A kiugrott pap, aki Ausztrália miniszterelnöke lett

külföld
2013 szeptember 10., 13:41
  • Tony Abbott folyamatosan hülyeségeket beszél.
  • Képes szinte valamennyi választói csoportot megbántani.
  • Az ausztrálok mégis őt akarták miniszterelnöknek.

Szeptember 7-én Tony Abbott és az általa vezetett liberális és nemzeti pártok koalíciója magabiztosan nyerte az ausztrál választásokat. Hat év munkáspárti kormányzás után Abbott lett az ország 28. miniszterelnöke.

Australia's conservative leader Abbott stands with his wife Margaret and daughters Frances, Louise and Bridget as he claims victory in Australia's federal election during an election night function in Sydney

Győzelme sokakat meglepett, mert Abbott nem átlagos politikus. Aki nem keresztény, ultra-konzervatív, szexista, homofób, globálisfelmelegedés-szkeptikus, monarchista és bevándorlás-ellenes az könnyen fel tudja magát idegesíteni rajta. Beszólt a fél világnak, verekedett, de bármennyire súlyos arc, mégis ő lett Ausztrália új miniszterelnöke.

Anthony John "Tony" Abbott 1957-ben született Londonban, brit-ausztrál szülők gyermekeként. Családja 1960-ban költözött át Ausztráliába. Hajójuk szeptember 7-én indult Angliából, pontosan 53 évvel azelőtt, hogy ő lett új hazája miniszterelnöke. Tanulóként Angliába visszatérve Oxfordban hallgatott jogot és közgazdaságtant, majd három évig készült papnak, és csak az újságírásért mondott le a reverendáról.

Politikai karrierje elején szimpatizált a balközép Munkáspárttal, talán mert ő maga is kétkezi munkás volt egy ideig. Felmerült, hogy csatlakozik hozzájuk, de nem találta helyét a pártban, és kritizálta annak hozzáállását a szakszervezetekhez. Később a jobbközép liberálisoknak kezdett dolgozni, 1990 és 1993 között a sajtósuk volt, majd 1994-ben parlamenti képviselő is lett. Ekkor karolta fel John Howard liberális politikus, akit Abbott a mai napig mentorának tekint. Az ő kormányában már miniszteri pozíciókat is betöltött. Abbott először a foglalkoztatáspolitikáért volt felelős, majd később az egészségügyet bízták rá. 2007-ben a liberálisok alulmaradtak a Munkáspárttal szemben, 2009-ben pedig Abbott az ellenzék vezetője lett.

Egy személyben minden, ami kínos

Tony Abbott az a fajta ösztönösen tuskó politikus, aki mindig szívből beszél, és az elkapott félmondatain ezrek háborodnak fel. Ő meg aztán bambán bámul a semmibe. Pályája hemzseg az olyan mondatoktól, amikből egyértelmű, hogy nem gondolja végig előre, ki milyen nyilatkozatán fog megbotránkozni.

Australia's conservative leader and Prime Minister-elect Tony Abbott poses for a picture with the son of a supporter as he leaves his house in Sydney

  • Viccelődött egy másik képviselő öngyilkossági kísérletével.
  • Folyamatosan idióta beszólásokat intéz az ausztrál őslakosok felé, szembehelyezve őket az európai származású ausztrálokkal.
  • A globális felmelegedés elmélete szerinte nagy baromság.
  • Még egyetemista volt, amikor barátnője terhes lett. A gyereket Abbotték örökbe adták. Később kiderült, hogy az apa nem Abbott, mégis kellemetlen, hogy egy ennyire megrögzött keresztény lemondott a gyerekéről.
  • Testvére leszbikus, ő mégis a melegházasság ellen van.
  • Az illegális bevándórlás ellen azt találta ki, hogy Ausztrália költsön több millió dollárt indonéz halászcsónakok felvásárlására, hogy ne legyen kinek és mivel embereket csempészni az országba.
  • Amikor az ausztrál Big Brother adásában az összes elnökjelölt bejelentkezett, hogy a ház lakóinak kampányoljanak, Tony Abbott lányaival vette körbe magát, hogy a show szereplőire hasson. Mondandóját azzal zárta: “Ha tudni akarjátok kire szavazzatok, én vagyok a férfi akinek két egész jó csaj a lánya”.
  • Az abortuszt szereti a náci népírtáshoz hasonlítani. Ha finomabban fogalmaz, csak a könnyebb kiútnak nevezi.
  • Több kulcsfontosságú parlamenti szavazást is kihagyott. Volt amelyiket azért, mert részegen aludt az irodájában.
  • Jézus szavait, hogy “mindenkinek van helye a világban”, ő úgy értelmezi, hogy nem kell mindenkinek Ausztráliába jönnie, máshol is van hely.
  • Tudja, hogy szívtelen, kegyetlen, gonosz baromnak tűnik emiatt, de ő mégsem rohanna azért, hogy lányai a méhnyakrákot is okozó vírus ellen kapjanak oltást.
  • Ellenzékben egy négyszemközti vita közben ököllel verte a falat, kormánypárti vitapartnere fejétől pár centire.
  • Képes volt, egy szénadó- és kormányellenes tüntetésen beállni egy molínó elé, ami a volt miniszterelnököt, Julia Gillardot, a zöldpárt vezetője, Bob Brown kurvájának nevezte.
  • Amikor Sydney egy lepukkantabb környékén megőltek egy fiatal fiút, Abbott képes volt azt mondani, hogy hajnali kettőkor nem kéne ilyen környéken lennie senkinek, ha pedig mégis ott van, ne csodálkozzon, ha baja esik.
  • Egy Afganisztánban elhunyt ausztrál katona halálára csak annyit reagált: shit happens.
  • Komoly elméletei vannak a férfi és női nem különbségeiről, persze a férfiak javára. Ezért nem is csodálja, hogy Ausztráliában kevés nő dolgozik vezető pozícióban. Szerinte ők úgysem lennének arra alkalmasak.
  • Idióta beszólásait külön oldalak gyűjtik  és azt is, ahogyan dolgokra néz.

Abbott két arca

David Marr, ausztrál újságíró írt egy hosszú esszét Abbottról. Ebben kifejti, hogy az ausztrál miniszterelnöknek kettős retorikája van. Személyisége a politikus Abbottra és az értékelvű Abbottra osztható. Míg a politikus nem áldozná fel karrierjét, csak hogy megpróbálja eltörölni az abortuszt Ausztráliában, az értékelvű Abbott valószínűleg tényleg úgy gondolja, hogy ez egy modern holokauszt.

Australia's conservative opposition leader Tony Abbott laughs as he arrives with his daughter Bridget for the official launch of his party's election campaign in Brisbane

A politikus Abbott nem mondaná hogy senki se szexeljen házassága előtt. Egy interjúban, arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna a lányának az élethez, azt válaszolta, hogy a tisztaság megőrzése a legnagyobb kincs. A két fél közül persze mindig a politikus Abbott nyer, és csak kis réseken szivárog át az értékelvű Abbott, aki van annyira nagy karakter, hogy inkább emiatt emlékezzünk rá. Egyik alapelve, hogy a konzervatívok nem támadnak, hanem csak megvédik az elveiket. Így lehet, hogy Abbottnak konkrét elképzelései vannak az életről, mégis ügyesen tudta elméleteit úgy kormányozni, hogy azoktól ne tűnjön veszélyes elmebetegnek. Marad csak egy morgó nagybácsi.

Mindebből azt hihetnénk, hogy Ausztrália teljesen megőrült. De Tony Abbott lehet, hogy bigott futóbolond, mégis rendelkezik jogi és közgazdasági háttérel, volt már miniszter kulcspozíciókban, és ő is inkább konkrét ügyeket intézne, mint ideológiai vezér lenne.

Kampánya egyik nagy ígérete a szénadó eltörlése volt. Amit környezetszennyezés miatt fizetnek a szénbányák, majd ezekből a bevételekből kapnak az alkalmazottaik is juttatásokat, kompenzálandó munkájuk egészségre káros hatását. Abbott szeretné mérsékelni az Ázsiából érkező illegális bevándorlók számát, csökketeni a külföldi országoknak fizetett ausztrál segélyeket, és természetesen szigorítani az abortusztörvényt.

Tony Abbott az a fajta politikus akiért senki sem rajong, sokan gyűlölik vagy kinevetik, de ha a politikus Abbott legyőzi az értékelvű Abbottot, akár még jó vezetője is lehet Ausztráliának. Csak ne sértődjön meg rajta senki.

Vargyai Viktor

A cikk megírásához nagy segítséget nyújtott ez az elég részletes portré, valamint ez a cikk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.