Ma eldől, kit hova vesznek fel

oktatás
2013 július 24., 14:40
  • Szerda estére eldől, hogy kit hova vettek fel.
  • A saját pontjait már egy hete megismerhette szinte mindenki, most az derül ki, hogy ez hova elég.
  • Kivéve a tizenhat slágerszaknál, amik miatt komoly csaták folytak ősszel, és ahova központilag húzott ponthatárokat a minisztérium.
  • Ha valakit a pontszámítás mágiája érdekel, itt tájékozódhat.
  • A kulcs idén az intézmények kapacitásszáma, azaz hogy hány hallgatót tudnak felvenni. Ehhez szabják majd a pontszámokat.

Van, amit azért már most is lehet tudni:

Tovább zuhant a jelentkezők száma

16 szak, ahol kevesebb a kérdés, de brutálisak a ponthatárok

  • A kormány 16 slágerszakon teljesen megszüntette volna az államilag finanszírozott képzést, és mindenkinek tandíjat kellett volna fizetnie, de végül az őszi-téli diáktüntetések és a HÖOK ellenállása miatt erre az évre egy speciális megoldással álltak elő. Központilag meghúzott ponthatárok vannak, mind a 16 szakon a maximumhoz közeli pontokkal.
  • Több szakirányon is magasabb az államilag kijelölt közös ponthatár, mint amennyi tavaly elég volt a legerősebb helyre bekerüléshez.
  • A minisztérium azt ígérte, hogy ha így nem sikerül felvenni elég diákot ezekre a szakokra, akkor módosíthatnak majd a számokon. De ennek részleteiről még mindig nem sokat tudni.
  • Tavaly erre a 16 szakra jelentkezett amúgy a felvételizők fele, és végül a felvételizők 25 százalékát ezekre is vették fel.
  • A központi ponthatárok miatt várhatóan a nagyobb intézményekbe fognak koncentrálódni az államilag finanszírozott hallgatók, és a kisebb helyeken pedig csak fizetős helyek maradnak.

A slágerszakok is kevésbé népszerűek

  • A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, ahova ugyan többen jelentkeztek, mint tavaly, de csak mert tavaly oda egészen minimális ingyenes férőhelyet hirdettek csak. Viszont látványos a visszaesés a két évvel ezelőtti helyzethez képest. 2011-ben 13514-en jelentkeztek ide (5987-en első helyen megjelölve), addig tavaly 6427-en (2480 első hely), idén pedig 7432-en (3400).
  • Sokan jelentkeztek még gépészmérnöki, turizmus-vendéglátás, kereskedelem és marketing és mérnökinformatikus szakokra is, de ezekre is mind kevesebben, mint két évvel ezelőtt.
  • Nagyot bukott a korábban nagyon népszerű kommunikáció- és médiatudomány szak, míg 2011-ben 6462-en jelentkeztek ide, addig idén már csak 1909-en.

Hivatalosan este nyolctól kezdik el közzétenni a ponthatárokat, de a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy korábban, már a nap folyamán elkezdenek szivárogni a ponthatárok.

Ha tudsz valamit, feltétlenül írd meg nekünk

kommentben vagy a szerk@444.hu emailcímre! 

És persze sok sikert minden felvételizőnek!!!

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.