Bubópestis ölt meg egy 15 éves fiút Kirgizisztánban

Egészségügy
2013 augusztus 27., 06:09

A fiút egy fertőzött bolha csíphette meg, az országban 30 éve nem fordult elő pesties haláleset. A hatóságok meglehetősen megijedtek, és több mint száz embert karantén alá helyeztek.

A középkorban Európában legkevesebb 25 millió embert meggyilkoló kor ma már meglehetősen ritka betegségnek számít, még ha nem is tűnt el teljesen.

A tinédzser a kazahsztáni határhoz közeli hegyi faluból származott, most patkányirtók mennek a térségbe, hogy a rágcsálókat elpusztítsák, mert azok hordozhatják a fertőzött bolhákat.

A fiú már múlt héten meghalt, de az orvosok csak mostanra jöttek rá a halál okára. Több mint 2000 embert vizsgáltak meg azóta a régióban, ellenőrzőpontokat állítottak fel, és korlátozták a személyszállítást.

A WHO adatai szerint a bubópestis utoljára 2010-ben fertőzött, amikor Peruban 12 ember kapta el a kórt. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.