Coca-Cola Cherry vs. Cherry Coke

gasztronómia
2013 október 03., 08:53
comments 1
  • Az új kérdés nem az, hogy Pepsi vagy Cola, még csak nem is az, hogy Light vagy Zero, hanem hogy Coca-Cola Cherry vagy Cherry Coke?
  • Hogy van-e különbség, vagy ugyanaz a kettő, most kiderül.
  • Végül össze is öntöttük a kettőt, így megszületett a Coca-Cola Cherry Coke koktél.

Volt már, hogy megkérted a haverodat, ha már leugrik a boltba, hozzon neked egy Cherry Coke-ot, erre beállított a fogalmatlan egy Coca-Cola Cherryvel? Esetleg te nem tudtad, hogy van különbség, és meglepődtél, amikor a rózsaszín címkés palack helyett a rég nem látott, import Cherry Coke-kal tértek vissza? Netán egy marketinges bulin kérted, hogy hozzanak neked kólát, erre berángattak a vécébe?

Most megmondjuk, hogy van-e különbség a két ital között, és ha van, akkor melyiket érdemes inni.

link Forrás

Ez volt a kilencvenes években annak a Magyarországon is játszott Cherry Coke reklámnak a zenéje, amivel a cseresznyés kóla betört a magyar piacra. Az elmúlt években viszont inkább csak kisboltokban lehetett kapni, és egyre több helyen bukkant fel helyette a Coca-Cola Cherry. Ami egyébként a Cherry Coke 2007-ben újra-formatervezett, redizájnolt, átbrandingelt, továbbfejlesztett változata.

Mivel a szemközti kisboltban a régi és az új termék egymás mellett volt a hűtőszekrényben, vettünk mindkettőből, hogy megnézzük, van-e köztük különbség, és ha van, akkor mi. Az árban mindenesetre nem látszott, mindkettő 250 forint volt.

Minthogy nem sokkal korábban ittam egy Coke Zerót (amire csak többszöri nekifutásra sikerült átszoknom a piros kóláról), így túl édesnek tűnt mindkettő, ezért megkértem Ács Danit, hogy nyomjon egy vaktesztet. Miután elvesztette a cherryszüzességét, azt tapasztalta, hogy mindkét pohárban ugyanolyan rozsdaszínű a folyadék, de az egyiknek már a szaga is émelyítőbb. „Az egyik olyan, mint a kóla egy kis cseresznyés beütéssel, a másik fos” – mondta. De mivel még sosem ivott egyikből sem, hiába tippelt volna, hogy melyik melyik.

Plankó Gergő egyből megmondta, hogy melyik a kedvence, a rózsaszín Coca-Cola Cherry. Mondjuk nem volt nehéz dolga, mert épp megivott egyet, mielőtt tesztelt. Vajda kolléga már a vermutos szagáról kitalálta, hogy a Cherry Coke az, ami sajnos kevésbé hasonlít a klasszikus kólára, és nekem is úgy tűnt, mintha egy tök másik, kézműves(!) cég csinálta volna. Hiába hűtöttem ugyanannyit, melegebbnek éreztem, és szénsav is kevesebb volt benne.

A tanulság nem az, hogy „kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi”, hanem hogy „a régi, az szar, ami új, az jobb”.

A tápanyagtartalom szerinti minimális különbség számokban (már ha egyáltalán lehet számszerűsíteni a megvásárolt életérzést):

Minden pohár (250 ml) tartalmaz

Cherry Coke Coca-Cola Cherry
Energia 108 kcal (5%) 113 kcal (6%)
Cukor 27 g (29%) 28 g (31%)*
Zsír 0 g 0 g
Telített zsírsav 0 g 0 g
Nátrium 0 g 0 g

* A százalékos érték azt jelenti, hogy a napi szükséges szénhidrátbeviteled ennyi százalékát biztosítja.

A Cherry Coke-ot egyébként Lengyelországból importálták, oda talán még nem ért el a kólaforradalom.

Fotók: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotók: Botos Tamás / 444

Végül 1:1 arányban összeöntöttük a kettőt, így készült el a Coca-Cola Cherry Coke. A duplacherry koktél sajnos mind a két italból a rosszat hozza elő, egyszerre van gyógyszer- és vermutíze. Akkor már érdemes inkább felváltva inni, úgy a C. C. C. felhúzza a C. C.-t.

link Forrás

Legközelebb kipróbálom, milyen fél liter kólával elfogyasztani egy tál cseresznyét. De az már senkit sem érdekel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.