Ábelhez este tízkor még beugrott az apja

Tbg
Egyéb
2013 augusztus 16., 09:08

Elfogták Somogyi Ábelt, aki a rendőrség szerint éjjel a Móricz Zsigmond körtéren lövöldözött. A Nol információi szerint a kezelőorvosánál várt a rendőrökre a férfi Újbudán.

Lapunknak nyilatkozott Somogyi Ábel édesapja. "Este nyolckor beszéltünk vele, mert vízvezetékszerelő volt nála" - mondta, amikor megkérdeztük, hogy mikor beszélt utoljára fiával. Ábel a gyanú szerint csütörtök éjszaka kezdett lövöldözni a Móricz Zsigmond körtéri McDonald'sban. Hármat lőtt a levegőbe, senki sem sérült meg.

Az egyetemista szüleit hajnali kettőkor ébresztette a TEK, miután behatoltak a fiú XI. kerületi lakásába, majd felkeresték édesanyja lakását is.

Szendvicset készítettek neki

A fiú édesapja este tíz órakor még benézett a fiúhoz, aki akkor azt mondta, még elmegy valahova. Az apa ezután volt feleségéhez ment, ahol szendvicseket készítettek Ábelnek, aki másnap reggel munkába indult volna. Egy hete végzett erdei munkát, amit szülei szerint a maga módján élvezett is.

"Reméljük nincsen semmi baja" - mondta többször az édesapja, aki azóta nem tudott vele kapcsolatba lépni. "Meg nem tudom mondani, honnan szerezhette a fegyvert" - tette hozzá.

Somogyi Ábelt első fokon 2,5 évre ítélte a bíróság két rendbeli gyilkosság előkészülete miatt. Az ügyben ügyészség azzal vádolta, hogy 22 embert akart lemészárolni. Részletekről itt olvashat.

Megviselte a májusi ítélet

Somogyi édesapja szerint fiát nagyon megviselte az elmarasztaló ítélet, amit emberi méltóságának megsértéseként élt meg.

"Nagyon zokon vette például, hogy nem értem el semmit az egészségügyi állapotára való hivatkozással" - mesélte az édesapa, aki az eljárás folyamán többször is hangsúlyozta, hogy Somogyi Ábel szélsőséges hangulatingadozásai cukorbetegségére vezethetők vissza. Ezt az eljárás során szerintük nem vették kellő súllyal figyelembe.

Korábban 1 év 8 hónapot ült előzetesben. A 2,5 éves börtönbüntetése ellen fellebbezett, a másodfokú ítéletre szabadlábon várhatott.

A vacsorából lövöldözés lett

"Hát... a vacsorából lövöldözés lett" - sóhajtott fel Somogyi Péter, majd hozzátette: "Persze, ha az történt, ami történt". Ezzel arra utalt, hogy amikor Ábelt először elfogták, akkor egy olyan bejelentésre szállt ki a rendőrség, ami falsnak tűnt (egy pisztollyal hadonászó fiatalemberhez hívták ki a rendőröket, de Ábelnél nem volt fegyver).

A körtéri lövöldözés után Ábel hátrahagyta a táskáját, így sikerült nagyon gyorsan azonosítani.

Az édesapja szerint fontos részlet az is, hogy a hírek szerint nem emberre lőtt, hanem a levegőbe.

Somogyi elmondta, a fiatalember védelmét ismét Futó Barnabás ügyvéd vállalta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.