Megvan Magyarország legrégebbi facebookozója

TECH
2013 október 03., 08:47

Bár majdnem mindenki ismer valakit, aki az elsők között csatlakozott a Facebookhoz, első kézből eddig egyetlen emberről tudunk, aki meglepően korán, már 2005-ben belépett.

Ismerkedjenek meg Pór Gáborral, aki 45 éves, részmunkaidős könyvtáros mesterdiplomával a University of Washingtonról, és közben weblapkészítésből és SEO-ból él.

Hogyan kerültél Amerikába?

1994-ben valaki megmutatta a World Wide Webet, és egy év múlva (amikor kiderült, hogy Pestről ez mégsem megy), kimentem weblapokat csinálni. Aztán amikor a dotkombukta miatt az ipar alábbhagyott, úgy 2000-2001 körül, akkor elkezdtem itt az USA-ban iskolába járni.

Hol tanultál, amikor elkezdtél facebookozni (2005, igaz)?

A University California Santa Barbara (UCSB) egyetemen tanultam szociológiát és vallástudományt (religious studies), és 2006-ban diplomáztam is ezen a két szakon. Akkoriban Arnold Schwarzenegger volt Kalifornia kormányzója, így az ő aláírása szerepel a diplomámon. Bár nem emlékeztem a pontos dátumra, de a Facebook megjegyezte, hogy 2005. február 14. óta vagyok tag. Akkoriban kezdtem el járni egy amerikai lánnyal, akit később el is vettem feleségül, és azóta is boldogan élünk, most már gyerekkel. Szóval jó Valentin-nap lehetett, bár pontos emlékképem nincsen róla.

Voltak rajta ismerőseid? Mit lehetett csinálni 2005-ben a Facebookon?

A legélénkebb emlékem az, hogy milyen zavaros volt az átállás a thefacebook.com-ról a facebook.com-ra. Egy ideig mindkettő működött, és nem volt elég információm arról, hogy a "the"-s meg fog szűnni. Lassan szoktam meg az új dizájnt.

Arra is emlékszem, hogy két dologgal próbáltam összehasonlítani. Egyrészt már 1996 óta YahooMail felhasználó voltam, és nekik volt egy szolgáltatásuk, ahol a felhasználók között lehetett keresgélni (profiles.yahoo.com). Másrészt az egyetemnek (UCSB) volt egy saját listája a hallgatóiról. Oda a diákok, ha akartak, megadhattak magukról néhány extra adatot. Ezekhez képest a Facebook azért volt jó, mert sokkal több kép volt rajta, és egyszerűbb volt a keresés.

A Facebookon az első időkben főleg képeket nézegettem, illetve kerestem, hogy van-e magyar, vagy hasonló érdeklődésű ember. Akkoriban a saját netwörkbe tartozó emberekhez jobban hozzá lehetett férni. Azaz mivel én egyetemi emailcímmel iratkoztam fel, az UCSB-s diákok adatlapjaiból többet láttam, mint mondjuk a Harvardra járókéból. Ebből következett, hogy kizárólag UCSB-s ismerőseimmel voltam akkor kapcsolatban a Facebok-on. Aztán amikor pár év múlva megszűnt az egyetemi emailcímem, akkor elég bonyolult volt elérni, hogy megváltoztathassam a facebookos emailemet, illetve netwörkömet.

Hát ilyen volt a hőskor. HA Ön még Gábornál is régebb óta van a Facebookon, ne habozzon, írja meg nekünk saját történetét!

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.