Tanárnő, mennyit tetszett ma kézhez kapni? Többet vagy kevesebbet, mint korábban?

oktatás
2013 október 03., 14:26
  • A kormány szeptemberre időzítette a pedagógusok béremelését.
  • A kormány szerint átlagosan 34 százalékkal emelték a fizukat, jövőre pedig folytatódik a trend.
  • Közben viszont számos pótlékot eltüntettek, és a munka mennyisége is nőtt.
  • A kormány elégedett, az ellenzék nem.
  • És ön, aki pedagógus?

Ma, vagyis október harmadikán kapják meg először a tanárok a pedagógus életpályamodellel megemelt fizetésüket. Ma derült ki az, mennyivel kapnak többet, vagy kevesebbet a tanárok az életpályamodell bevezetésével. Eddig ezt nem lehetett pontosan tudni. Az életpályamodell ugyanis a garantált alapbért megemelte, a pótlékok nagy részét viszont eltörölte.

Csütörtökön a grafikonon látható ígéreteket kommunikálta a kormány Selmeczi Gabriellán keresztül. A szóvivő szerint a mostani emeléssel együtt 2017-ig átlagáson 60%-os béremelésre számíthatnak a tanítók, tanárok - persze csak akkor, ha az Orbán-kormány marad.

Az MSZP szerint az egész emelés átverés a kormány részéről, és ezt ma sem mulasztották el közölni.

A Fidesz pedagógusbér-emelése egy országos átverés, hiszen több mint négyezer pedagógusnak és a nem oktatással foglalkozó iskolai alkalmazottaknak - konyhai dolgozóknak, takarítóknak, gondnokoknak - csökkent a fizetése

- nyilatkozta Kormos Kata, az MSZP szóvivője.

Az érdekvédelmi szervezetek sem repesnek az örömtől, október 5-re, szombatra országos tüntetést szervezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, illetve a Hívatlanul nevű szervezet is. A budapesti esemény a Bazilikánál lesz 3 órakor.

Az biztos, hogy nem egyértelmű a kép arról, valójában többet vagy kevesebbet kapnak majd kézhez a tanárok. Egyrészt sok pótlék megszűnt, nőtt az elvégzendő munka is. A következőkben ezt boncolgatjuk.

Elnézést, itt laknak Pótlék?

A majdnem harminc pótlékból csak hét marad meg, mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Nekik is sokan panaszkodtak, hogy semmivel sem fognak többet keresni, mint eddig. Ráadásul az óraszámok megemelése miatt többet is kell majd dolgozniuk az alapbérért.

A pótlékok, amik megmaradnak:

  • Intézményvezetői
  • Osztályfőnöki
  • Munkaközösségi
  • Intézményvezető helyettesi
  • Nemzetiségi intézményben tanító
  • Gyógypedagógiai
  • Nehéz körülmények között tanító

A tanárok alapfizetése elvileg durván nettó 30-40 ezer forinttal nőtt az eddigiekhez képest. (Erről az Index csinált egy szép nagy táblázatot.) Ez viszont majdnem akkora tétel, mint az elvont pótlékok összege. Galló példaként egy kollégáját hozta fel, aki névleg 54 ezer forinttal keresne többet, mint eddig, de a végső bruttó bére ennek ellenére csak 13 ezerrel lesz több, mint eddig.

"Ma megtudtam, hogy az alapfizetésem kb. 27.000 Ft-tal emelkedik, ám az eddig kapott informatikai pótlékomat (kb. 9.000,- Ft), a több szak tanításáért járó juttatást (kb. 21.000,- Ft), valamint a heti 3-4 túlóráért járó pénzemet (kb. 20.000,- Ft/hó) elveszítem. Ja, ezentúl nem fizetnek az érettségiztetésért, a dolgozatjavításért, ami éves szinten megint csak kb. 70-80 ezer forint. Most akkor emelték a fizetésemet, vagy csökkentették?"

Mi is beszéltünk olyan nemzetiségi iskolában tanító pedagógussal, aki úgy számolta, hogy körülbelül ötezer forinttal kap majd kevesebbet az emelés után az elvont pótlékok miatt. És így is történt, valóban kevesebbet kapott a fizetésemelés után.

Pedagógus II. - A Pedagógus Visszatér

Ráadásul a besorolással is problémák vannak. Ideiglenesen minden tanárt a legalacsonyabb, Pedagógus I. kategóriába soroltak. Ebből elvileg két év múlva vizsgával lehetne továbblépni a Pedagógus II. kategóriába.

"Most írtam alá a papírt az új bérről. Még a 15%-ot sem éri el a bruttó növekedés, a 2011-es jövedelmem több volt, mint ezzel az új emeléssel lesz. 25 év után annyit kapok, mint más szakvizsga nélkül, érdemes volt tanulni!"

Viszont 2017-ig évente csak bizonyos mennyiségű embert vizsgálnak felül és helyeznek a megfelelő kategóriába. Azt, hogy mennyit, a miniszter dönti majd el. Pedig a 170 ezer tanár jó része akár holnap is le tudná tenni a vonatkozó vizsgákat, hiszen megvan a tapasztalata és a végzettsége is. Ez leginkább azoknak lesz szívás, akik 2017-ig nyugdíjba mennének, mert hiába van sokkal nagyobb tapasztalatuk, Pedagógus I.-ből kell majd nyugdíjba menniük.

Nem éri meg jól dolgozni

Galló szerint ez az új munkaszervezési terv azért nem lehet életpályamodell, mert semmiben nem motiválja a tanárokat a fejlődésre. Szerinte az egész ballépés ott kezdődött, hogy 2011-ben úgy fogadta el az országgyűlés a köznevelési törvényt, hogy nem tudták, honnan lesz pénz az átszervezésekre.

"Nyugdíj előtt pár évvel már nem vagyok kötelezve a minősítési eljárásra, a továbbképzési terv készítésénél sem terveztek számomra már semmit. Különleges szakértőként, főtanácsosként (amiket most figyelembe se vesznek) Pedagógus I.-ből megyek nyugdíjba! Köszönöm!!!"

A pótlékok elvétele azt jelenti, hogy leginkább azok járnak majd rosszabbul, akik több munkát, több órában és jobb minőségben végeznek, mint az átlag. Ezt eddig olyan a pótlékokkal jutalmazták, amik mostantól nem lesznek.

"Ha egy tanárnak 28,2%-kal nő a garantált illetménye, ellenben a pótlékai 65,5%-kal csökkennek, ellenben a munkaideje kb. 50%-kal nő, akkor hogyan változik az órabére az előző hónaphoz képest? Jelzem, az enyém 10%-kal csökkent."

Lesznek viszont, akik biztosan jobban járnak az emeléssel. Az óvodai és alsó tagozatos tanítók valószínűleg érezhetően többet fognak keresni, mint eddig.

Az idézetek az Eduline korábbi cikkéből vannak.

Ha ön olyan tanár, aki kevesebbet kapott, mint eddig, írja meg a szerk@444.hu-ra, mennyivel! Ha többet, akkor is nyugodtan írhat, nem akarunk irigykedni.

---

A cikkben közreműködött: Tbg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.