Meghallgatták Csányit a horvátok

bűnügy
2013 szeptember 18., 16:33

Tájékoztató jellegű rendőrségi beszélgetésen vett részt Csányi Sándor a horvát kormány és a Mol Nyrt. közötti tárgyalások első fordulója után szerdán Zágrábban – írja a Jutarnji List című horvát újság. Csányi Sándort, a cég igazgatótanácsának alelnökét a lap értesülései szerint egy piaci manipulációs ügyben hallgatták meg, a gyanú szerint a Mol 2010 végén és 2011 elején manipuláció segítségével vásárolta meg az INA részvényeinek 1,6 százalékát a cseh J&T Banktól.

A lap szerint Csányi Sándor két órát volt a rendőrségen, távozóban nem nyilatkozott. A rendőrség sem adott információt a meghallgatással kapcsolatban arra hivatkozva, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) vizsgálatáról van szó.

Júniusban ugyanitt hallgatta ki a rendőrség Áldott Zoltánt, az INA igazgatósági elnökét és a felügyelőbizottság magyar tagjait, Horváth Ferencet, Molnár Józsefet, Mosonyi Györgyöt és Világi Oszkárt.

Az állítólagos piaci manipuláció és csalás gyanúja miatt a Mol ellen 2011-ben a horvát pénzügyi felügyelet (Hanfa) akkori vezetője kezdeményezett eljárást. A Hanfa szerint a Mol hamis és félrevezető jelzéseket adott, hogy megszerezze az INA részvényeinek többségét.

Az INA olajipari konszernről szóló tárgyalások a zágrábi kormány és a Mol között szerdán kezdődtek Zágrábban. Az első fordulót követően kiadott közlemény szerint a tárgyalások a további megbeszélések menetéről és témáiról szóltak. A Mol és a horvát kormány közös álláspontját tükröző közleményben az áll, hogy összehangolták közös céljaikat az INA-ról, amik: „a befektetések növelése, az üzletvezetés hatékonysága és az INA nagyobb hozzájárulása a horvát gazdasághoz”.

A horvát fél nevében Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője, Mladen Pejnovic vett részt a tárgyaláson, a Molt az igazgatótanács alelnöke, Csányi Sándor és Áldott Zoltán, az INA igazgatósági elnöke képviselte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.