Kínos vagy király a baseballsapka?

életmód
2013 július 08., 18:08

KIRÁLY

Már rég nem csak azok hordják, akik sportolnak vagy akik rajonganak egy amerikai sportklubért, és nem is kizárólag azok, akiket zavar, hogy szemükbe süt a nap. Baseballsapkát hordanak a legnagyobb rendezők, mint Spielberg vagy Spike Lee, a legsikeresebb színészek, Leonardo di Caprio, Ryan Gosling, a legmenőbb énekesnők Beyonce, Rihanna, végeláthatatlan a sor. Sőt Amerika elnökei is. De mikor Barack Obama vagy New York egykori polgármestere, Rudy Giuliani felveszi a baseballsapkát, az nem azt jelenti, hogy épp gyárlátogatáson vannak, hanem, hogy ők is csak egyek a nép egyszerű gyermekei közül. És amikor a rapperek az Audemars Piguet óra és az Armani öltöny mellé fejükbe nyomják a sildest, az is arra próbál utalni, hogy ők azért még tudják, honnan jöttek. Szóval akármilyen klassz a baseballsapka, a valóságban eléggé proletár cucc.

KÍNOS

De kevésbé vonzó arcok fejére is rá van rohadva a legendás kiegészítő. Ott van Vujity Tvrtko, Michael Moore vagy Justin Bieber. A magyar rendőrök, a Magyar Gárda tagjai, a diszkóban kószáló dílerek és a biztonsági kamerák elől bujkáló bolti tolvajok ismertetőjegye is a sildes sapka.

Akkor mi különbözteti meg a frankó baseballsapkást a gyatra baseballsapkástól? Az egyik legfontosabb kritérium, hogy milyen az a sapka. De legalább ilyen fontos, hogy hogyan hordja az illető. A ruhadarab nem csak annak köszönheti sikerét, hogy alkalomtól és évszaktól függetlenül hordható, és nem is annak, hogy az elejére hímzett logókkal egyszerűen hozzácsapódhat bárki bármilyen csoporthoz. Sokkal inkább annak, hogy a sapka 140 éves története alatt bebizonyította, ezerféleképpen variálható és hordható.

9SZTÍLÓ

1992-93 környékén járunk. A legenda szerint a mezőtúri fiatalok a kilátást ellehetetlenítő szemellenzős forma tartós kialakítása érdekében éjszakára sörösüvegre gumizták a sapkájukat. A viselet azért volt nagyon vicces, mert nem csak a periférikus látását veszítette el miatta az ember, de annyira mélyen behúzva kellett hordani, hogy csak akkor látott ki, ha úgy hátradöntötte a fejét, mint akinek épp az orra vérzik.

sapka_12

Az elmúlt években megint nagyon fut a fordított stílus.

sapkahatra_1

Valamikor 2005 körül lehetett látni Magyarországon raprajongókon a kacsacsőrre pöndörített verziót.

sapka3

 

1994 körül rövid ideig már ment a pamutlazán fejre pottyantott verzió. Most Justin Bieber hozta vissza.
sapka
Az L.A. gangsa style - mélyen behúzva, fület betűrve.
sapka5
Hóbortosan hátra csapva is frankó volt hordani az elmúlt években.
sapka2
Jay Z - stílus.  Oldalra billentve jobb fülön megtámasztva. (Jay Z egyébként itt azt énekli, hogy ő tette a leghíresebbé a NY logójú baseballsapkát, nem a Yankees. Talán ez túlzás.)
sapka6
Hülyegyerek sztíló.
sapka7
A baseballsapka és a humor, olyanok, mint borsó meg a héja.
sapka13

 

BROOKLYN SZTÍLÓ

A korai szalmakalapokat 1900 körül kezdte felváltani a Brooklyn stílusú sildes sapka, a baseballsapka őse, aminek még a napellenzője a mainál jóval rövidebb volt. 1940-ben született meg a mai baseballsapka, amit 6 gerezd szövetből varrnak, gomb van a csúcsán, és hosszú, rugalmas a sildje. Népszerű a hálós, jól szellőző, kamionos típus, és van, aminek hátul állítható a mérete, de az igazi a fullcap, amit több különböző fejméretben árulnak.

vintage-baseball-caps-history

Az amerikai baseball-liga hivatalos sapkagyártója a New Era Company. Német bevándorló család alapította 1920-ban New Yorkban. A New Era sapkák között is van egy ikonikus "Levi's 501-es" a New Era 59Fifty (Fitted). Ez tulajdonképpen az igazi baseballsapka 1954 óta.
Itt megismerheti a New Era sapkák összes típusát.

A New Era az első sapkákat 1934-től a Cleveland Indians-nak készítette. És a rá következő húsz évben ők lettek az amerikai liga vezető sapkagyártói. Egészen 1978-ig a nagyközönség nem is vásárolhatott ilyen Fitted sapkát.

A csapatok sokáig csak praktikus okokból és nagyon lassan voltak hajlandók változtatni a sapkákon. Aztán Spike Lee rendező 1996-ban eretnek kéréssel fordult a New Erához. Rendelt egy piros Yankeez 59Fifty sapkát. A NY-sapka addig szigorúan kék volt. Ezzel elindult a lavina. Hamarosan mindenféle színekben és változatban lehetett kapni a csapatok sapkáit. Jelenleg a New Era több mint 200 fajta Yankees sapkát árul, de a logót még mindegyiken 2600 öltéssel varrják fel.sapi

Mostanra már mindenféle partnerprogram keretében a közönség, és sok cég is tervezhet mintát a fitted sapkákra. (A fönti képeken például egy New Era 59Fifty sapka látható, amit az Okley hímzett ki.)
Ami az utóbbi években változást jelentett, hogy a fullcap sapkák (nem állítható hátul a mérete) sildjén nagy kerek aranymatrica jelöli a sapka méretét és márkáját. És ezt legtöbben rajta is hagyják, hogy mindenki lássa.era

 

A Fitted sapkák látszólag pont olyanok, mint hatvan évvel ezelőtt, de valójában folyamatosan fejlesztik őket, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a fej formájához, hogy elvezessék a verejtéket, hogy védjenek az UV sugárzástól, hogy a sildjük annyira rugalmas legyen, hogy bármennyiszer lehessen variálni, hogy fényre változtassák színűket, és ne tükröződjenek a nap vagy a stadion fényei.

A baseballsapka megállíthatatlan terjedésének csak egyetlen dolog szab határt, hogy nagyon sok ember fején szörnyen mutat. Ezen kéne még reszelni abban a buffaloi gyárban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.