A horvátok megkeseríthetik Hernádi életét

POLITIKA
2013 szeptember 13., 10:12
comments 4
  • Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy megvesztegette Ivo Sanader volt miniszterelnököt.
  • Szerintük ezt azért tette, hogy a Mol bevásárolhasson a helyi olajvállalatba, az INA-ba.
  • A Mol szerint szó sincs vesztegetésről, a horvátok politikusok csak azért használják bokszzsáknak Hernádit és a magyar olajcéget, mert ez ott népszerű. (V.ö.: Lex Mol.)
  • Most gyanúsítottként hallgatnák ki Hernádit Zágrábban.
  • Ez nem fog megtörténni.
  • De ettől még megkeseríthetik a horvátok a Mol vezér életét.

Horvátország uniós csatlakozása óta megy a találgatás, hogy mi lesz Hernádi Zsolt sorsa. Korábban könnyen le lehetett pattintani a horvátokat, akik a nem jogerősen börtönbüntetésre ítélt Ivo Sanader vesztegetésével gyanúsítják Hernádit, de mióta ők is EU tagok lettek komolyabban kell venni az ügyészeik hivatalos kéréseit.

Magyarok, segítsetek elkapni Hernádit!

Azt nyilván a horvátok sem gondolják komolyan, hogy Magyarországnak érdekében állna kiadni nekik Hernádit.

Amit a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészi csoport, az USKOK most kér, az az, hogy Hernádi menjen Zágrábba kihallgatásra. És persze hivatalosan "csak" kihallgatásról van szó, de azért arra elég nagy pénzben lehetne fogadni, hogy ha a Mol-vezér most betenné a lábát Horvátországba, akkor onnan egyhamar nem jönne haza.

Az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényben ilyen jogsegély eljárás – amikor a gyanúsított kiutazik kihallgatásra – említve sincs, a felsorolásban csak zártláncú tévén vagy telefonon keresztül bonyolított kihallgatás szerepel.

Ráadásul Valki László, nemzetközi jogász az Indexnek azt mondta, hogy Horvátország a csatlakozással az uniós jogsegélyrendszerbe nem is kapcsolódott be, így a mostani kérés nem különbözik a horvátok korábbi sikertelen próbálkozásaitól.

Lehet még ebből elfogatóparancs

Az ügyészségi munkát jól ismerő szakértőnk szerint viszont a horvátok itt a fokozatosság elvét alkalmazzák. Először kihallgatásra hívják Hernádit, és előre tudható, hogy erre nem fog elmenni. Ezután (és itt a Valki által felvetett szempontok miatt nem napokról, sokkal inkább hónapokról van szó) jöhet az európai elfogatóparancs.

Ez még mindig nem jelentené, hogy a Mol vezetője egy horvát börtön felé venné az irányt.

Az előbb említett bűnügyi együttműködésről szóló törvényben ugyanis az szerepel, hogy az elfogató parancs megtagadható, ha magyar igazságügy, vagy rendőrség a konkrét ügyben a a feljelentést korábban elutasította, vagy a nyomozást megszüntette.

Márpedig a Mol-INA-ügyben, amin a horvátok rugóznak, volt nyomozás Magyarországon, és azt a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában 2012 januárjában megszüntette.

Az elfogatóparancs kiadásával viszont Hernádinak már komoly kellemetlenségei lehetnek, még ha a magyar hatóságok teljesen jogszerűen békén is hagyják. Ezen a ponton például az Európai Unió országaiba már csak kockázatosan utazhatna, és egy semeringi síelés alkalmával az osztrák rendőrök minden további nélkül elfoghatnák.

Jogerős ítélet a vádlott távollétében

Az elfogató parancsot követő lépése a horvátoknak egy bírósági tárgyalás lehet. Ezzel kapcsolatban sem lehetnek senkinek illúziói, ha Sanader a volt miniszterelnököt elítélték, akkor nem valószínű, hogy Hernádit felmentené egy zágrábi bíróság.

Egy jogerős bírósági ítélet után viszont már Magyarországon is elég kellemetlen lenne Hernádi helyzete. Mert azt azért nem olyan könnyű megindokolni, hogy bár az unió tagországai elfogadják egymás bíróságainak ítéleteit, de Magyarország speciel Ivan Turudić bíróét nem, mert ő hülye.

Amúgy még egy jogerős ítélet sem jelentené azt, hogy Hernádit automatikusan kiadja Magyarország, mert a bonyolult EU-s kiadatási szabályok miatt például Francis Ciarán Tobin, az ír gázoló sem ül magyar börtönben.

Viszont ahogy a Tobin-ügy is folyton előkerült az unió különböző fórumain, úgy Magyarországnak is igen kellemetlen lenne, ha folyton Hernádi miatt cseszegetnék az EU-ban.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még Sanader ügyében sincs jogerős ítélet, pedig őt 2010-ben fogták el. Szóval egy ilyen forgatókönyv is csak évek múlva lehet aktuális, addig pedig sok körülmény megváltozhat.

Bár az azért nem valószínű, hogy Horvátországban valaha jó szemmel nézzék, hogy egy magyar nagyvállalat bevásárolja magát az ő olajiparukba. Elég csak arra gondolni, hogy itthon mekkora ügy volt, mikor az osztrák OMV vagy utána az orosz Szurgutnyefte szerzett tulajdont a Molban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.