Felmondott a fél magyar Amnesty

POLITIKA
2013 július 17., 09:10
comments 1
photo_camera Az AI csapata a budapesti melegfelvonuláson (Facebook)

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet magyar irodáján a munkatársak több mint fele felmondott tegnap, mert nem jöttek ki a szervezet vezetésével.

Heten dolgoztak az irodán, közülük most négyen mentek el.

mondta Jeney Orsolya, az AI magyarországi igazgatója.

- Sajnos gyakran előfordul egy kis, családias hangulatban működő szervezetnél, hogy amikor profibb működésre próbál váltani, az a munkatársak egy részének nem megy. A belső működés körül voltak konfliktusok, amit a munkatársak egy része nem is akart megoldani. Ők csak egy megoldást láttak, de az igazgatót nem ők, hanem az elnökség nevezi ki - mondta Jeney.

Most viszont új munkatársakat keres a távozók helyére az AI, szóval akit érdekel a dolog az most jelentkezzen, délután már lehet errefelé.

A távozó munkatársak ezt a közleményt küldték nekünk:

"Nem szerettük volna, hogy az AI Magyarország belső problémái nyilvánosságra kerüljenek, viszont ha már így alakult, azt szerettük volna, ha a sajtó az iroda összes munkatársának egyeztetett véleményét ismerheti meg. Miután erre nem volt lehetőségünk, kénytelenek vagyunk saját álláspontunkat is nyilvánosságra hozni. A szervezet 3 évvel ezelőtt nagy krízisen ment keresztül. Egy munkavállaló, a jelenlegi igazgató, Jeney Orsolya maradt az irodában. Kétségtelen, hogy 3 év alatt sokat tett a szervezetért. Az eltelt időszakban ugyanakkor úgy látjuk, hogy az AI Magyarország jelenlegi vezetése alatt a szervezet rosszabbul teljesít és kevesebbet nyújt annál, amire képes lenne. Azt gondoljuk, hogy a megfelelő szakmai munka feltételei nem biztosítottak. A távozás egyáltalán nem könnyű döntés, hiszen mindannyiunk számára nagyon fontos az Amnesty, az általa képviselt ügyek és értékek."

  • Átol Dorottya kampánykoordinátor
  • Gárdos Tódor kampányos
  • Linder Bálint kommunikációs munkatárs
  • Liska Márton emberi jogi képzési koordinátor

Mit csinál az Amnesty?

Amikor épp nem belső válságban vannak, akkor az AI:

Olyan világot szeretne, ahol minden egyes emberre vonatkoznak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában leírt jogok és a nemzetközi emberi jogi megállapodások.

Konkrétabban például aktívak voltak a Snowden-ügyben, kritizálták a magyar kormány, mert nem támogatták a melegfelvonulást és vizsgáltatták volna Magyarországot a hajléktalanság büntethetősége, a gondnokság alatt élők választójogának korlátozása, az azonos neműek kizárását a család fogalmából, illetve egyes közintézmények feletti túlzott politikai befolyása miatt az Európa Tanáccsal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.