Csányi és Simicska is kapát-kaszát ragad

gazdaság
2013 július 19., 13:45
comments 1

Nekem Simicska Lajossal semmiféle összeütközésem nem volt, az érdekeink nem keresztezik egymást. Én nem mozgok az ő piacán, építőipari területen nem vagyok aktív befektető, sem mint magánember, sem mint OTP. Nincs felület, ahol szembekerülhetnénk egymással.

Ezt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója nyilatkozta május 10-én az Origónak. Azóta történt ez-az. Például Csányi lényegében kiszállt az OTP-ből, amiben közvetlen részesedése jelképes, tízezer részvényre csökkent, és a minősített befolyása alatt álló Bonitas 2002 Zrt. is megvált részvényei többségétől. A pénteki* csütörtöki kereskedési nap után Csányinak már csak 0,41 százalékos részesedése maradt a bankban, amit privatizációja óta vezet, ezután adott el annyi részvényt pénteken, hogy azután akkorát essen az árfolyam, hogy napközben fel is kelljen függeszteni a kereskedést.

A hivatalos indoklás szerint azért adott el éppen árfolyamesés közepette, mert a devizahitelesek megmentése miatt további árfolyamesésre számít agrár és élelmiszeripari beruházások finanszírozására kell a pénz.

Az agrárium most felfutóban levő piacnak tűnik. Legalábbis a héten jött a hír, hogy egy másik híres és híresen gazdag magyar is megvetette a lábát a mezőgazdaságban. Simicska Lajos, akivel Csányi mostanáig nem mozgott egy piacon.

Csak összeütközés ne legyen ebből az egészből!!4!

Azt már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy közben a bankpiacon is vannak változások, például a takarékszövetkezetek az államosítás után annak a Magyar Postának a felügyelete alá kerülhetnek. A posta korábban egyértelműen Simicska Lajos játszótere volt, pillanatnyilag pedig gyakorlatilag Spéder Zoltán felügyeli. Ő anno Csányi alvezére volt az OTP-ben, de az már rég volt. Azóta az FHB-t vezeti, ami 2009 óta kétszer harmincmilliárd forint segítséget is kapott, és amiben tulajdonos egy Vienna Capital Partners nevű, rejtélyes tulajdonosi hátterű cég is. Simicska Lajosnak pedig a bankszektor egyik szereplőjére, az MFB-re is volt rálátása, az azóta nemzeti fejlesztési miniszter Németh Lászlóné és egykori APEH-es alvezére, Kalmár István révén. Kalmár amúgy 2010-ben a Magyar Postát is vezette.)

*Javítva 2013. 07. 20-án, 8:37-kor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.