Farkasházy, a szexpárduc

internetek
2013 július 07., 10:04

Engem nem külünösebben érdekelt a két héttel ezelőtti szárszói hepaj – Plankó Gergő úgyis megírt róla minden érdekeset –, viszont közben eszembe jutott, hogy bár Farkasházy Mimi asszony vécéjéről már láttam képet, a hölgyről sajnos soha. Így hát rákerestem a Google képkeresővel, és számtalan érdektelen találat között találtam egy olyan fotót is, amin Mimi ugyan nem volt rajta, férje, Tivadar, valamint Beleznay Endre szcientológus színész és Csordás Tibor, a Fiesta együttes oszlopos tagja viszont igen.

Gondolom egy pillantás is elég a képre ahhoz, hogy világos legyen, miért kellett azt azonnal kiraknom a mikroblogomra. A kép viszonylag gyorsan kezdett terjedni a Tumblr magyar szegletében, aminek első eredményeként egy barátom idegesen rámcsetelt, és nehezményezte, hogy bezzeg amikor ő ugyanezt a képet már vagy másfél éve kitette a saját mikroblogjára, az sokkal kevesebb képet és lájkot kapott. És hogy ezért én egy köcsög vagyok. Ilyenek a barátok, és pláne ilyen az internet.

Körülbelül 24 órával az eredeti post után az saját életre kelt. A magyarok már nem pörögtek rajta, viszont valahogy átkerült külföldi tumblrekre is, és gyorsan összeszedett vagy kétszáz lájkot és reblogot. Ez egyáltalán nem sok nemzetközi szinten, viszont nagyon érdekesnek találtam, hogy egy ennyire jellegzetesen magyar fotó ennyire jellegzetesen magyar szereplőkkel megérint teljesen más kulturális hátterű internetezőket.

Kik ezek az emberek?

Előbb leszek agysebész, mint mémkutató, most viszont szerettem volna utána járni annak, hogy mi tetszik másoknak egy ilyen magyar képben. Ezért levelet írtam minden rebloggolónak, amiben három kérdést tettem fel. Vajon mi történik a képen, és kik ezek az emberek? Miért találta reblogra érdemesnek a fotót? Végül pedig hogy a rebloggoló hova valósi és mennyi idős.

A beérkező válaszokból először is egyértelművé vált, amit már eddig is lehetett sejteni: az olyan internetes álnevek, mint 666cuntcocaine666 és homolatex-bitchsuck mindig 15 éves gyerekeket rejtenek. Másodszor pedig az, hogy a mikroblogolás nem a gondolkodásról és a megfontolt mérlegelésről, hanem a kontent folyamatos tolásáról szól.

A fotó egyébként eredetileg a Blikkben jelent meg tavaly februárban (és itt köszönném meg alázattal hogy engedélyezték itteni felhasználását). Az enyhén reklámszagú cikkben a siklósi élményfürdőről van szó, és a legtöbb válaszadó a csúszdából és a medencéből ügyesen ki is következtette, hogy itt valami vízi vidámpark a díszlet. Ezen kívül viszont szinte semmiben sem volt egyetértés.

  • Szerintem a két férfi a kép szélén egy barátjukra várt, és akkor hirtelen ez az öregember jelent meg helyette. Azért rebloggoltam, mert én is nagyon sokszor éreztem már úgy magam, mint ez az öregember. (Spanyol, 26 éves)
  • Vagy család, vagy valamilyen barátok. A baloldali férfi úgy néz ki, mint aki nagyon sok pénzt keresett valami együttesben, mert vízhatlan órája van és komplikált tetkói. A férfi a csúszdán egyszerűen imádnivaló, és nagyon jó bajsza van. A jobboldali viszont sokkal fehérebb, mint a másik kettő, és konzervatívabbnak is néz ki. Talán valami irodában dolgozik, nem mehet ki annyira a szabadba, meg nem is lehetnek tetkói. A képet azért rebloggoltam, mert a középső férfi nagyon cuki. (Connecticut, 26)
  • Azért rebloggoltam, mert nagyon szép narancsárga a csúszda, a kép pedig nagyon fura. (Amerikai, 18)
  • Két elméletem van: vagy valamilyen gyógytorna, vagy egy melegpornó bevezető jelenete. (Nem írt magáról semmit)
  • Elég morcos embereknek néznek ki, akik nem igazán élvezik ezt az egészet. Általában olyasmiket rebloggolok, amiket egyáltalán nem értek. (New Jersey, 18)
  • Azt hiszem ez egy rokkant férfi a csúszdán. Azért rebloggoltam, mert tetszenek a színek. (Nem írt magáról semmit)
  • Szerintem az öreg figura valamilyen fontos ember, talán egy gondolatolvasó. A másik kettő meg a testőre lehet. (London, 17)
  • Apa, fia és nagyapa. (Brazília, 18)
  • Kell nekem a középső szexpárduc. (Nem írt magáról semmit)
  • Fogalmam sincs, kik lehetnek ezek, de nagyon érdekes a középső férfi arckifejezése, meg amit csinál a kezeivel. (Maine, 17)
  • Azért rebloggoltam, mert nagyon illik a blogomra: emberek, akik fura dolgokat csinálnak. (Angol, 17)
  • Biztos vagyok benne, hogy rokonok, és talán a középső férfi születésnapját ünneplik. És nagyon tetszik az arckifejezése, meg amit csinál a kezeivel. (Amerikai, 14)
  • Fogalmam sincs, mi ez, de a középső férfi nem tűnik valami vidámnak. Azért rebloggoltam, mert mintha lenne valami történet a fénykép mögött, amiről nem tudom, micsoda, de kísérteties. (Kanadai, 14)
  • Vagy úszólecke, vagy valamilyen tudományos kísérlet (Brazil, 14)
  • Nagyon ismerősnek tűnnek, az egyik színész, a másik talán humorista? De arra is gondoltam, hogy mindjárt valami orgia lesz. Azért reblogoltam, mert tetszik a középső férfi arckifejezése, mintha azt mondaná, hogy “hú de jól érzem magam”, de ironikusan. (Chile, 14)
  • Általában szomorú dolgokat postolok a tumblremre, de néha kell valami vidám is. (Nem írt magáról semmit)

Jövőre ezeknek az embereknek kellene mennie Szárszóra, és nekik kellene leváltaniuk Orbán Viktort.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.