https://444.hu/assets/berlusconi2.jpg

Berlusconit az adócsalás sem juttatta börtönbe

külföld
2013 augusztus 02., 09:43
  • Berlusconinak nincsen vége. Az igazságot fejezték le. (a Berlusconi család lapja, az Il Giornale)
  • Elítélték a bűnözőt. A kormány élőhalott. (a balközép Il Fatto Quotidiano)

Csütörtökön Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök most már harmadfokon kapott négy évet, amiért a cége, a Mediaset 2001-2003-ban 280 millió eurót keresett adócsalással. Berlusconi azzal védekezett, hogy ő akkor már miniszterelnök volt, ezért nem tudott semmiről, mert nem ért rá ezzel foglalkozni.

photo_camera REUTERS/Remo Casilli

Berlusconi a gazdasági életben és az olasz politikában is sikeresnek számít: kb. 9 milliárd dollárra becsülik a vagyonát, és ő az első olasz politikus, akit háromszor is miniszterelnökké választottak, ráadásul végigcsinált egy teljes választási ciklust.

Berlusconi az ítéletet egy asztal mögött hisztizve támadta egy videón. Ezen arról beszélt, hogy 1992 óta a „kommunista” ügyészség precedens nélküli üldözésének áldozata, soha nem csalt adót sem ő, sem a családja, és az „abszolút semmi alapján” ítélték el.

Franco Coppi, Berlusconi védőügyvédje azt mondta, tévedett a bíróság, és az európai bíróságokon keresnek jogorvoslatot.

Nem él a közmunkával

Hiába kapott négy évet, mégsem kell börtönbe vonulnia, mert három évet automatikusan elengedtek egy korábbi amnesztiatörvény miatt, amit az ellenzék szerint „rászabtak”, egyet pedig házi őrizetben tölthet, mivel már elmúlt 70 éves, így választhatta ezt vagy a közmunkát. Az olasz sajtó szerint Berlusconi a házi őrizetet fogja választani, és valamelyik palotájában tölti el az időt. Ezen kívül viszont elvetették azt, hogy öt évre eltiltsák a közhivataloktól, és visszaküldték másodfokra a kiegészítő büntetés újratárgyalását.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem fosztják meg a szenátusi mandátumától, így talán indulhat az őszi választáson az újjáélesztett első pártjával (Forza Italia), aminek a megalapítása után a milliárdos vállalkozó egyből választást is nyert, és kormányfő lett. Antonio Gibelli, a genovai egyetem történelemprofesszora szerint Berlusconi most is minden erejével áldozatként fogja magát feltüntetni, amivel az utóbbi húsz évben már többször visszatért a kormányra.

Corriere szerint viszont Berlusconit kizárják a római parlament felsőházából, elveszik az útlevelét, és hat évig nem indulhat újra választásokon, de még a nevét is le kell venni a Szabadság Népe (PdL) párt logójáról. Mások úgy számolják, még hónapok telhetnek el addig, így indulhat ősszel.

photo_camera REUTERS/Alessandro Di Meo

A La Repubblica azt írja, hogy október közepén rendelheti el a bíróság Berlusconi házi őrizetét vagy a közmunkát, és a mentelmi jogának felfüggesztését is ekkor szavazhatja meg a szenátus bizottsága.

Magával rántja az államot

Az olasz sajtó szerint a Szabadság Népe (PdL) elnöke elleni ítélet megbuktatja az olasz kormányt, mert másik kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) Berlusconi mandátumának elvételére fog szavazni, így a PD-PdL koalíció felbomlik. A parlament ősszel szavaz a választási reformról, aztán jön az előrehozott választás.

A kormánykoalícióban lévő pártból már két államtitkár felajánlotta a lemondásukat az ítélet ellen tiltakozva, az egyikük Gianfranco Micciché. A másik Michaela Biancofiore, aki korábban egy napig esélyegyenlőségi államtitkár volt, aztán áthelyezték egy másik tárcához, mert egyből beszólt a melegeknek. Ő egyébként elég jól szót ért Berlusconival.

Gazdasági szakértők szerint „a piacok tartanak az új olasz választásoktól”.

Még ott van a bunga bunga

Berlusconira a következő hónapokban még hat bírósági ítélet vár. A leghíresebb ügye a bunga bunga partik (+18) miatti Ruby-per. Június elején még úgy nézett ki, hogy megússza börtön nélkül, de a hónap végén másodfokon hét évet kapott, mert lefeküdt egy fiatalkorú prostituálttal. A Szívtipró Ruby becenevű 17 éves prostituáltnak később pénzt is küldött, és kihozta a rendőrségről, amikor lopásért bevitték, de Berlusconi azt állította, hogy az 57 ezer eurót segítségként adta egy kozmetikai szalon megnyitására.

photo_camera Karima El Mahroug, vagyis Ruby (Reuters / Stringer)

Július 20-án három munkatársát az ügyben elítélték: Lele Mora szórakoztatóipari ügynök és Emilio Fede televíziós bemondó 7-7 évet, Nicole Minetti politikus-szájhigiénikus 5 évet kapott, amiért lányokat hajtottak fel és fizettek le Berlusconinak és vendégeinek a házibulikra, és köztük volt Ruby is, a marokkói bártáncosnő, akiről Berlusconinak tudnia kellett, hogy fiatalkorú.

Az ítélet nem jogerős.

(Bloomberg, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.