Szervezetten vadásznak homoszexuálisokra az orosz neonácik

külföld
2013 augusztus 10., 12:11
comments 6
  • Oroszországban nemrég olyan törvényt fogadtak el, ami alapján könnyen el lehet ítélni a homoszexuális embereket.
  • Az országban közben egyre gyakoribbá válnak a melegek elleni súlyos bűncselekmények.
  • Ezek közül többet egy hivatalosan a pedofilok ellen létrejött csoport szervezett.

A törvényi keret

A júliusban elfogadott, a _homoszexuális propagandát_ betiltó törvény gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy bárkit, aki homoszexuálisnak tűnő viselkedést folytat (ehhez elég egy azonos nemű ember kezét fogni köztéren), vagy pedig a homoszexualitást támogató tevékenységet végez (ehhez meg elég egy szivárványszínű zászlót vagy kitűzőt viselni), elő lehessen állítani és pénzbüntetésre vagy elzárásra lehessen ítélni. De akár már azért is, ha valaki csak arról mer beszélni, hogy a heteroszexuális és a homoszexuális kapcsolatok társadalmilag egyenértékűek.

A törvényből fakadó konkrét intézkedések önmagukban is gyomorforgatóak, de az egésznek a társadalmi hatása az igazán veszélyes. A törvény ugyanis állami bátorítást nyújt azoknak a szélsőjobboldali fiataloknak, akik eddig is sorra követtek el homofób bűncselekményeket.

Az orosz közösségi oldalakon egyre több olyan videó bukkan fel, amin szélsőjobboldali csoportok ejtenek túszul meleg fiatalokat. A megkötözött férfiakat különféle megalázó szituációban fényképezik le, vizeletet öntenek rájuk, nem ritkán pedig meg is verik és kínozzák őket.

Az ötletgazda

A támadásokat online szerveződő csoportok viszik végbe, az egész mögött értelmi szerzőként pedig az egyik legismertebb orosz szélsőjobboldali aktivista, Alexander Marcinkevics áll.

Marcinkevics nemrég szabadult a börtönből, ahol rasszista gyűlölet-bűncselekmény miatt ült három és fél évet. 2006-ban pár társával a Ku-Klux-Klan egyenruhájára hasonlító öltözéket viselve felvettek egy jelenetet, amin eljátszottak, hogy felakasztanak egy ázsiai drogkereskedőt.

A több ismert neonáci szervezetben is megfordult Marcinkevics szabadulása után mozgalmat szervezett, aminek célja egy új, "egészségesebb" Oroszország megteremtése. A tagok számára szigorúan tilos az alkohol és a kábítószer fogyasztása, nagy presztízst tulajdonítanak a testépítésnek, Marcinkevics pedig előszeretettel tetszeleg a morális vezető szerepében, mellesleg pedig rengeteg félmeztelen képet posztol magáról Instangramra.

photo_camera Marcinkevics az Instagramon pózol.

A szervezet több "társadalmi projektet" is futtat, ezek közül a legismertebb az Occupy Pedofília. A hivatalos koncepció szerint a csoport pedofilok levadászására jött létre. Kamu hirdetéseket tettek fel a netre, a fiatalokkal szexelni akaró jelentkezőket elcsalták egy lakásba, megkötözték, megalázták és vallatták őket, közben pedig az egészet videóra vették. Majd kirakták az internetre, és hamar nagyon népszerűvé váltak országszerte.

Akcióiknak hatalmas sikere lett az orosz közösségi oldalakon, megalakult a testvérszervezetük is, Occupy Gerontofília néven, aminek tagjai meg az idősekkel pénzért lefekvő fiatalokat találták meg célpontnak.

Bár önmagában a pedofilok lebuktatása abszolút helyénvaló cselekedet lenne, az önbíráskodás és a bizonyítékok megbízhatatlansága miatt már ekkor is voltak kritikusai a szervezetnek.

Az időben előrehaladva azonban egészen máshova helyeződtek a hangsúlyok, és mostanra úgy fest, hogy a pedofilvadászat csak fedősztori volt, ami mögé bújva a szervezet tagjai fiatal meleg férfiakat és tinédzsereket terrorizálnak és kínoznak meg országszerte.

Az Occupy Pedofília mára igazi ernyőszervezetté vált: az országban az orosz közösségi oldalon, a VK.ru-n található információk szerint több száz önszerveződő militáns csoport működik, melyek vezetői közül sokan nem is ismerik személyesen Marcinkevicset, csupán példaként tekintenek munkásságára.

Szafarik

A szervezetek oldalaira rendszeresen kerülnek fel képek és videók a támadásokról, vagy ahogy a tagok szeretik nevezni, a szafarikról, és ezen gyakorlatilag mindig fiatal melegek zaklatása és megalázása látható. Bár programjában Marcinkevics szervezete kerüli a nyíltan melegellenes mondatokat, a videókon rendszeresen lehet hallani homofób megjegyzéseket, és egyszerűen túl nyilvánvalóan erre megy ki az egész.

Az utóbbi időben annyira elbízták magukat, hogy sokszor fényes nappal, közterületen aláznak és vernek meg fiatalokat, miközben az egészet videóra rögzítik.

  • Egy 15 éves fiatal vallatása:

A húszperces videónak nem csak a vége a felkavaró, amikor a kamera kikapcsolása előtti pillanatban rugdosni kezdik a fiatalt és leöntik vizelettel (ez majd kigyógyít a homoszexualitásodból, mondják neki közben), hanem maga a vallatás rész is, ahogy kikényszerítik a fiúból, hogy bevallja, pénzért készült lefeküdni egy idősebb férfival.

A netre kikerülő videókon a csoportok tagjai általában kerülik az erőszakot, meg bármilyen olyan cselekedetet, amit már az orosz hatóságok sem néznének el nekik. A rendőrség egyelőre nem intézkedett egy ügyben sem, még vádemelés sem történt.

Rendőrökkel is akár

Az minden csoportban közös, hogy hivatalosan a pedofília elleni harc mozgatja őket, de sok tekintetben különböznek. A kijevi szervezetnél például kifejezetten tiltva van a fizikai erőszak, mivel a lelki bántalmazás szerintük hatékonyabb. A hivatalos hatóságokhoz is másképp állnak, az irkutszki szervezet vezetője például arról beszélt, hogy ők kifejezetten együttműködnek a rendőrökkel, akik jól ismerik a csoport tagjait.

A helyzetet figyelemmel kísérő szakértők egyetért abban, hogy ezek a csoportok nem tudtak volna ennyire megerősödni, ha nem tapasztalták volna, hogy a kormány és Putyin is hasonlóképpen gondolkodik a homoszexualitásról.

Ha olyan környezetet teremtesz, amiben bizonyos embereket nemzetidegennek vagy erkölcstelennek állítasz be, idővel lesznek, akik elkezdenek lépéseket tenni ezek ellen az emberek ellen

- mondta például Dimitrj Gorenburg, a CNA think tank orosz szakértője.

És ezek a lépések egyre szaporodnak Oroszországban. Májusban Volgográd városában halálra égettek egy meleg férfit, de előbb még üres sörösüvegek segítségével meg is erőszakolták. Pár héttel később az ország keleti részében fekvő faluban három meleg férfit késeltek halálra.

És közben lehet, hogy megtörtént az első gyilkosság az állítólagos pedofilvadászatok során is. A Spectrum jogvédő iroda szerint a támadások egyik áldozata belehalt a kínzásokba. A hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg, az elkövető szkinhedek pedig tagadnak. Elmondásuk szerint bár valóban csapdába csalták a férfit, de miután "foglalkoztak" vele, saját lábán távozott.

photo_camera vk.com
photo_camera vk.com

Az egyik támadó, aki magát Mihailnak nevezte, tagadta, hogy erőszakot alkalmaztak volna a fiatallal szemben. Szerinte csak megalázták, és ezzel visszaterelték a helyes útra. Az internetre kikerült képeken az látszik, hogy az összefestett férfinak egy műanyag péniszt tartva kellett kart lendítenie a kamerák előtt.

Mihail elmondta azt is, hogy csak a városukban, a 175 ezres Kamenszk-Uralszkijban 19 embert kaptak el, kik bevallották, hogy pedofilok. Hogy ezt milyen tortúrák elszenvedése után tették meg, arról már nem beszélt.

A képeken szereplő áldozat sorsáról egyelőre nem tudni semmi biztosat. A rendőrség egy hete tartott házkutatást a csoport több tagjánál, kardokat, machetéket, késeket is lefoglaltak, de vádat nem emeltek senki ellen.

Ez az eset is csak azokat az aktivistákat és emberi jogi szervezetek munkatársait igazolta, akik szerint egyre ijesztőbb irányba mennek a dolgok Oroszországban, amióta a kormány nyíltan fellépett a homoszexuálisok ellen, kimondatlanul szabad utat biztosítva a hasonló akcióknak és a kontrollálatlanul szerveződő szabadcsapatoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.