Cameron szerint versenyellenes az EU

külföld
2013 szeptember 29., 10:14
comments 1

A brit miniszterelnök szerint országuknak nem lenne helye egy olyan unióban, amiben egyre szorosabb az integráció. Szerinte át kéne alakítani az EU-t, mert mára  túl versenyellenessé, túl vállalkozásellenessé és bürokratikussá vált.

Egyben Nagy-Britannia és az unió viszonyrendszerét is ideje lenne átalakítani Cameron szerint, ezért radikális újratárgyalások jöhetnek.

Cameron januárban jelentette be, hogy a brit választók 2017-ben népszavazáson dönthetnek a brit uniós tagság sorsáról, ha a Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választások után kormányon marad. Cameron akkori előterjesztése szerint ugyanakkor a brit kormánynak a referendum előtt meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val, és a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket vissza kell telepíteni Brüsszelből.

David Cameron nekiment az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband által a múlt héten felvetett ötletnek is, amely szerint ha a Labour kerül kormányra 2015-ben, húsz hónapra befagyasztanák a lakosság és a családi vállalkozások földgáz- és áramdíjait. Cameron szerint ez tüneti kezelés, és nem a betegség gyógyítása, mivel a közműdíjak emelkedésének okait kell feltárni. Hozzátette: a kormány más megközelítést alkalmaz, törvényt alkot például arról, hogy az energiaszolgáltatók minden fogyasztónak kötelesek lesznek az általa hozzáférhető legalacsonyabb tarifákat felajánlani.

A miniszterelnök szerint Miliband gazdaságpolitikai elképzeléseinek összessége üzletellenes és vállalkozásellenes.

A vállalati adóterhek emelésének munkáspárti tervét Cameron őrültségnek nevezte, mert az üzleti szféra "ostorozása és adóztatása" munkahelyekbe kerül és visszaveti a gazdasági növekedést.

A brit választók csaknem kétharmadának azonban tetszik Miliband rezsibefagyasztási terve. A The Sunday Times című vasárnapi brit konzervatív lap megbízásából készített országos felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka támogatja az ötletet. Ez meglátszik a párt támogatottságán is: jelenleg a választók 42 százaléka voksolna a Munkáspártra, és csak 31 százalék a konzervatívokra. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.