Íme az amerikai politika legnagyobb pöcse

külföld
2013 július 25., 12:50
photo_camera Anthony Weiner és neje, Huma Abedin a legújabb szexbotrány másnapján.
REUTERS/Eric Thayer
  • Anthony Weiner politikai karrierjét egyszer már majdnem tönkretették fura szexuális szokásai.
  • 2011-ben le kellett mondania a képviselőségről, mert kitwittelt egy képet az álló pöcséről, majd összevissza hazudozott.
  • 2012-ben kezdte lebegtetni, hogy talán megpályázik valami választott funkciót New Yorkban. Felmérések készültek, hogy az emberek megbocsátanának-e neki.
  • 2013 elején bejelentette, hogy harcba száll a polgármesterségért.
  • 2013 áprilisában egy brutálisan hosszú, de még annál is nyálasabb portré jelent meg róla a New York Times-ban, ő pedig májusra már a demokrata előválasztás fő esélyesének számított.
  • Mígnem júliusban robbant az újabb bomba.
  • Kiderült, hogy nem szabadult fura szokásaitól, 2012-ben fél éven át online flörtben volt egy lánnyal.
  • Mindezt Carlos Danger (Veszély Károly) álnéven.

Meg lennék lepve, ha Anthony Weinernek bármiféle jövője lenne az amerikai politikában. Igaz, én már azon is meglepődtem, hogy egészen mostanáig ő tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy a demokraták jelöltje legyen a New York-i polgármester-választáson. Mégiscsak egy olyan fickóról van szó, aki lefotózta a saját pöcsét, kitwittelte 45 ezer követőjének, majd összevissza hazudozott a twitterfiókja feltöréséről, majd csak akkor vallotta be bűnét, amikor már öt másik nő is jelentkezett, hogy ők is kaptak ezt-azt tőle.

A bűnéről amúgy nehéz eldönteni, hogy micsoda. Egy szexmentes szexbotrány. Legjobban talán washingtoni lakótársa, a massachusettsi képviselő, Mike Capuano fogalmazta ezt meg.

Elkövetett valami nyilvánvalóan hihetetlen hülyeséget, amiről őszintén a mai napig fogalmam sincs, hogy micsoda.

Az egyértelmű volt, hogy politikai karrierjének annyi. A képviselőségről egy New York-i nyugdíjasotthonban tartott sajtótájékoztatón mondott le, miközben valaki azt ordította "Ég veled, perverz!". Hogy a helyzet magánéletileg se legyen túl egyszerű, neje, Huma Abedin – Hillary Clinton külügyminiszter kabinetfőnök-helyettese – éppen terhes volt, és ez ráadásul akkor még titok volt. A visszavonulás a politikától legalább esélyt adott rá, hogy házasságát rendbe tegye.

Egy évvel a botrány után tért vissza a nyilvánosságba. Ekkor jelent meg róluk és gyerekükről egy fotó a People pletykalapban. Ezt állítólag azért csinálták, hogy legyen egy publikus fotó a gyerekről, így a paparazziknak már ne érje meg vadászni rájuk. Aztán egy másik pletykalap, a New York Post írt róla, hogy megpályázhatja a polgármesterséget. Idén januárban egy harmadik pletykalap, a New York Daily News már arról írt, hogy egy közvélemény-kutató Weiner nevét is teszteli a lehetséges jelöltek között. Márciusban aztán nyilvánosságra kellett hoznia, hogy már százezer dollárt költött különböző közvélemény-kutatásokra.

Így jött el az április, amikor a New York Times egy közel harmincezer karakteres portrét közölt róla, gyakorlatilag a demokrata előválasztás élére repítve ezzel. A cikk már-már émelyítő volt, idéznék:

"A nejem, ööö..." Itt megállt egy pillanatra, mélyet lélegzett és sírni kezdett. "A nejem adott..." Újra megakadt, alig tudta kinyögni a szavakat. "A nejem adott még egy esélyt. Nagyon hálás vagyok ezért. És próbálkozom, hogy most jól csináljam."

A portré írásakor Abedin és Weiner gyereke már 13 hónapos volt, épp megtette az első lépéseit. A két profi politikus pedig teljesen megetette az újságíróval, hogy minden ok. Leküzdötték a problémát. Minden rendben van. A cikk csúcspontján Weiner háromezer karakteren keresztül magyarázza, hogy mi is történt. Le kell lőjem a poént. A Twitter tehet mindenről. A közvetlensége, az azonnali visszajelzés. Illetve kicsit később megtudjuk, hogy az elfojtás, a halott báty halálának kibeszéletlensége. Egy kérdés nem hangzik csak el, hogy mégis miért twitteli ki akárki, nemhogy egy közszereplő, az álló pöcsét.

Akárhogy is, a New York Times ezzel a portréval nagy szolgálatot tett Weinernek. A megrendelésére készült közvélemény-kutatások szerint az emberek hajlandóak voltak megbocsátani neki. Egy feltétellel. Ha elmeséli, hogy mi történt az eset óta, tanult-e a hibájából, hogyan oldották meg nejével a dolgot. Hogy, hogy nem, a cikk gyakorlatilag erről szólt.

A New York Times mentségére legyen mondva, két hónappal később megjelentettek róla egy igazi, tényszerű portrét is, amiből kiderül, hogy Weiner egy pöcs. Egy olyan pöcs, aki 12 és fél év képviselősége alatt egyetlen, egy bőkezű támogatójának kedvező törvényt vitt végig a képviselőházban. Cserébe minden egyes alkalmat megragadott, ha a nyilvánosság előtt szerepelhetett. Egy olyan ember, aki képviselővé választása előtt képes volt a kórházban felkeresni a brooklyni politika szívműtét után lábadozó nagy macherjét, Bernie Catchert, hogy aztán megválasztása után ne is fogadja a hívásait.

Egy olyan pöcs, aki 2005-ben, amikor a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságába pályázott, bőkezűen támogatta a pártkasszát, hogy aztán soha többé egy fillért se adjon a közös kampánykasszába.

De mindez nem változtatott Weiner helyzetén, aki eddigre már favorit volt. Pedig áprilisban már azt is bevallotta, hogy előkerülhetnek még róla kínos történetek. Hát elő is kerültek, és így már tényleg érthetetlen, hogy ha Weiner tudta, és beszélt is róla, hogy tudja, akkor miért nem vallott egyből.

A Dirty című pletykaoldal hétfőn rakott ki egy facebookos csetet Weiner és egy nő között. Ebben Weiner azt kérte, hogy a nő törölje korábbi csetjeiket, cserébe azt ígérte, hogy segít neki bekerülni a Politicóhoz (egy olyan állást ígért, ami a Politicónál nem is létezett, létezik, és nem is tervezik megteremteni).

Igazán mocskos részletek csak most kezdenek csordogálni, de a Dirty felfedte Weiner internetes álnevét - Carlos Danger, komolyan! -, ami jelzi, hogy van még muníciójuk.

Most itt tartunk. Illetve ott, hogy a történtek ellenére Weiner kitart. Kedden nejével az oldalán arról beszélt, hogy ez már a múlt, már maga mögött hagyta ezt a szakaszát.

Megmondtam, hogy előkerülhetnek üzenetek és képek, és most elő is kerültek

mondta, miközben a neje komoran nézett. Ami érthető is. A Dirty szerint Weiner viszonya facebookbarátjával hat hónapig tartott, 2012 második felében. Amikor már megszületett a gyerekük, és amikor Abedin már megbocsátott. Megadta azt a második esélyt, amiről Weiner három hónapja még könnyek közt nyilatkozott.

Via New York Times, New York Times, The Daily Beast, The Daily Beast, The Dirty, The Atlantic Wire, mégegyszer, mégegyszer

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.