18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

LETARTÓZTATTÁK VARG VIKERNEST

Popkult
2013 július 16., 11:03
comments 2
  • Varg Vikernest tömeggyilkosság szervezéséért letartóztatták Franciaországban.
  • Az otthonában éppen fegyvereket keresnek.
  • A norvég black metal hírhedt arca az undergroundból templomégetéssel és gyilkossággal jutott a csúcsra.
  • Aztán elért a nácizmusig, majd totális érdektelenségbe fulladt.
  • Vér, sodronyingek, magyar győzelem és pokol helyett liberális börtönévek.

Varg Vikernest letartóztatták tömeggyilkosságra való készülődésért, a felesége ugyanis tagja egy fegyverklubnak, és nemrég négy karabélyt vásárolt. A házukat átkutatják fegyvereket keresve, és egy terrorizmusellenes ügyész vezeti a nyomozást.

A norvég black metal szubkultúra Varg Vikernesnek, az egyszemélyes Burzumnak hála lett világhírű: miután megölte Euronymoust, a Mayhem gitárosát, a gyilkosság miatti perrel vele együtt a műfaj is világhírű lett.

IDIÓTÁK POKOLI HIDEGBEN

Az egész először olyan volt, mint a Pop, csajok, satöbbi fekete-fehérben: bőrdzsekis fiatalok egy Helvete (Pokol) nevű lemezbolt körül ólálkodtak, amit a Mayhem gitárosa, Euronymous nyitott. A brit Venommal a nyolcvanas évek elején még viccből elindult black metal előadások addig egy rossz velencei operára emlékeztetett: kecskefejek, mindenféle kereszt, gyertyák és művér. Aztán mindenki hazament, és bebújt a pizsamájába, hogy másnap beérjen a suliba.

A Mayhem egyik koncertje 1990-ben
photo_camera A Mayhem egyik koncertje 1990-ben

Norvégiában viszont az iszonyú hideg, a sötét, és a szokásosnál depressziósabb (és jómódúbb) fiatalok az évtized végére ráéreztek a hörgésre, és – a svéd Bathoryt utánozva – a kásás death metalt elkorcsosítva az olyan kibetűzhetetlen logójú bandák, mint a Mayhem, a Darkthrone, a Burzum, az Immortal, az Emperor, az Enslaved vagy a Gorgoroth megcsinálták az akkor a legsötétebbnek tartott zenéket. Ekkoriban voltak a templomégetések is, amik miatt Euronymoust (az igazi neve: Øystein Aarseth) is bíróság elé állították volna, ha időközben nem ölik meg. Előtte viszont a Mayhem egy másik tagja távozott el.

„ELNÉZÉST A SOK VÉRÉRT”

A 21 éves Dead, a Mayhem depressziós énekese – aki koncertek előtt sok energiát fordított arra, hogy halottnak sminkelje magát, és gyakran vagdosta a karját a színpadon – 1991. április 8-án az együttes oslói főhadiszállásán felvágta az ereit meg a torkát, és fejbe lőtte magát, vicces búcsúként a fenti üzenetet hagyva. Amikor a többiek megtalálták, mielőtt hívták volna a rendőröket, elszaladtak egy fényképezőgépért, hogy megörökítsék a pillanatot. (Az egyik fotóból lett a Mayhem egy koncertlemezének borítója.) Elterjedt a pletyka, hogy a tagok Dead agyának egy részéből pörköltet főztek, és megették, Euronymous pedig a koponyaszilánkokból nyakláncot fűzött, de ez inkább csak azt szolgálhatta, hogy a gitáros még jobban ráerősíthessen az együttes gonosz imidzsére. Azt terjesztette, hogy Dead azért ölte meg magát, mert a black metal túl kommersz lett.

Ez az öngyilkosság hozta meg azt a magyar sikert, amihez egy műfajon belül elért pozíciót tekintve még Erdélyi Tamás, a Ramones dobosa sem fogható. A Mayhem életben maradt tagjai felhívták a – mint utóbb kiderült, néhány külföldre keveredett demónak hála, Norvégiában egész népszerű – nemrég feloszlott, budapesti Tormentor énekesét, az éppen Mayhem művésznéven hörgő Csihar Attilát, hogy fejezze be velük a De Mysteriis Dom Sathanas albumot. Az együttműködés annyira jól ment, hogy Csihar 2004-ben visszatért a Mayhembe, és azóta is velük zenél, pedig ahogy egy interjúban elmesélte, furcsa volt az első találkozás, miután a barátnőjével vonatra ült, és elutazott Norvégiába:

Ott vártak minket a pályaudvaron sodronyingben meg mit tudom én. Kicsit meg is ijedtem.

A középkori mentalitású zenészek között ott volt a basszusgitáros is, Count Grishnackh, aki később 15 évet ült.

VIKERNES HOZ MÉG VÉRT

Kristian Vikernes (aki hamar belátta, hogy ilyen névvel nem lehet black metal zenész, így Vargra változtatta a nevét), a békés kis városban, Bergenben nőtt fel, rendezett családi körülmények között. Leszámítva azt, hogy a szülei rasszista szövegeket nyomattak, ennek ellenére nem nézték jó szemmel, hogy Varg skinheadekkel lóg, és horogkeresztes zászló van a szobájában. Vikernes első találkozása a faji előítélettel hatéves korában volt, amikor egy darabig Bagdadban éltek, mert az apja – Varg állítása szerint – Szaddám Huszeinnek fejlesztett ki kompjúterprogramokat: itt iraki gyerekekkel járt egy iskolába, ahol nem volt ritka a diákok fizikai fenyítése, Vikernest mégsem ütötték meg soha, még ha le is majmozta a tanárt, ahogy ő látta, azért, mert fehér. Vikernes tinédzserként fegyverbuzi lett, szerette a németeket, és utálta a briteket meg Amerikát.

Balra Varg Vikernes, jobbra Euronymous

1991-ben, 18 évesen megcsinálta az egyszemélyes Burzumot (amiről magyarul egy kétes eredetű könyv is megjelent), amivel két év alatt négy nagylemezt csinált, és bekerült a norvég black metal szcéna magjába. 1992-ben Dimitrios Fausttal beszállt a Mayhembe, és ezzel elkezdődött a műfaj legvéresebb éve.

A VIKINGEK BOSSZÚJA

Miközben nőtt a szintér, havonta leégett egy templom is, amiket a béna rendőrök helyett az újságírók fedtek fel, akik meginterjúvolták Vikerneséket, akik felvázolták a programjukat:

Célunk, hogy félelmet és gonoszságot terjesszünk.

Azt mondták, hogy mindenki sátánistáknak hitte őket, pedig ez több száz éve érlelődő viking bosszú volt a kersztények ellen. Vikernest le is tartóztatták, de mivel egyelőre nem volt bizonyíték, elengedték. Vikernes nevetségesnek találta a norvég börtönrendszert, ahol az ember kap ágyat, vécét és zuhanyzót is, ezért kérte a rendőröket, hogy dobják tömlöcbe, és verjék meg, de hiába.

Ezután a rendőrök megfigyelték Vikernes templomépítő szervezetét, de hamar lebuktak: Vikernes sodronyingben, az övében két késsel és két testőrével megjelent az ajtajuknál, hogy felszólítsa őket, hogy hagyják abba a black metal szcéna zaklatását. A rendőrök mondták, hogy nem fogadnak el parancsot civilektől, amire Vikernes hátralépett, és karlendített egyet.

Később Vikernesszel együtt több zenészt is elítéltek azoknak a templomoknak a felgyújtásáért, amiknél találtak bizonyítékokat. De előbb még volt néhány késszúrás.

FRYKT OG AVSKY I NORGE

1993. augusztus 10. Legkésőbb ezen a napon lett végképp világos: a norvég black metal színtér vezetői az okkultizmust és a fajelméletet tanulmányozva nagyon messzire távolodtak el a valóságtól. Vikernes ekkor ölte meg Euronymoust 23 késszúrással (2 a fejbe, 5 a nyakba, 16 a hátba). Blackthorn a Thornsból, aki közben Vikernesszel volt, így kommentálta a gyilkosságot:

Nem voltam sem mellette, sem ellene. Leszartam Øysteint.

Vikernes végigbohóckodta a tárgyalást, megbánást nem tanúsított, és fürdött a rivaldafényben. Azzal védekezett, hogy Euronymous meg akarta kötözni, hogy megölje egy snuff filmben.

Egyébként nem ez volt az első gyilkosság: a sorozatgyilkosságokért rajongó Faust 1992-ben a kocsmából jövet egy parkban megkéselt egy homoszexuális férfit. Euronymous halála után őt is letartóztatták, elítélték, és 2003-ig ült.

LIBERÁLIS VALHALLA

A gyilkosságból pár év alatt őstörténelem lett, amiről egyesek legendákat zengtek, mások azt ígérték, bosszút állnak, ha Vikernes kiszabadul. Vikernes a börtönben elbreivikesedett (bár Breiviket gyűlöli), és metálosból átment neonáciba: hosszú zagyvaságokat írt össze a fajelméletről, és meghirdette, hogy az erdőben elmélkedve kell visszatérni az ősi, európai pogány életmódhoz.

2003-ban egy rövid eltáv alatt megpróbált megszökni, túszul ejtve egy családot annak autójában. A rendőrök egy napon belül elkapták, és késeket, gázmaszkot, terepszínű ruhát, GPS-navigátort, térképet, laptopot és mobilt is találtak nála. Menekülés közben egy automata fegyvert is elrejtett. Emiatt plusz 13 hónapot kapott. Miután a 21-ből 15 évet leült, 2009-ben próbára bocsátották.

Varg Vikernes júniusban

A Burzumnak azóta kijött négy lemeze, de Vikernes több metal számot nem fog írni. A feleségével és a gyerekeivel a franciaországi Limousinba települt át, ott írja az antiszemita blogját, amiben minden odinistát arra kért, hogy költözzön oda, mert bár Franciaország tele van bevándorlóval, a vidék még az őseurópaiaké, és csak itt tudnak életben maradni.

Csihar szerint Vikernes megérdemli a szabadságot, és hogy élhesse az életét, hiszen leülte a büntetését. Mint mondta:

Szerintem egy nagyon tehetséges srác, és nagyon intelligens is. Ilyen emlékeim vannak róla. Nagyon udvarias is, meg kedves.

Ehhez képest ma letartóztatták tömeggyilkosság szervezéséért.

(A fenti nagy képen Infernus, a Gorgoroth gitárosa látható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.