Egy ország esett át Overdose túloldalára

ÁLLAT
2013 augusztus 23., 05:44
  • Olyan képességű ló, mint Overdose, nagyon régen nem versenyzett magyar színekben
  • Eredményei sokkal jobbak, mint a közelmúltban bármelyik magyar lóé, de igen messze vannak attól, amilyen felhajtás volt körülötte
  • Szeptember elsején még megmutattják a magyar közönségnek,de sokadik sérülése miatt csak körbevezetik
  • A tenyésztéséből még jöhet egy szép összeg, de ha sérüléseit génhiba okozta, akkor az a második karrierjét is taccsra vágja

Van a kizárólag Magyarországon világsztár kategória, és van, ami egy kicsit több ennél, szakberkekben külföldön is hallottak róla, de messze nem világsztár. Az előbbiből nagyon sok van itthon, különösen a zenészek és sportolók között, utóbbiból is akad, már főleg sportolók. Erdei Zsolt például egy jó bokszoló, sokáig őrizték a veretlenségét, gyengébb ellenfelek ellen nagy fölénnyel nyert, de a világ legjobbjai közül soha nem győzött le senkit, mert vagy sérülések vagy egyéb okok mindig megakadályozták abban, hogy kiderüljön, mire is képes valójában. Overdose egy jó sprinterló, sokáig őrizték a veretlenségét, gyengébb ellenfelek ellen nagy fölénnyel nyert, de a világ legjobbjai közül soha nem győzött le senkit, mert vagy sérülések vagy egyéb okok mindig megakadályozták abban, hogy kiderüljön, mire is képes valójában.

Ugyanakkor én elgondolkodtam azon, hogy az a nemzetközi hírnév, ami már most körülveszi Overdose-t, kiben mit inspirál. Elég Talmácsi Gáborra utalni, aki a Kincsem Parkban, a verseny után azt mondta, hogy ő ihletet merített Overdose-ból. Talmácsi a magyar gyorsaságnak ma az elsőszámú szimbóluma, egy kiváló versenyló teljesítményéből tudott ihletet meríteni, és ebben nincsen semmi csoda, mert a siker sikert hoz.

A fenti idézet a Mol-vezér Hernádi Zsolttól származik. 2010. március 11-én abból az alkalomból mondta, hogy a magyar gazdasági elit összefogott (OTP, Mol, a Demján Sándorhoz tartózó  Euroinvest Zrt., Közgép, a Járai Zsigmond vezette CIG Pannónia), és 200 millió forintért vett egy fél lovat.

Járai szabadkozott egy kicsit, hogy eredetileg titokban akarták tartani az árát, "mert nem akarjuk, hogy az a benyomás keletkezzen, hogy ennyit ér a ló. A ló sokkal többet ér. Persze vannak kockázatai, de mivel 12-szer indult és ebből 12-szer nyert, maga a legenda ennyit biztosan megér. Ha tovább tudja folytatni a pályafutását, amire minden esély megvan, akkor abban a pillanatban sokkal-sokkal többet fog érni.” Overdose másik fele az őt felfedező, és jutányos áron, nagyjából háromezer euróért megvásárló Mikóczy Zoltáné maradt. A vagyonkezelő kft.-be apportként másfél milliárdos értéken került be a versenyló.

Overdose körül ekkor már óriási felhajtás volt, tucatnyi versenyt nyert, és nem csak itthon. Ami nagy szó, hiszen a magyar versenylovak nagyjából akkor futnak be első helyen nemzetközi futamon, amikor a magyar futballcsapatok győztesen vonulnak le idegenben a pályáról. Csakhogy Overdose ekkor már majdnem egy éve sérült volt, és nem lehetett tudni, hogy úgy jutott-e túl élete csúcsán, hogy valójában fel sem ért oda.

Néhány alapadat Overdose-ról:

  • 2005. április 2-án született Angliában, Nottinghamshire-ben.
  • 2006 novemberében a newmarketi árverésen vette meg Mikóczy Zoltán a lovat, ami iránt szerény volt az érdeklődés. Nagyjából nyolcszázezer forintot fizetett érte.
  • A felvidéki üzletember Alagra adta idomítani a lovat, hogy magyar színekben versenyezhessen.
  • 2007. június 2-án a nyeretlen kétévesek között futotta első versenyét a Kincsem Parkban, ezer méteren. 58 másodperces új pályarekordot futott, 18 hosszal győzött.
  • 14 győztes futam után 2010. augusztus 29-én elveszti veretlenségét Baden-Badenben.
  • Összesen 20 versenyen indult, 16-szor nyert, egyszer negyedik lett, kétszer hetedik, egyszer pedig visszalőtt start miatt végül helyezetlen. De igazán nagy versenyen még dobogós sem volt.

A lósport elég kevesek szórakozása Magyarországon, de Overdose felbukkanásával hamar 10 millió lószakértő országa lettünk. Így fordulhatott elő, hogy legalább olyan heves vita alakult ki az eredményei és sérülései körül, mint amikor Gerendai Károly a veszteséges Szigetről beszél. Azért gyorsan vegyük át: Overdose sprinter, maximum 1400 méteres futamon állt rajthoz. A lósportban a közép- és hosszabb távok megbecsültebbek. A versenyeket különböző kategóriába sorolják annak tradíciója, pénzdíja és az induló lovak erőssége alapján. A Group I a top, ezt követi a nemzetközi mércével még jónak mondható Group II, majd a Group III (a legerősebb magyarországi versenyek is ide számítanak) végül a Listed (mint például a Kincsem Parkban lévő futamok, a Derbyt és a Kincsem-díjat leszámítva).

Kétszer a topligában

Overdose összesen kétszer jutott el egyáltalán oda, hogy Group I-es versenyen indulhasson. Először Párizsban, még veretlenül, néhány regionális futam, majd egy németországi Group II-es verseny megnyerése után, 2008. október 5-én. A Prix De L'Abbaye-on elsőként ért célba, órási idővel, 0:54,4-gyel. Csakhogy a rajtnál beragadt a boxba az egyik ló, ezért leállították a futamot, amit Overdose lovasa, Andreas Suborics és még néhány más zsoké sem vett észre, és végigfuttatták a lovakat. A három órával későbbi, megismételt rajtra már nem állították ki Overdose-t. A futamot a francia favorit, Marchand d’Or nyerte, hajszálra olyan idővel, mint amit Overdose futott aznap. Erkölcsi győztesek ritkán kerülnek be az évkönyvekbe, most sem így történt.

A rengeteg sérülés miatt Overdose élete második Group I-es versenyére Párizs után csak több mint két és fél évvel később, 2011. júniusban jutott el. A világ egyik, ha nem a legrangosabb versenyén, Ascotban negyedik lett, ami a sok kihagyást, súlyos betegséget figyelembe véve tiszteletre méltó eredmény. De a győzelemre esélye sem volt. Persze van, akinek ez sem elég, ment a magyarázkodás, hogy túl kemény volt a pálya, ha hamarabb esik az eső, akkor Overdose még jobb eredményt ért volna el, vagy ha a pár nappal későbbi, második sprintversenyre nevezik, amikor már átázott a pálya, akkor ott megmutathatta volna igazán.

A tények a következők: Overdose soha nem nyert hivatalosan Group I-es versenyt. Group II-esen is csak egyszer diadalmaskodott (Baden-Baden, 2008, két évvel később ugyanitt már csak hetedik), Gruop III-ason kétszer lett első (Róma 2008, 2011).

Az a bizonyos savós patairha-gyulladás

Hogy Mikóczy egy zseni-e, aki észrevette a senki által nem értékelt lóban a fantasztikus tehetséget, vagy egy balek, aki egy sérülékeny, éppen ezért fillérekért megvehető lovat próbált befuttatni, azt mi most nem fogjuk eldönteni, sem szaktudásunk, sem elég információnk nincs hozzá. Az biztos, hogy az első hír Overdose sérüléséről hivatalosan 2009. április 10-én jelent meg, a tulajdonos Mikóczy Zoltán nyilatkozta:

"Nagyon megviselte a két első lábát a patkolás, szóval nemhogy azt nem tudom, mi lesz decemberben, egyelőre a jövő héttől is félek, azt hiszem, egy héttel előbb kellett volna megpatkolni. Egyre nagyobb az idegesség emiatt, mert az első lábaival sántít. Nem terheli őket, s már öt nap eltelt azóta, ezért ma szilikon alátétet kapott, hogy ne fájjon neki annyira, fél órája jártattuk meg, iszonyatosan kíméli az első lábait, a hozzáértők szerint nehéz megmondani, hogy egy ilyen gyulladás meddig tart, viszont egyik pillanatról a másikra eltűnik."

Végül Overdose kilenc nappal később elindult a budapesti versenyen. Overdose nyolc hossz előnnyel, óriási pályacsúccsal nyert a Kincsem Parkban (54,6 másodperc, a korábbit is ő tartotta, 58.0-val). Ekkor ült először a sztárzsoké, Christophe Soumillon a nyergében, aki állítólag maga jelentkezett, hogy szívesen futna Overdose-zal. Annyian voltak kint az általában erősen foghíjas Kincsem Parkban, mint legutóbb Imperiál 1963-as versenyén. A futamon leesett Overdose patkója, aminek elferdült szögét megtalálták, és mosolyogva fényképezkedett vele Soumillon. Az Overdose-csapat hivatalos honlapja így fogalmazott a verseny után:

"S tegyük hozá Soumillon nyilatkozatát, miszerint Dózi csak hetven százalékos állapotban volt, ő pedig csak hatvan százalékot kért tőle. Ha ezt összeszorozzuk, akkor kiderül, hogy Overdose még fél gőzzel sem ment, képességeinek határa pedig valóban a csillagos ég lehet, és Aga Kán lovasa beválthatja nagy tervét, hogy Overdose nyergében elérje a legnagyobb sebességet, amit egyáltalán lóval el lehet érni. Most képzeljük el, milyen lett volna az időeredménye, ha hatszáz méternél nem veszti el egyik patkóját!"

Ekkor került a New York Times címlapjára a meseszerű történet a búskomor magyarokat megörvendeztető és reményt adó lóról. Senki nem sejtette, hogy a mén sérülések miatt 15 hónapot kihagy, és többet foglalkozik a sajtó a patáival, mint mondjuk a komplett öttusasporttal. Utólag Mikóczy azt mondta: "Már eleve nem volt tökéletes állapotban a tavaly áprilisi budapesti futama előtt, de nagyon sokan várták, így hagytuk, had fusson."

A begyulladt patától a vérző patáig

Megpróbáltuk összeszedni, hányféle sérülése volt Overdose-nak. Csak azokból a nyilatkozatokból szemezgettünk, amik a pannoniaoverdose.hu-n jelentek meg.

2009. április: begyullad a bal első patája. A Kincsem Parkban még fut egy rekordot, de kiderül, hogy a ló a sérült bal lába miatt jobban terhelte a jobbat, így mindkét első lábán patairha-gyulladás keletkezett, a vártnál lassabb felépülés miatt sorra mondják le a versenyeit. Egy korábbi patkolás miatt dühös Mikóczy a nagy rivális Marchand d’Dort kovácsoló Max Fournier-t hívja Alagra, onnantól kezdve csak ő patkolhatja Overdose-t. Előbb fényterápiával próbálják gyógyítani, majd a francia kovács javaslatára Nantes-ba viszik Overdose-t.

2009 július: a francia tréningterepen Mikóczy szerint túlterhelik Overdose-t, aki a patagyulladás mellett ínsérülsét is szenved. A tulajdonos átviszi a lovat Angliába. Pulborough-ban megpróbálták a lábkímélő úszással szinten tartani a kondícióját, de kiderült: Overdose nem szeret úszni. Végül annyira kímélni kellett a lovat, hogy három hónapig csak állt az angliai boxában, még csak sétálni sem lehetett vele. Közben az elferdült patacsontjához kellett igazítani a patát. Itt új kovácsa lesz, az angol Stuart Packham.

2010 január: patkolás után kisebb pataérzékenység jelentkezik, de az orvosa szerint ez megszokott. Arra várnak, hogy Overdose patáinak a sérült részek teljesen lenőjenek, utána már teljesen terhelhető lesz a ló

2010 március: patkolás után ismét jelentkezik a pataérzékenység, de a szokásosnál kisebb mértékben. "Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ettől a mumustól teljes egészében soha nem szabadulunk meg. Egy patairha-gyulladáson átesett ló – akármilyen sikeresen is lett korrigálva ez az elmozdulás – mindig is hajlamos lesz erre. Tehát fokozottan kell majd ügyelni a patkolásra és a megfelelő talaj kiválasztására, nem csak a munkához, hanem a versenyzéshez is. Ez nem jelenti, hogy kímélni kellene, csak nagy gondossággal kell lenni iránta" – mondta az orvosa.

2010. május: Az orvosa szerint a ló teljesen egészséges, túl van a kisebb németországi pataproblémán.

2010 június: Egy patkolás után egy hétre le kellett állni az edzésekkel.

2010. október: Patkolás után elhúzódó pataérzékenység jelentkezett, a tályogot eltávolították, de több hétre kiesett a tréningből, ezért az év végi versenyeken már nem tudott elindulni.

2011 május vége: Hosszú hónapok óta sem patkoláson, sem azokat követően, sem azok között semmiféle pataérzékenység vagy probléma nem lépett fel, de a két angliai versenye között a patkolásánál akadt egy kis – közelebbről meg nem nevezett – probléma, ami a tervezetthez képest egy pár napos plusz pihenőt jelentett a számára.

2011 augusztus: Overdose vélhetően belerúgott az istálló oldalába, ami miatt két hétig nem dolgozhatott, ezért visszaléptették a baden-badeni versenyből.

2011 szeptember: pataproblémái miatt csak kondíciómunkát tudtak végezni a lóval, ezért nem indulhatott az októberi párizsi versenyen. "A felkészítése folyamatos, bár azt nem mondanám, hogy teljesen zavartalan. Tekintettel ugyanis a pataszerkezetére, a munka mindig annak függvényében zajlik, hogy éppen mennyire terhelhető" - Mikóczy.

2012. január 13.: A január 20-ára tervezett versenye előtti zárómunkáján Dubajban ínsérülést szenved. Valószínűleg futás közben megrúgta magát. Az ínsérülések nehezen és lassan gyógyulnak.

2012. február 13.: A sérülése miatt úszásra fogott Overdose a medencében az egyik patkolt lábával olyan szerencsétlenül rúgta meg a patáját, ami egy szarutokon belüli erős gyulladást okozott. A jobb első patája tályogos lett. Dubajból - ahol három versenyen futott volna - Angliába viszik, itt egy hónapos boxpihenőt írnak elő a számára. Ennek letelte után visszahozzák Alagra, a felkészítését az alapoktól újra kell kezdeni.

2012. május 31.: Overdose komolyabb munkát még mindig nem végez, de folyamatosan nyereg alatt van, minden nap mozgatják. Nem tudják, mennyire terhelhető a patája, ezért lemondják az ascoti versenyt.

2012. augusztus közepe. A hosszú, inkább kondícióban tartó, kíméletes szakasz után július elején versenypatkót kap, fokozatosan elkezdik versenyre készíteni, de ismét tályog jelent meg a patájában, ami miatt megint le kellett állítaniuk. A patkót le kellett venni, és meg kellett várni, hogy a tályog kifakadjon és kitisztuljon. Újabb versenyekről léptették vissza.

2012 szeptember közepe. A tályogos lábán a pata megfelelően alakul. Félő volt, hogy annyira kímélni fogja a sérült lábát, hogy a másikat túlterheli, amiben el is indult egy gyulladásos folyamat. Ezt időben sikerült kezelni, a gyulladás lement mindkét lábáról. A lábai ismét terhelhetők, de úgy döntenek, hogy ősszel már nem indítják versenyben, így kaphatna egy hosszabb pihenőt, hogy jobb egészségi állapotban készíthessék fel a következő versenyszezonra.

2013 első félév. Egy kis csúszással sikerült csak versenyre kész állapotba hozni, A pataszerkezete nem tette lehetővé a megfelelő felkészítést, júliusban még nem volt olyan állapotban, hogy versenyt fusson, de szeptember elsején a Kincsem Parkban fut majd, az utolsó versenye Párizsban lehet.

2013. augusztus 22. Egy héttel korábban vették észre, hogy vérzik a patája. A röntgenvizsgálat azt állapította meg, hogy egy tályog fakadt ki. Három napra rá már nyoma sem volt a sántaságnak, de a sérülésveszély miatt lemondták a magyarországi búcsúfutását.

2009 - egyetlen futam

A pazar 2008-as év után Overdose a tervek szerint 2009 májusában bemutatkozott volna Angliában, hogy rákészüljön a legendás ascoti futamra, ahol favoritnak számított az oddsok alapján. Előbb csak annyit közöltek, hogy kicsit csúszik az utazás, az idomár határozott kérésére két héttel későbbre. Aztán Mikóczy azt is mondta, hogy azért is indul később Angliába Overdose, hogy magyar színekben versenyezhessen, mert ha túl sok időt tölt Angliában, akkor automatikusan angol színekben indul majd. Végül jött a hír, hogy a bal első lába sérült, "az akutan fellépő pataprobléma sajnos sántaságot eredményezett", ezért lefújták az angol túrát.

Végül 2009 novemberben öt hónapos külföldi gyógykezelés után tért vissza Alagra az ekkor már négyéves pejmén, aki elveszített egy teljes évet a karrierjéből.

A felhajtás közben itthon nem szűnt meg, Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója – igen, az a Vajtó, aki elkísérte Portik Tamást a nemzebiztonsági hivatal vezetőivel kvaterkázni – például azt a történetet oszotta meg a nyilvánossággal, hogy Járai Zsigmondnak az angol nagykövet üzente meg, hogy II. Erzsébet királynő érdeklődött Overdose hogyléte felől.

Mikóczy nem volt ott Overdose érkezésénél, mert előállították Romániában, egy állítólagos csődbűntett miatt. Tavaszra úgy tűnt, hogy ha lassan is, de felépült a súlyos betegségből Overdose. 2010 márciusban állt össze az említett magyar gazdaság elit, és vette meg Overdose tulajdonjogának a felét. A szerződésben az állt, hogy tavasztól már versenyez a ló, ám több verseny lemondása után csak július 18-án, Pozsonyban tért vissza, és szorosan tudott csak nyerni.

Törölték a tervezett Group I-es futamokat, ehelyett újra Budapesten futott egy szintén felvezető versenyt, bár az utolsó napokban még elvesztette a bal első patkóját, majd a versenyen a jobb elsőt is. De azt mindenféle gond nélkül visszarakta a kovácsa, aki ekkor már az angol Stuart Packham volt. Itthon jobb formát mutatott, mint Pozsonyban, de néhány óvták az ekkor még veretlen lovat Németország legnagyobb sprintversenyétől, a csak Group II-es Goldene Peitschében, amit két évvel korábban ugyan megnyert, de most erősebb volt a mezőny. Jellemző az Overdose-mániára, amit Mikóczy mesélt elindulásukról:

"Rögtön Budapest után, Biatorbágy mellett belefutottunk egy nagy dugóba. Amikor a rendőrök meglátták a lószállítót, és megtudták, hogy Overdose-t visszük a németországi versenyre, mintegy 10 kilométert vezettek fel bennünket a leállósávon, így ott nem vesztettünk időt."

Baden-Baden, Overdose Mohácsa

"Ez lesz Overdose pályafutásának legnehezebb versenye, élete legjobbját kell futnia, hogy győzzön" – mondta Baden-Baden előtt a ló tulajdonosa. Messze volt attól, hetedik lett.

A veretlensége elvesztésére azonnal megvolt a magyarázat. Pedig a nyergében ismét a sztárzsoké, Christophe Soumillon ült. De még az ő rutinja is kevés volt ahhoz, hogy részben ne őt hibáztassák a vereség miatt. A feltűnően ideges ló nagyon nehezen állt be a startgépbe, 8,5 perc alatt. Az ekkor remek formában lévő lovasa háromszor esett le róla, meg is sérült közben. A lovat korábban úgy sikerült beállítani a boxba, hogy kapucnit húztak a fejére, előző zsokéja a pozsonyi versenyen egy sárga törülközővel takarta le a szemét. De most a zsákot hamar levették róla. Szakértők szerint ekkora erőfeszítések árán nem lett volna szabad már elindítani a versenyben, de miután már győzött itt, járt neki ennyi kedvezmény. Munkalovasa, Budinszki Barbara azt nyilatkozta, hogy ő már a verseny előtt szólt, hogy nem lett volna szabad kivinni Overdose-t a versenyre, mert nem lesz benne az első ötben. Ribárszki Sándor, aki Magyarországon Overdose első trénere volt, utóbb azt mondta: ha még ekkor is nála fut a ló, biztosan nem fut. "Ha a ló nyert volna 10 hosszal akkor is ezt mondanám. Nem szabadott volna futnia a Goldene Peitschében abban az állapotban."

A futam után Overdose-t visszaléptették attól a  versenytől, amire az egészt szezont felépítették. A párizsi Prix de l’Abbaye lett volna, az a verseny, ahol 2008-ban azt a szenzációs időt futotta, teljesen feleslegesen. Újabb éve ment el. És maradt örök ígéret.

Overdose pénzdíjai:

2007. június 2. Budapest, Kincsem Park - Nyeretlen kétévesek versenye, 1. hely - 200 000 forint

2007. július 22. Pozsony, Cena OTP Banky - 1. hely, 55 ezer szlovák korona (kb. 412 500 forint)

2007. szeptember 9. Freudenau, Ausztria, Graf Nikolaus Esterhazy Memorial 1. hely - 7 500 euró (kb. 1 875 000 forint)

2007. szeptember 30. Budapest, Kincsem Park, Szent László-díj 1. hely 1 300 000 forint

2007. október 21. Ebreichsdorf, Ausztria, Central European Challenge Cup Futurity, 1. hely  - 9 000 euro (kb. 2 259 000 forint)

2008. április 6. Ebreichsdorf, Ausztria, Preis vom Marchfeld, 1. hely 3150 euró (kb. 793 800 forint)

2008. május 18. Baden-Baden, Németország, Lanson-Cup, 1. hely 15 ezer euró (kb. 3 660 000 forint)

2008. június 1. Pozsony,  Cena Ministerstva podohopodárstva Slovenskej, 1. hely - 425.000 szlovák korona (kb. 3 315 000 forint)

2008. július 5. Hamburg, LOTTO-Hamburg-Trophy (Group III-as verseny), 1. hely - 40 ezer euró (kb. 9 200 000 forint)

2008. augusztus 31. Baden-Baden, Goldene Peitsche (Group II-es verseny), 1. hely 42 ezer euró (kb. 9 954 000 forint)

2008. november 16. Róma, Premio Carlo & Francesco Aloisi (Group III-as verseny), 1. hely 30.982 euró (kb. 8 272 194 forint)

2009. április 19. Budapest, Kincsem Park OTP-Hungária Nagydíj, 1. hely 3 800 000 forint

2010. július 18. Pozsony, Ceny Mysa, 1. hely 5000 euró (kb. 1 405 000 forint)

2010. augusztus 15. Budapest, Kincsem Park, Bestens - Pannónia Életbiztosító Díj, 1. hely - 2 160 000 forint

2011. április 17. Hoppegarten, Németország, 1. hely - 5 000 euró (kb. 1 335 000 forint)

2011. június 14. Royal Ascot, Anglia, Group I., 4. hely - 16 110 font (kb. 4 833 000 forint)

2011. november 13. Róma, Premio Carlo & Francesco Aloisi (Group III-as verseny), 1. hely - (nincs adat, csak annyi, hogy 88 ezer eurós összdíjazású volt a verseny, magasabb, mint két évvel korábban. 33 ezer euróval számoltunk, az akkor árfolyamon 10 millió forint)

Ez összesen 64 millió forint, de néhány megjegyezés. A 2008 októberi, érvénytelenített párizsi versenyen az első helyezettnek 142.850 euró járt, de a másodiknak is 57.150. Jó eséllyel ezek valamelyikén végzett volna a pályát a visszalőtt rajt miatt felesleges végigrohanó, pályacsúcsot felállító Overdose. Ez akkori árfolyamon 35,5 millió, illetve 14,2 millió forint volt, mindképpen a legmagasabb díja lett volna. Ascotban 2011-ben az első helyezett jutalma 170 ezer font (akkori árfolyamon 51 millió forint) volt, a másodiké 19,3 millió forint, a harmadiké 9,7 millió forint), itt lett csak negyedik Overdose, amiért majdnem ötmillió forintot kapott.

Valóban világszám volt?

Sokat foglalkozott vele a szaksajtó, és Magyarországot elhelyezte a lósporttérképen. 2009 elején évjáratában a világ három legjobb lova között tartották számon különböző szempontok alapján összeállított listákon, amiken európai sprinter nem előzte meg. Soha nem fog kiderülni, mire lett volna képes, ha nem ennyire sérülékeny, de azért nézzük, kikkel versenyzett egy időben. A tulajdonosok által annyira félte őrzött veretlenségi listát még továbbra is Kincsem vezeti, 54 futammal. Persze, régen volt. De például Overdose-nál csak egy évvel fiatalabb az ausztrálok valóban csodalova, Black Caviar 25 versenyen maradt veretlen, ezzel második a listán. 15 Group I-es versenyt nyert. Összesen majdnem nyolcmillió dollárt keresett. Tavasszal vonult vissza. Overdose-nál egy évvel fiatalabb az amerikai Zenyatta, a kanca 20-ból 19 versenyt nyert, az utolsón, 2010 novemberben egy orrhosszal, a zsoké hibája miatt lett második. Karrierje során összesen 7,3 millió dollár nyert.

Overdose párizsi nagy vetélytársa, Marchand d'Or kilencévesen, tavaly szeptemberben ment nyugdíjba, 40 versenyből 12-öt nyert, tízet valamilyen kategóriájú Group versenyen, ötöt a topkategóriában. Összesen 1,23 millió fontot futott össze. Ezt a szintet Overdose akár tudta volna hozni. Külön pech, hogy 2011-ben a szezon legvégére sikerült versenyképes állapotba hozni, ekkor lovagolta Rómában a világ legjobb zsokéja, Frankie Dettori, de csak egy Group III-as versenyen. Azt megnyerte. Az volt az utolsó versenye.

Tényleg vége?

Overdose szeptember elsején búcsúzik a magyar közönségtől. Elvileg futott volna, de a múlt csütörtökön vérző patája miatt mégsem indítják a versenyen, csak körbevezetik. Nem akarnak kockáztatni. Az eredeti tervek szerint az utolsó futása Franciaországban lett volna októberben, ha jól sikerül a két év kihagyás utáni budapesti verseny. Mikóczy előzőleg azt mondta, "ha valami nem várt fejlemény közbejönne, és nem futhatna, akkor fel fogjuk vezetni, és akkor ez nem csak a hazai közönségtől való búcsúját jelentené, hanem a versenypályája végét is." Amikor bejelentette, hogy Overdose mégsem nem indul, nem beszélt a párizsi versenyről.

Így Overdose elvileg egy ménesbe kerül. Mikóczy szerint Németországból van komoly érdeklődés iránta. Ez amúgy legalább akkora, ha nem nagyobb üzlet, mint a versenyeken beszedhető díjaké. Ezt a ló tulajdonosa sem tagadja. Éppen a Mikóczyval az Overdose-honlapon készült interjúban hangzik el néhány érdekes adat. Példának hozzák az angol Frankelt, minden idők  legmagasabb képességűre értékelt versenylovát, aki szintén 14 győztes versenyig jutott, mint Overdose, de őt vissza is vonultatták. Nem mellesleg a 14 győztes futamból 10 Group I-es volt, ami azért még Angliában is komoly népszerűséget hozott a lónak. Ennek is köszönhetően az első évben a fedeztetési díja minden egyes csikó után 125 ezer font. És a hírek szerint 130 lovat visznek hozzá. Az gyors számítás szerint több mint ötmilliárd forint, a fényes karrierje során gyűjtött díjbevétel több mint ötszöröse, egyetlen év alatt. Ez attól függően nőhet, vagy csökkenhet, hogy mennyire sikeresek az utódok. Az interjúban mondtak azért egy ennél reálisabb példát is: egy kétszeres ascoti győztes sprinter 8 ezer fontért fedez. Egy másik, Ascotban négy nap alatt kétszer is diadalmaskodó, emellett Ausztráliában is Group I-es versenyt nyerő ménnél tízezer font egy alkalom. De az ő első 700 utódjából 400 nyert versenyt.

Farkas Ferenc, a Lovaregylet elnöke is azt nyilatkozta, hogy nagy versenyeken győztes, már tenyésztésre váró lovak akár 10-20 millió dollárért is gazdát cserélhetnek. A legjobb, kiemelkedő lovak évente akár 100-200 alkalommal is fedezhetnek, amivel éves szinten 10-20 millió dollárt is hozhat tulajdonosaiknak. Bár a sprinterekhez ritkán küldenek annyi kancát, mint a középtávú és hosszútávú apaménekhez, s a rövidke légyottok összege is soványabb, persze mihez képest.

Overdose viszont biztosan nem ezekkel az árakkal startol majd, hiszen nem nyert ilyen kategóriájú futamokat sem, ráadásul azért akarták még idén is versenyeztetni, hogy növeljék a tenyészértékét. Ez ugye nem sikerült. Vannak olyan pletykák is, hogy Overdose gyakori sérülései génhibákból adódnak, ez teljesen keresztbeverné a tenyésztési terveket. Erről is igyekeztünk megkérdezni a tulajdonost, de nem tudtuk szóra bírni. Mindenesetre az interjúban semmi ilyesmit nem érintett, azt mondta, Európa egyik vezető ménesébe akarják adni Overdose-t, azzal a feltétellel, hogy évente 10-15 anyakancát Magyarországról vihessenek hozzá. "Abban ugyanis maximálisan elkötelezett vagyok, hogy Overdose tenyészértéke visszaköszönjön, és érezhető legyen a magyar versenylóállományban is" – mondta Mikóczy.

Kiszállhatott volna-e Mikóczy hamarabb? Overdose 2009 áprilisa után 15 hónapot kihagyott, majd teljesen elúszott a 2012-es és a 2013-as szezonja is, miközben jelentős költségeket emészthettek fel az ellátási, gyógyászati, de az utaztatási költségei is. 2012 elején például a magyar gazdasági elites öt tulajdonostárs segítségével utaztatta a sérülése után végre formába lendült Overdose-t Dubajba, ahol hatalmas pénzekért futhatott volna. Csakhogy a verseny előtt a mén megsérült, kétszer is. Mikóczy nyilván abban bízott, hogy egy sérülésmentes szezonnal Overdose még elérhet komolyabb eredményeket, amivel aztán jobb áron lehet tenyészménként is értékesíteni. Ez nem jött be.

Farkas Ferenc mondta azt is, hogy tudomása szerint karrierje elején érkezett Overdose-ra egy nyolcmillió dolláros vételi ajánlat egy katari hercegtől. Ez rövidtávú lónál igen magas összeg lett volna. Mikóczi maga is úgy nyilatkozott 2008-ban, hogy "az ésszerűség határait már régen átlépték a vételi ajánlatok, de pontosan tudom, bármennyit is áldozok a jövőben a galoppsportra soha nem lesz ehhez hasonló képességű lovam. Azt is tudom, hogy egyre nagyobb a felelősség rajtunk, így még kicsit bizonytalan vagyok a jövőt illetően. Az biztos, hogy nagyon vigyáznunk kell Overdose-ra minden szempontból". Ha Overdose befutja a karrierjét, akkor pénzdíjakból, majd az utódok nemzéséből ennél is többet kaszálhatott volna.

Ha Overdose már csak sorozatban üzekedik majd, akkor mi van?

Már itt is van az új, sztárolható ló, aki nem más, mint Overdose féltestvére. Szintén Mikóczy vette, most áprilisban, ugyanazon az árverésen, ahol Overdose-t, de nem 2000 fontért (pontosabban a lóversenyeken használt guinea-ért), hanem annak százszorosáért, 215 ezer guinea-ért (nagyjából 80 millió forint). Mikóczy szerint ennyit nemcsak Magyarországon, de Csehországban és Szlovákiában sem adtak még olyan lóért, amelyik nem indult versenyen.

Viszont, hogy ne induljon minden simán, rögtön sikerült egy klassz sárdobálós anyagi vitával indítani. Mikóczy azt nyilatkozta, hogy Csörgő György az előzetesen megbeszéltek ellenére nem szállt be az ár felével, amit végül ő volt kénytelen egészében kifizetni. Csörgő szerint semmi ilyesmiről nem volt szó, mindenesetre az anyagi vita miatt az áprilisi árverésen megszerzett ló csak június végén érkezett Alagra.

Mikóczy azt nyilatkozta az Új Szónak június elsején:

"Az árveréskor a ló rögtön versenykész állapotban volt. Most viszont megkapja ugyan a kellő mennyiségű mozgást, de csak jártatógépen, azt a rizikót az ügynök nem vállalja be, hogy munkalovas alatt trenírozza, mert ott fennáll a sérülés veszélye. Ha hazahozzuk is, újra elölről kell vele kezdeni a munkát, és legkorábban július közepére, augusztus elejére lehet olyan állapotban, hogy versenyen indíthassuk."

Ebből lett végül szeptember egy. Megjött az új Overdose, aki az Opium Bullet nevet kapta.

(A címlapon lévő kép a wikipediáról származik. Fotó: Mirus Luna)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.