A Nemzeti Választási Iroda szerint sincs igaza a Fidesznek csalásügyben

Tbg
POLITIKA
2013 október 01., 18:38
comments 6

Megérkezett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) válasza arra a kérdésünkre, amiben azt tudakoltuk, valóban lehet-e majd a szavazókat szervezetten a szavazóhelyiségekhez szállítani, ahogy az Baján az időközi önkormányzati választáson megtörtént.

A kérdés azért foglalkoztatott minket, mert Rogán Antal hétfőn azt nyilatkozta, az új választási törvény szerint januártól már nincs olyan, hogy kampánycsendsértés, azaz lehet.

Ha a szállításnak nem célja a választópolgárok befolyásolása, akkor – bár kampányeszköz igénybevételével jár – nem minősül kampánynak. Így például ha a szociális otthon járműve vagy a falugondnok szállítja az idősebbeket a szavazóhelyiségbe, az nem minősül kampánynak, és szabadon végezhető.

A választópolgárok szervezett szállítása tehát a jövőben is kampányeszköznek minősül, de kampánytevékenységnek (és a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteren belül tiltottnak) csak akkor, ha célja a választói akarat befolyásolása.

- írják állásfoglalásukban.

Azaz megállja a helyét előző cikkünkben tett állításunk, miszerint a bajai történet jövőre sem lehet jogszerű, hiszen az utaztatott szavazókat - mint azt a videófelvételek bizonyították - a szavazóhelyiség előtt tették ki. Az utaztatás szervezésének egyik résztvevője pedig Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja volt.

Nem példa nélküli

A bajai időközi választás egyik szavazókörének eredményeit azért kellett megsemmisíteni, mert a bíróság kimondta, a szavazók szervezett utaztatásával megvalósult választó akarat befolyásolása, azaz a kampánycsendsértés, továbbá sérült az önkéntesség alapelve is, hiszen olyanokat vittek szavazni, akik amúgy nem mentek volna.

A szavazók utaztatása ellenkezik a szabad demokratikus választások szellemiségével, és egyáltalán nem új jelenség a magyarországi választások történetében. A szavazók etetése-itatása szinte bevett gyakorlat volt 2002-ben, 2006-ban, ám ritkán lehetett az ilyen eseteket bizonyítani.

A bajai események és utóélete annyiban újszerűek voltak, hogy először sikerült bizonyítékokkal alátámasztani a felmerült gyanút, a szoros választási eredmény pedig hozzájárult ahhoz, hogy a bíróság megállapítsa, a jogsértések érdemben befolyásolhatták a végkimenetelt.

Új törvényről új bizottság

A bajai utaztatók a jelenleg hatályos választási törvény 3. paragrafusát is megsértették, az önkéntesség elvét, éppen azzal, hogy olyanokat utaztattak, akik eredetileg nem mentek volna el szavazni. Az önkéntesség alapelve az új törvény 2. paragrafusában is szerepel.

Reagált cikkünkre Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki az új választási eljárásról szóló törvény egyik benyújtója volt, a következőket mondta:

Változott a törvényt, változtak bizonyos fogalmak is. A Nemzeti Választási Bizottság jogosult a törvény alapján a vitatott esetekben döntést hozni. A döntést pedig a Kúria vizsgálhatja felül.

Azaz, a jövő év nagy kérdései között egészen biztosan megtaláljuk majd azt is, milyen jellegű, tartalmú, formájú utaztatás tekinthető majd a választói akarat befolyásolásának és pontosan honnan kell számítani a szavazóhelyiségektől számított 150 métert, amire a kampánycsend mégiscsak vonatkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.