Ezt iszom majd idén nyáron

gasztronómia
2013 július 21., 19:18

sorok

Hah, már július felén is túl vagyunk, és még meg sem írtam, mit iszunk a nyáron. Jó magyar sört, mert jó magyar sörből örvendetesen sok van. Annyira sok, hogy ez a válogatás már ebben a pillanatban is elavult, de kiindulópontnak jó lesz.

És akkor a sörök, szigorúan véletlenszerű sorrendben, nem rangsorolva:

Kappitány IPA

Amikor először kóstoltam, május 25-én, még gyerek volt. Már akkor is szép sör volt, karakteres amerikai stílusú IPA (India Pale Ale, hidegen és melegen is komlózott, keserű, felső erjesztésű sör) volt, de az azóta eltelt másfél hónapban már felismerhető, egyedi sör lett belőle. A főző, Gólem –aki egy keceli konyhában főzi a sört, folyamatosan figyelve – célja az volt, hogy a jellemzően citrusos amerikai IPA ízvilág helyett egy könnyedebb, virágosabb sört főzzön. Ez sikerült is, a Kappitány jól azonosítható, könnyen kortyolható, de erős sör. Jó választás. "Ez egy kurvajó sör!" - mondta róla Bede, és UP is társult hozzá.

Hol lehet hozzájutni? Legegyszerűbb, ha beszélsz Gólemmel.

Ocsoa Summer Sunrise APA

Kővári "Csakajósör" Gergő különleges helyzetben van a magyar sörfőzők között. Nem ebből él. Így neki megadatik, hogy kompromisszummentes legyen. Csak azt adja ki a kezéből, amivel maradéktalanul elégedett. Eddig kizárólag IPA-ket gyártott Grabanc márkanév alatt. Most viszont egy lazább sörrel, egy American Pale Ale-lel állt elő, és milyen jól tette. Először a júniusi kánikulában kóstoltam, és egyből lecsúszott a korsó fele. "Ezt pont ilyen időre főzted" – mondtam neki, mire csak csendben bólintot. UP-nak is nagy kedvence.

Hol lehet hozzájutni? A Kertész utcában, a Csak a jó sörben.

Jokerface IPA

A német kisfőzdék kereskedőjeként ismertté vált Ganz utcai Sörmanufaktúra és a sörgerilla mozgalom árpádföldi élő legendája, Kovács "Olasz" József közös projektje a Legenda Főzde. A Jokerface pontos műfaji meghatározása: amerikai stílusú IPA. Inkább hűvös estékre vagy eszméletvesztéshez ajánlanám, mint szomjoltáshoz. Markánsan keserű, sötét színű, ízre inkább tűnik belga, mint amerikai stílusúnak.

Hol lehet hozzájutni? A Sörmanufaktúrában, a Gozsdu udvar Holló utcai kijáratánál, a Léhűtő előtt álló Legenda-kocsiban és a Legenda Izabella utcai kocsmájában biztosan.

Pokerface APA

A Jokerface szelid ikertestvére egy American Pale Ale, vagyis kevésbé komlózott, ráadásul csak 4,8 százalékos alkoholtartalmú, ezért még akár napon is fogyasztható.

Hol lehet hozzájutni? Pont ott, ahol a Jokerface-hez.

Hopfanatic NoHopLimits

Ez a sör viszont már nem játék, két korsónál többet már csak saját felelősségükre fogyasszanak! Majdnem bor erősségű ital, kilenc százalékhoz közelítő alkoholllal. A név sem tréfa, a NoHopLimitsből tényleg nem spórolták ki a komlót. Brutálisan keserű! Nekem ez volt a kedvencem a június eleji főzdefeszten, pedig ott kóstoltam a Jokerface-t meg a Hopaocolypse-t is.

Hol lehet hozzájutni? Előfordult már az Élesztőben is, a Léhűtőben pedig szinte mindig van, és persze a Hopfanatic saját kocsmájában, Kiskunhalason.

Grabanc Hopaocolypse

Kővári Gergő másik idei újítása a húsz (20!) féle komlóval főzött IPA, amit a főzdefesztre rakott össze. Addigra még nem volt teljesen kész, én jó egy héttel később próbáltam, addigra tökéletes lett. Húsz komlóból bármi kisülhetett volna, leginkább káoszra számítottam, ehhez képest nagyon harmonikus, elejétől a végéig egyben lévő sör lett. Már elfogyott, de Kővári egy hónapja azt mondta, megpróbálja újra lefőzni.

Hol lehet hozzájutni? Pillanatnyilag sehol, kérdezősködjenek gyakran a Kertész utcában!

Fóti Pils

Na, ezt még nem kóstoltam – volt egy elég rossz kalandom a fóti legendával, a Keserű Mézzel, amiből ötszáz hektót félkészen dobott piacra a főzde –, de két igen művelt alkoholista, UP és Gazda Albert is esküsznek rá. Már amikor jó formában van. Mert a nyolcvanas évek nyolcnapos Kőbányaiját (vö.: Lóbányai Villámygyors) idézően egérízűvel is találkoztak már. De ha jó, akkor pont olyan, amilyennek a Köbányai Világosnak kéne illetve kellett volna lennie: messze nem olyan kifinomult és polgári, mint a csehek, de őszinte, rusztikus, vidéki. Albert szerint ez így van jól. Albert amúgy a fóti hoplagerre, a Zwicklbe esküszik, ami nekem is nagy kedvencem, de nem újdonság, már a télen is szerettük.

Hol lehet hozzájutni? Sok helyen, itt fel is sorolják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.