Szép csöndben újabb rettegett nagyhatalom sorakozott fel Amerika mögé Szíria ellen: Magyarország

háború
2013 szeptember 11., 05:22

Azzal viccelődött tegnap a Washington Times, hogy milyen rettegett szuperhatalmak csatlakoztak Amerikához a Szíria elleni támadás előtt. A lap szerint senkit sem fog igazán megnyugtatni, hogy Litvánia, Észtország vagy éppen Magyarország is beszállt a Coalition of the Willingbe.

Obama nem lehet egyedül

Az világos, hogy Amerikának nem katonai okok miatt kellenek a szövetségesek. Az Egyesült Államok egyedül is bőven vissza tudja rakétázni Szíriát a kőkorba, és a szükséges haderő nagy része már most is ott van a környéken.

Ehhez képest az már fontosabb Obamáéknak, hogyan tudják tálalni a támadást. Politikai szempontból mégiscsak jobb azt mondani, hogy hát itt mekkora nemzetközi összefogás meg egyetértés van, hiszen n ország részt vesz a koalícióban, és nincs szó arról, hogy Amerika egyoldalúan, szövetségesek nélkül vág bele az akcióba.

Ilyen értelemben már jó, ha van egy lista egy-két fontos, nagyobb országgal és több kicsivel, tölteléknek.

Magyarország most ilyen kis töltelék lehet a listán.

Mi akkor tulajdonképpen mihez is csatlakoztunk?

Míg kint egyértelműen ez a Coalition of the Willing-ezés megy, a 444-nek nem sikerült semmilyen választ kipréselnie a Külügyminisztériumból arra a kérdésre, hogy pontosan mihez csatlakoztunk, milyen kötelezettséget jelent ez Magyarországnak (ha bármilyet), és hogy egyáltalán miért kellett nekünk belefolynunk a szíriai sztoriba.

Augusztus 21-én érkeztek az első hírek arról, hogy Damaszkusz környékén vegyi fegyvereket vetettek be a lázadók ellen.

A magyar Külügyminisztérium augusztus 28-án még azt mondta: az ENSZ szakértőinek vizsgálata után döntjük csak el, hogy támogatunk-e egy katonai akciót. Az ENSZ-vizsgálat eredménye, ha el is készült, eddig nem került nyilvánosságra.

Ehhez képest szeptember 9-én, viszonylag csendben megjelent egy Martonyi János-nyilatkozat a kormany.hu-n.

A saját népe ellen folytatott, eszközökben nem válogató háborújával az Aszad-rezsim elveszítette törvényes jogát az ország irányítására. (...) A folyamatosan napvilágra kerülő bizonyítékok egyre egyértelműbben az Aszad-rezsimet teszik felelőssé e szörnyű [vegyi] támadásért. A nemzetközi közösség nem maradhat tétlen, világos és határozott választ kell adnia. (...) Utóbbi deklarációhoz – amelyet a G20-csúcstalálkozó résztvevőinek többsége fogadott el – Magyarország is csatlakozott. (...) Magyarország úgy véli, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Az idézetben említett deklarációt szeptember 6-án fogadták el Szentpéterváron. Valóban a G20 tanácsakozás résztvevőinek többsége, konkrétan 10 tagország és Spanyolország, szóval arról nincs szó, hogy elsöprő többsége lett volna a dolognak.

A szövegben egyébként az szerepel, hogy erős és határozott választ kell adni a vegyi támadásra, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. És az is, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Mivel a diplomáciául mondott "erős válasz" meg a "felelősségre vonás" magyarul általában katonai erő alkalmazását jelenti, a G20-nyilatkozat elég féloldalasra sikerült. Obama valószínűleg ennél keményebb üzentet akart, de Oroszország ellenállása miatt csak erre futotta.

Hogy Martonyi nyilatkozatán túl mire gondolhatott a Washington Times, amiért az Amerika-párti koalícióba soroltak bennünket, az nem egyértelmű. A Foregin Policy például John Kerry amerikai külügyminisztert idézte, aki arról beszélt, hogy 34 ország támogatná a Szíria elleni katonai akciót, de konkrét országokat nem említett.

Legutóbb is beszálltunk Amerika mellé

Ez a Coalition of the Willing dolog amúgy nem lenne újdonság Magyarországnak. 2002-ben, Irak lerohanása előtt kezdte használni a kifejezést George W. Bush akkori amerikai elnök. Ide sorolta azokat az országokat, amelyek akár katonai, akár "erkölcsi" támogatást nyújtottak a háborúhoz. Magyarország akkor is ezek között az országok között volt. Annyira, hogy 2003-ban az addig megszokott évi 8-10 millió dollárt helyett 15 millió dollárt kaptunk az amerikai követségen működő Védelmi és Együttműködési Irodán (Office of Defense Cooperation) keresztül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.