A bionikus láb jobb, mint az igazi

tudomány
2013 július 11., 07:26

A Gizmodo kipróbálta az AlterG bionikus lábát, amit a cég csak úgy jellemez, hogy ez a láb fizikoterápiáját szolgáló első hordozható robot-külsőváz, és úgy látta, ha az ember felveszi, már le se akarja venni. Ebben sétálva a motorizált merevítés úgy segíti a sérült lábat, hogy gond nélkül lehet vele menni, mint a sérülés előtt.

Például a lépcsőn felsétálva egy sérült ember általában a jó lábával lép fel minden egyes fokra, a másik lábát pedig felhúzza utána, de a bionikus lábbal a sérült lábával is ugyanúgy fel tud lépni, mert az elvégzi a láb helyett a munka oroszlánrészét, miközben fokozatosan erősíti is azt. A szénszálas lemezekből készült szerkezet nincs 4 kiló sem, és 3 perc alatt fel lehet csatolni.

Egyelőre csak 80 ilyen bionikus láb létezik az USA-ban, és egy darab 40 ezer dollárba kerül, de 700-1000 dollárért már ki lehet bérelni egy hónapra. Ha jut.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.