Tölgyessy Péter: Még nem dőlt el a választás

POLITIKA
2013 szeptember 17., 21:57

Tölgyessy Péter volt az Inforádió Aréna című műsorának vendége. A korábbi SZDSZ-es, majd fideszes képviselő több mint ötven percen át elemezte a belpolitikai helyzetet.

Gazdaság

  • Nagyon rosszul teljesítünk.
  • Magyarország az egyetlen a visegrádi országok közül, ahol még nem sikerült visszakerülni a válság előtti szintre. Tavaly is 3,4 százalékkal csökkentek a reálbérek.
  • Gazdasági teljesítményt tekintve ma távolabb vagyunk Ausztriától, mint 1990-ben voltunk.
  • Ez az elmúlt 40 év terméke, de az utóbbi három év is visszaesést hozott.

A második Orbán-kormány induláskor bejelentett reményei nem valósultak meg.

Közben pedig hatalmas hozzáállásbeli változás is lezajlott a társadalomban. 1953 óta piacosító konszenzus volt, ez azonban 2006 után látványosan összeomlott.

2009-ben Európában nálunk volt a kapitalizmust elutasítóknak a legnagyobb aránya, megelőztük Oroszországot és Ukrajnát is.

Innen jött az unortodox fordulat, Tölgyessy szerint a Fidesz úgy kezdett el politikát csinálni, ahogy a vidéken élő kisvállalkozók elképzelik a világot. Ma biztos, hogy ők is elégedetlenek, mert ez a politika nem eredményes. De a Fidesz ügyes retorikája simán elég ahhoz, hogy a támogatás jelentős maradjon.

És míg retorika szintjén arról van szó, hogy a magyaroknak kell adni azt, ami eddig nem az övék volt, a konkrét ügyek, mint mondjuk a földtörvény, vagy a trafikpályázatok mást mutatnak.

A Fidesz úgy fogja fel a helyzetet, hogy a gonosz erőivel szemben harcol. És a gonosz erőivel szemben elkerülhetetlen, hogy a saját táborát megerősítse.

Tölgyessy szerint a magyar társadalomban évszázadok óta benne van, hogy egy tehetséges nép vagyunk, sokkal többet érdemelnénk, de a külföldiek elnyomnak minket. Ami sokszor igaz is volt. De ha erre hivatkozunk, veszélyesen felment minket a felelősség alól, hogy alkalmazkodni kell a világhoz, jó teljesítményt kell nyújtani.

  • És míg a korábbi kormányok az elitek igazságáról próbálták meggyőzni a társadalmat, Orbán a magyarok vágyait kezdte el hangosan belemondani a világba.
  • A nagy kérdés, hogy a magyarok vágya szerint lehet-e boldoggá tenni ezt az országot. És az elmúlt három évben jól megfogható közvetlen gazdasági siker nem történt.
  • Részsikerek azért vannak: alacsony infláció és költségvetési egyensúly.

Hatalompolitika

  • Bár 1990-ben létrejött a politikai váltógazdaság, az elmúlt 20 év nem hozott javulást.
  • Társadalmi béke helyett hideg polgárháború indult.
  • Politika egyre több kárt okoz, politikusok egyre ártalmasabb dolgokat ígérnek a szavazatokért.
  • A Fidesz is a váltógazdaság káros hatásait küszöbölné ki. Arra hivatkozva, hogy végre győzött a fundamentális jó.
  • Ehhez olyan hatalmi szerkezet kell, ami a fundamentális jó hatalmát tartóssá teszi.
  • Ez viszont jogállami keretek között nehezen kivitelezhető.

A jogállamiság lényege, hogy nem tartalmi igazságot ad, hanem kiszámíthatóságot. Ez a Nyugat egyik legfontosabb vívmánya Tölgyessy szerint, a Fidesz-kormány azonban tartalmi igazságot próbál szolgáltatni, ehhez pedig át kell lépjenek a jogszabályi hagyományokon.

A Nyugat történelmi tapasztalata szerint ebből rengeteg baj származott, de a Fidesznél azt gondolják, hogy a felépített hatalmi szerkezetet nem adhatják át a gonosz erőinek.

A kormány jogalkalmazása sokszor eszközszerű. Ez az államszocializmus öröksége. Például a különadók törvénye, ahol nem egy normatív elv irányított, hanem előre tudták kitől, mennyi pénzt akarnak beszedni.

Diktatúra?

  • A baloldal azért mondja azt, hogy mindez diktatúrához vezet, hogy ismét jó és rossz harcaként látszódjon a történet. Ahol értelemszerűen ők a jó oldal, és így nem kell mondaniuk semmit arról, hogy ők mit csinálnának a gazdasággal.
  • Ez abban az értelemben nem diktatúra, ahogy a két világháború között használták a kifejezést. Miközben minden abba az irányba húz, hogy legyen többpártrendszer, közéleti pluralizmus, azért ott van, hogy nehezen legyen leváltható az új hatalom, és hogy a kormány emberei legyenek a független intézmények élén.

Ez Tölgyessy szerint sokban hasonlít a régi magyar korlátozott ellenzékiség gyakorlatára, és letérést jelent az 1989-es útról.

Ellenzék

Komoly gondokkal küzdenek:

  • A fiatalok nem is figyelnek oda arra, amit az MSZP mond.
  • A párt sok szavazója meg is halhatott 2006 óta.
  • A baloldal akkor nyerhetne, ha olyanokat is megnyer, akik 2006-ban a Fideszre szavaztak. Ez nem egyszerű feladat.
  • A mai MSZP rengeteget tanult a Fidesztől, kiszorították a reformer irányt, megint a plebejus politika van. Elég megnézni az áfacsökkentős aláírásgyűjtésüket.

Bajnai a reformer-technokrata irányt képviselné, de nem sikerült élére állnia összefogásnak.

Mert:

  • Magyarországon nagyon megosztott a polgáros-nyugatos 25-40 százaléknyi szavazó.
  • Polgári elit sosem szavazna volt kommunistára, "libásra".
  • Velük szemben áll egy polgári radikális értelmiségi réteg.
  • Van a pártállami réteg.

És ezek a csoportok egymást rettentően utálják.

Tölgyessy szerint a két párt nem szövetséget kötött, hanem alkut, hogy kitérnek egymás útjából.

Ugyanakkor mégsem írná le még az MSZP-t.

  • Egyrészt mert még sosem veszítettek választást ellenzékből.
  • Másrészt mert az ország kultúrája eleve ellenzéki, a klasszikus magyar sérelmi politika most is működhet.
  • Korábban sem mutatott fel soha valódi alternatívát az ellenzék, mindig a sérelmek sorolása ment csak.

Nem véletlen, hogy a rezsicsökkentés nagyon eltalálta a magyar néplelket. Csak közben hiányzik a gazdasági növekedés, ebből pedig jöhet az ellenzéki üzenet, hogy

rosszabbul élünk.

Ez az érzület annyira erős a magyarokban, hogy még 2006-ban is, amikor az elmúlt negyven év legnagyobb reálbérnövekedése volt, a Fidesz a "rosszabul élünk, mint négy éve" szlogennel próbálkozott, és majdnem nyert.

Tölgyessy szerint választás nem lefutott. Jelenleg a Fidesz esélyesebb, mert az ellenzék egyelőre nem tudta elhitetni, hogy ha hatalomra kerülne, akkor jobb lehetne a helyzet. De ez az érzet akár hetek, napok alatt könnyen kialakulhat.

  • Viszont nehezíti az ellenzék dolgát, hogy a Fidesz nem adhatja könnyen a hatalmát. Olyan mértékű hatalomkoncentráció zajlott, például az iskolaigazgatókkal, a járásokkal, hogy egy kormányváltás után ezrek lennének lecserélve.
  • Orbán Viktor olyan rendszert teremtett, ami az ő személyére van alapozva. Ezért nem engedhetik át könnyen a hatalmat, minden erejükkel küzdeni fognak érte.
  • De a magyar nép a világ egyik legelégedetlenebb népe, nem lehet lebecsülni a

rosszabbul élünk

mondat erejét.

  • És a két oldal között nincs is olyan különbség, mint ahogy azt ők állítják mindig. Jelenleg nincs is olyan párt a piacon, amelyik nyíltan Nyugat- és kapitalizmusbarát lenne, ilyesmit még Bajnai is csak óvatosan állított.
  • Mindenki Kádár János köpönyegéből bújt elő.
  • A Fidesz kormánypártként is ellenzéki módra politizál: a világ ellenzékeként fogalmazza meg az emberek elégedetlenségét, harcban áll, tiltakozik, háborog.

A Fidesz várhatóan nem tudja majd konszolidálni a hatalmát, a rendszerét. Ezt a rendszert akkor lehetne konszolidálni, ha az ellenzék megszűnik, vagy ha elfogadja a rendszer szabályait és beépül. Most egyikre sincs esély, ezért nem várható konszolidáció. A felépített rendszer fő gyengéje, hogy az ellenzék minden elemét szét akarja verni.

Sokat számít, mi történik majd a világban. Ha tartós marad a válság, akkor az unortodox, nemzeti érdekekre hangolt megoldások sikeresek maradhatnak. Ha sikeres lesz megint a kapitalizmus, akkor viszont  jobban látszódni fognak a rendszerek közötti különbségek.

Ha jön a második ciklus, Orbánnak nehezebb lesz. Nem lehet tovább hátramutogatni, elmúltnyolcévezni, eredmények kellenek majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.