezésről is. A bíróság itt is a melegjogok javára döntött, és bár ez esetben is 5:4 arányban, de más megoszlásban.

Ezt a döntést a konzervatívok közül Roberts legfőbb bíró és Antonin Scalia támogatták, a liberális Sotomayor pedig ellenezte. Ez esetben a melegházasság ellenzői voltak a felperesek, de a többségi vélemény szerint nem sikerült bizonyítaniuk a kaliforniai szabályozás alkotmányellenességét.

UPDATE:

Ez a döntés eggyel összetettebb, mint a szövetségi szintű szabályozás alkotmányellenességét kimondó volt. A bíróság valójában azért utasította el a Proposition 8 támogatóinak a keresetét, mert megítélése szerint az a kaliforniai bírósági döntés, amely kimondta a népszavazáson elfogadott tilalom alkotmányellenességét, nem okozott konkrét kárt a felpereseknek. Vagyis azzal, hogy a kaliforniai bíróság megakadályozta a melegházasság tilalmát kimondó kaliforniai alkotmánykiegészítés végrehajtását, semmiben nem akadályozta azokat, akik amúgy ellenzik magát a melegházasságot. A többségi vélemény szerint így a felpereseknek nem volt alapjuk a perre. Ezért is oszolhatott meg a bírók véleménye másként, mint az az ideológiai törésvonalak alapján feltételezhető lett volna.

Maga az ítélet itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.