Lelkesen lop ételt a magyar

bűnügy
2013 szeptember 24., 04:27
comments 3

ITT A LOPÉDIA, MINDEN, AMIT MAGYARORSZÁGON 2013-BAN ELLOPTAK

Szemben a közhiedelemmel, a legősibb mesterség nem a prostitúció, hanem a lopás. Bár az előbbit is figyelték már meg egyes állatfajoknál, más tulajdonának elvétele sokkal gyakoribb. Az pedig egészen biztos, hogy az ősember előbb nyúlta le a szomszéd mamutraguját, mint hogy kiállt volna a barlang strichelni. A tradícióknak megfelelően ma Magyarországon az étellopás az egyik leggyakoribb bűn, Lopunk gumicukrot, rágógumit, túró rudit és szarvasgombát, ételhordót, evőeszközt és komplett ebédet is. A két legnépszerűbb élelmiszertípus azonban messze a gyümölcs és a hús.

Gyümölcsöt lopni olyan könnyű, hogy valószínűleg a legtöbb olvasónak is sikerülne. Csak találni kell néhány őrizetlen fát vagy bokrot, és indulhat is a betakarítása az almának, a cseresznyének, a kajszibaracknak vagy a szedernek. Sokan csak saját fogyasztásra lopnak, de vannak olyan esetek, amelyekben egyértelmű, hogy a tolvajok pénzé szeretnék tenni a zsákmányt. Kizárt, hogy valaki meg akarjon enni 160 kiló szilvát. Aztán van, aki eleve feldolgozási szándékkal lop, és 370 kiló meggyre van szüksége lekvárkészítéshez. Vagy 180 kiló szőlőre amatőr borászathoz.

Bár a gyümölcslopás ártatlan gyerekjátéknak tűnik a bűn világában, ahol legfeljebb egy ordibáló csősztől kell tartani, néha kifejeztetten csúnya dolgok történnek. Tiszabecsen például egy földterület gazdája tetten érte a dióját éppen zsákba pakoló tolvajt, aki bocsánatkérés helyett jól elverte. És ott van az a még 2012-ben történt eset is, amikor egy 16 éves kismarjai fiatal nehezen viselte, hogy a tulajdonos többször is elkapta, amikor épp a dinnyéjét dézsmálta. Úgyhogy cserébe egyszerűen rágyújtotta a házat a gyümölcsösét védő gazdára.

Húst sok fokkal nehezebb lopni, mint gyümölcsöt. Van, aki élő állattal próbálkozik, más viszont úgy gondolja, hogy még mindig egyszerűbb egy szupermarketben kicselezni a biztonsági őrt, mint a kerítésen átmászva tyúkokat lopni. És egyébként is, aki nagyvárosban szeretne húst lopni, hol a fenében találjon disznót? Marad a közért hűtőpultja. Ezek voltak 2013-ban a legemlékezetesebb esetek.

Bélszín

Az úr egy debreceni nagyáruház hentesénél is úr.

Csirkecomb

A 76 éves néni, akit nagyon nehéz nem sajnálni.

Csülök

I. Lajos betört egy veszprémi csárdába, és épp egy tál csülköt fogyasztott jóízűen, amikor a rendőrök rajtaütöttek. Meggyőző kép a bizonyítékról.

Hurka + Töpörtyű

Ellopni egy komplett disznóvágást olyan szellemi hungaricum, mint a Pető-módszer. A bűnözők épp pörköltöt főztek, amikor lecsapott rájuk a törvény.

Kolbász

30 tojás és 1 kiló kolbász két kamasznál.

Krinolin

Az ember, aki annyira szerette az undorító húskészítményeket, hogy hónapokig bújkált miattuk.

Szalámi

Egy komplett vacsora, paradicsom, paprika, szalámi és szesz volt a zsákmány.

Szalonna

40 kiló szalonnáról nehezebb bebizonyítani, hogy saját fogyasztásra kellett, mint 40 kiló heroinról.

Zsír

A tolvajok a zsírt ruhájukba rejtve próbálták kilopni egy tatabányai áruházból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.