Tízezer külföldi turistát akar hazazavarni a rendőrség Ozoráról?

Popkult
2013 augusztus 05., 15:48

Az O.Z.O.R.A. Fesztivál kedd este kezdődött volna hivatalosan, de a közönség jelentős része már a helyszínen van. Egy szervezőket jól ismerő, a helyszínen lévő ismerősünk szerint

„mindenki úgy áll hozzá, hogy nem lehet, hogy ne legyen fesztivál, mert már van”.

Hétfő délben derült ki, hogy a helyi jegyző a rendőrség kifogásai alapján betiltotta a fesztivált.

A hétvégi kapunyitás óta lent járt a megyei katasztrófavédelmi hivatal illetékese, aki állítólag megköszönte a szervezőknek, hogy a bizonytalanság ellenére beengedték a vendégeket. Ha ugyanis nem tette volna, akkor most az államnak kellene elhelyeznie, és például wc-vel ellátnia a több ezer külföldit.

A többi szakhatóság (ÁNTSZ, NAV) is úgy csinál, mintha lenne rendezvény. Vizsgálódnak, és ígéretük szerint jönnek is még.

Jókor kaptak észbe a rendőrök

A rendőrség is úgy tett péntek estig, mintha tőlük mehetne a buli. Szerdán tartottak utolsó bejárást, addigra több kérésüknek eleget tettek a szervezők. Amikor szerdán a rendőrök elmentek, akkor az volt a rendezők benyomása, hogy nem lehet itt már semmi baj. Ehhez képest péntek este 14 oldalnyi kifogást írtak a jegyzőnek a hiányosságokról.

A szervezők abszurdnak érzik, hogy a májusban kezdődött egyeztetésekhez képest a rendőrség akkor akarja leállítani a bulit, amikor már ott vannak a vendégek, és amikor áll az egész infrastruktúra. Készen vannak a színpadok, Ausztriából 600 darab mobilvécét vettek, stb.

A Sziget vinné a közönséget

A párhuzamosan zajló Sziget fesztivál szervezői felajánlották, hogy buszokat küldenek, és félárú jegyért az ozorai közönség átköltözhet a Szigetre. Az ajánlatot az ozorai szervezők visszautasították. A két fesztivál hosszú évek óta nagyjából egy időben van, ami azért nem okozott soha problémát, mert a két közönség érdeklődése nem azonos.

A közönség nem tudja

A fesztivál területén lévő, jórészt külföldi vendégek nem tudnak Kardos Tamás körjegyző tiltó határozatáról. A berendezkedő árusok és egyéb helyszínen dolgozók annál inkább. Azon tanakodnak, hogy ha a fellebbezés sem vezet számukra kedvező eredményre, akkor mi lesz. Várakozásaik szerint a külföldiek ezrei nem mennek majd csak úgy el, ennyi ember oszlatásához viszont elég sok rendőrt kellene a faluba vezényelni, és utána valahol el kellene helyezni a szétzavart tízezres tömeget.

Elméletek

A helyszínen két népszerű összeesküvés-elmélet terjed a magyarországi közönség körében, tudtuk meg egy helyben szórakozó budapesti férfitól. Az egyik szerint valamelyik főrendőr kenőpénzt akart, nem kapta meg, és most bosszút állt. A másik szerint a Sziget szervezői mozgósították kapcsolataikat, hogy átirányíthassák a közönséget. Mindkét elméletet a kisujjukból szopták a forró füvön terjesztőik, ám igen sokan komolyan veszik Ozorán, mert más értelmes magyarázatot nem bírtak kitalálni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.