Majd az egyházak eldöntik, hogy kell-e tempolomba járniuk a hittanos diákoknak

oktatás
2013 augusztus 07., 16:24
comments 27

Ha diák lennék, kicsit sem örülnék, hogy majdnem egy hónap van még a nyári szünetből, de már most nyomasztani kezdenének azzal, hogy pontosan mi is változik szeptembertől az iskolákban. Én is hamarabb kergetném vizes strandpapuccsal a gyerekemet, mint a 19 oldalas kiadvánnyal, amit Balog Zoltán miniszter ajánlott Facebookon szülők és diákok figyelmébe. Így hagytam strandolni a gyereket, és elolvastam inkább én, bár már rögtön a címnél majdnem feladtam:

Tanévkezdő EMMInens

Pedig változás lesz bőven, a beköszöntő szerint ezeknek a célja, ha valaki számára nem lenne világos, hogy hatékonyabbá és jobbá tegye az oktatási rendszert.

Akinek elsős vagy ötödikes a gyereke, annak lesz leginkább kaland az iskolakezdés. Az elsősök szüleinek például rögtön nem kell tankönyvért fizetni, aztán felmenő rendszerben évente újabb osztályokban vezetik be az ingyenességet. A többieknek viszont meglepetésszerűen idén először jóelőre benyújtották a számlát. Nyár elején küldtek ki csekket a tankönyvcsomagról, azzal a felszólítással, hogy azt július végéig be kell fizetni, különben nem kapja meg a diák a tankönyveket. A határidőt végül módosították augusztus 15-ére, az is mindjárt itt van. (Személyes tapasztalata: egy ötödikes csomag majdnem húszezer forint.)

Akár templomba is

Szeptembertől debütál az új hit- és erkölcstan, illetve ennek világiasabb változata, az erkölcstan. Ez az elsősök és ötödikesek új tantárgya lesz, aztán évente felmenő rendszerben mindenkié. A minisztérium több kérdést is magának szegezett ezzel kapcsolatban, az egyik arra vonatkozott, hogy a hittanosoknak kell-e templomba járniuk vasárnaponként. A válasz nem egy kategorikus nem, hanem a következő: "a hit- és erkölcstan tantárgyának meghatározása az azt oktató egyházi jogi személy feladata és joga, tehát ők határozzák meg annak tartalmát." Amúgy akár iskolaidőn túl, sőt az iskola épületén kívül, templomban is megtartható a hittanóra, ha erről az iskola igazgatója, az egyház képviselője és az összes szülő megegyezik.

És még valami: év közben nem lehet váltani, ha valaki rossz döntést hozott, hogy erkölcstanra vagy hit- és erkölcstanra iratta a gyerekét, az csak a következő tanévben válthat.

- Jelent-e valamilyen különbséget a későbbi előmenetel szempontjából, az, hogy ki mit tanul?

- Nem, a hit- és erkölcstan választása semmiféle megkülönböztetéssel nem jár.

- tett fel magának még egy kérdést a minisztérium, amit meg is válaszolt. Hozzátették azt is, hogy a bizonyítványban nem lesz feltüntetve, hogy milyen felekezet óráját látogatta a diák, sőt az sem derül ki, hogy a világias erkölcstanra vagy a hittanos verzióra járt, az lesz odaírva, hogy "Erkölcstan/Hit- és erkölcstan".

A foglalkozások legalább 16 óráig tartsanak

A hit/erkölcstan része amúgy a Nemzeti alaptantervnek, aminek az új verziója szintén ebben a két évfolyamban, illetve a kilencedikeseknél indul el. Hogy ebben pontosan mi van, az itt olvasható. Az iskolák 10 százalékban térhetnek csak el ettől. Lehetőség van egyedi vagy alternatív tanterv akkreditálására is.

Lesz mindennapos testnevelés az 1-2., 5-6, és 9.-10. évfolyamosoknak. A több torna, több hit/erkölcstannal pluszként kerül be az órarendekbe, nem más tantárgyat szorítanak ki. Idő lesz rá, mert a köznevelési törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább 16 óráig tartsanak, és a tanuló kötelessége, hogy ezeken a foglalkozásokon részt vegyen. Szülői kérésre az igazgató adhat ez alól felmentést. Az iskoláknak 17 óráig kell felügyeletet biztosítani.

Osztálypénz befizetésére továbbra sem kötelezhető szülő, továbbra is 50 igazolatlan óra után függeszthetik fel a családi pótlékot. Köpeny viszont nem lesz. Legalábbis központilag nem rendelik el, de iskolák előírhatnak formaruhát.

Aki pedig 2016 után érettségizik, az jobb, ha már most elkezdi teljesíteni azt az ötvenórás közösségi szolgálatot, ami nélkül nem tehet majd záróvizsgát. Ezt a minisztérium is ajánlja. Diákokat fdogadó intézményként vagy szervezetként példaként egészségügy, környezetvédelem és sport van felsorolva, A fogadó intézmények listája itt megtalálható.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.