Itt a dromedárnátha: egypúpú tevék terjeszthették el a retteget MERS koronavírust!!4!

Egészségügy
2013 augusztus 09., 10:01
photo_camera REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

MERS-CoV. Májusban azt ajánlottuk, hogy jegyezzék meg ezt a nevet. De most jobbat mondunk. A legújabb pusztítóvilágjárvány-pánik kirobbantóját ezentúl nevezzék nyugodtan

DROMEDÁRNÁTHÁNAK!!4!

A legújabb kutatások és laboratórimu vizsgálatok alapján a bonyolult nevű Közel-Keleti Légzőrendszeri Szindrómát(Middle East Respiratory Syndrome - MERS) okozó koronavírust (CoV) a Közel-Keleten gyakori haszonálatok, a dromedárok (egypúpú tevék) terjeszthették el. Igaz, azt is mondják, hogy ennek végleges megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

Az mindenesetre biztos, hogy a dromedárnátha - mert én már csak így vagyok hajlandó hívni - először a Közel-Keleten bukkant fel tavaly. Azóta 94 igazolt fertőzést és 46 halálesetet regisztráltak.

A MERS-CoV eddigi halállistája:

  • Franciaország, két fertőzött, egy halott, 50%-os halálozás;
  • Olaszország, három fertőzött, 0%-os halálozás;
  • Jordánia, két fertőzött, két halott, 100%-os halálozás;
  • Katar, két fertőzött, egy halott, 50%-os halálozás;
  • Szaúd-Arábia, 74 fertőzött, 39 halott, 53%-s halálozás;
  • Tunézia, két fertőzött, 0%-os halálozás;
  • Egyesült Arab Emírségek, hat fertőzött, egy halott, 17 %-os halálozás;
  • Nagy-Britannia, három fertőzött, két halott, 67%-os halálozás;
  • Összesen 94 fertőzött, 46 halott, 49%-os halálozás

A vírus - szemben az egy sertésinfluenzával ezelőtt pánikot okozó madárinfluenzával - emberről emberre is terjed, az igazolt fertőzések a feltételezések szerint ember és állat közti kontaktus következményei voltak. Ezért a kutatók a környék háziállataiból - dromedárok, birkák, kecskék, tehenek - is mintákat vettek.

Antitestek után kutattak, amiket az állatok szervezete a fertőzés leküzdésére termel, és amelyek a fertőzés elmúltával is megmaradnak a vérben.

A dromedárok vérében olyan antitesteket találtunk, melyek szerintünk a MERS-CoV, vagy legalábbis egy ahhoz nagyon hasonló vírus ellen termelődtek,

mondta a BBC-nek a hollandiai Erasmus Egyetem és a nemzeti közegézségügyi intézet kutatója, Marion Koopmans. A Kanári-szigeteken, a MERS-CoV járványtól távol 105 tevéből 15 vérében mutattak ki ilyen antitesteket. Ománban, ahol ember még nem fertőzödött meg a dromedárnáthával, de közel van a fertőzött területhez, ötvenből ötven teve vérében mutattak ki antitesteket.

Via BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.