Gyurcsány Ferenc Frei Tamásként éled újjá Felcsúton

publicisztika
2013 szeptember 08., 10:54

Van az az obskúrus ezoterikus elmélet, miszerint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a magyar politika jin-jangja. Antagonisták, de valójában egyek. Együtt alkotják az egészet, folyamatosan hatnak egymásra, mozgásban tartják egymást. És életben.

Gyurcsány nem jöhetett volna létre, ha nincs Orbán, Orbán nem élhetett volna túl, ha nincs Gyurcsány.  Orbán személyisége, dinamikája húzta föl, maga után az MSZP-ben komoly táborral soha nem rendelkező, brancson kívüli Gyurcsányt: a baloldal Orbánjának imázsát építette. Nem szerette az MSZP-ben szinte senki, de benne látták az embert, aki meg tudja verni a saját pályáján Orbánt. És meg is verte.

Ez Orbán legfájóbb és szinte megsemmisítő veresége volt. 2006-ban, a második választási kudarc után, sőt már előtte, amikor látható volt, hogy esélyes a balodali duplázás, a Fideszen belül nyíltan beszéltek Orbán bukásáról, még olyanok is, akik előtte gondolni sem mertek volna ilyesmit. Orbán pozíciója megrendült. És akkor jött az őszödi beszéd. Percek alatt változott a helyzet, a végkifejletet látjuk.

Most Gyurcsány került megsemmisülés szélére. De nem semmisült meg. Nem került börtönbe, nem tűnt el a politikából, ahogy sokan várták. Valahogy túlélt.

Most itt ez a furcsa videó. Hát-bor-zon-ga-tó. Gyurcsány Felcsúton keresztapázik. Nem mondom, hogy nem amatőr, nem közhelyes, de. Gyurcsány legjobb megmozdulása 2006 óta. (Oké, nem tettük magasra a lécet.) Nyolc év után először tűnik igazán magabiztosnak és felszabadultnak. Felcsúton. Mondom még egyszer: Felcsúton. Azon a Felcsúton, kedves barátaim, ahol a karmikus ellenerőtér a legerősebb, a Szent György-vonalak metszik a morfogenikus mezőt.

És lám: most hirtelen nincs görcsös ripacskodás, ideges túlmozgás. Jobb videopublicisztikát forgatott, mint bármelyik magyar tévé, jobb Frei Tamás bármelyik Frei Tamásnál.

Ha nem vizsgáljuk a morális pozíciókat (sok jel mutat arra, hogy a magyar politikában ez teljesen fölösleges volna), akkor úgy tűnik, hogy Gyurcsány újra pályára állt. Miniszterelnök már sosem lesz belőle, talán jelentős pártelnök sem, de túlélt, ott van. Valami sugárzó, rejtélyes erő a felszínen tartja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.