Ha minden jól megy, nem baj, hogy eltapsolunk még 171 milliárd forintot

Tbg
gazdaság
2013 szeptember 09., 07:00
comments 1

Gyakorlatilag ez a Költségvetési Tanács (KT) véleménye arról, hogy borulni látszik a 2013-as költségvetés, de legalábbis elég nagy lyuk keletkezett rajta a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb költségvetési törvényt módosító javaslata szerint.

A takarékszövetkezete államosítása 100 milliárddal, az E.On megvásárlása 73 milliárddal, a pedagógusok béremelése 32,5 milliárddal növeli a kiadási oldalt, és ezek csak a nagyobb tételek. Az össesen 250 milliárdos pluszt az Országvédelmi Alap 84 milliárdos megkurtítása mérsékli. Az Országvédelmi Alap egyébként a költségvetés 400 milliárdos különleges tartaléka.

A Tanács a törvénytervezetben nem észlelt olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák a véleményezésre átadott dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését

- áll a KT közleményében.

A magyar költségvetés, az eladósodás egyik őrének számító szervezet szerint, ha tartjuk a gazdasági növekedés tervezett ütemét és bejönnek a kormány által remélt idei bevételek, akkor nem lesz probléma.

ha a makrogazdasági pálya az év egészében stabil marad, a kiadások felett feszes kontrollt gyakorolt a kormányzat, és a bevételek a vártnak megfelelően alakulnak, ideértve az évközi kormányzati intézkedések miatti többletbevételeket is

- fogalmaz a testület.

További részletek a Portfolión.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.