Mi ez a sztori a melegházassággal meg az amerikai legfelsőbb bírósággal?

Egyéb
2013 június 26., 12:36

Az amerikai legfelsőbb bíróság ítélete szerint nem lehet kizárni az azonos nemű párokat a házastársakat megillető kedvezményekből. Az egész sztori egy fájdalmas magánéleti eseménnyel kezdődött.

A pert Edith Windsor indította, aki 2007-ben, a kanadai Ontarióban házasodott össze Thea Spyerral még 2007-ben. Spyer 2009-es halála után Windsor örökölte teljes vagyonát. A törvényeknek megfelelően befizetett 363053 dollár adót, amit a házastársak öröklésének adómentességére hivatkozva vissza is igényelt.

Kérelmét azonban a DOMA 3. paragrafusára hivatkozva elutasították. Az ezernél is több szüvetségi szabály alapjául szolgáló törvény ugyanis a házasság és a házastárs fogalmát is az azonos nemű párokat kizárva határozta meg.

A poént, a bíróság döntését már ismerjük, mindjárt beleásom magam abba is, hogy miért döntöttek így öten, és miért gondolták négyen, hogy a melegeket nem illetik meg ugyanazok a jogok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.