A Fidesz sem tudja, ki irányítja saját jelöltje bajai kampányát

POLITIKA
2013 október 09., 15:43
comments 30
  • Kovács Csaba nem tudja.
  • Selmeczi Gabriella nem tudja.
  • Mi sem tudjuk.

Amikor hétfőn a bajai 32-es választókörben jártunk, ahol kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni az időközi önkormányzati választást, interjút készítettünk Kovács Csabával, a Fidesz jelöltjével. Arról is kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az arcképével díszített hangosbeszélős autók járják a dűlőket, és arra figyelmeztetik a helyieket, hogy ne féljenek Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől.

Kovács azt mondta, ehhez neki nincs köze, ez a kampányfőnökének az ügye. Kérdésünkre, hogy ki a kampányfőnöke, előbb azt válaszolta, hogy nem tudja, majd azt, hogy kérdezzük meg a helyi Fidesztől. Válaszai elletmondásosak voltak, egy dolog viszont egyértelmű volt: nem mondja meg, hogy ki irányítja a forró kampányt. Részlet a videóból:

A meglepő válasz után számos csatornán kerestük a pártot, hogy beszélhessünk a hangosbeszélős kampány mögötti mesterrel, de nem kaptunk választ. Pedig kerestük többek között Zsigó Róbertet, a párt egyik szóviviőjét is, aki egyben Baja polgármestere is, így biztosan ismeri a helyi stábot. Ő sem válaszolt. Kerestük többek között a párt sajtóosztályát, országos kampányfőnökét és Kubatov Gábor pártigazgatót is, hiába.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ekkor jött a hír, hogy Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatóján választ kapunk a kérdésekre.

Nem tudom, ki a Fidesz bajai kampányfőnöke, és ez így is van rendjén

- mondta a párt szóvivője, aki szerint ez helyi ügy, ezért nem foglalkozik ezzel. Azt ugyanakkor sajnálja, hogy "országos perpatvar kerekedett a választásból", és hogy Bajnai Gordonék "ide is importálták országos viselkedésüket". Szerinte a bajaiak ebből nem kérnek, és hadd döntsék el ők maguk, hogy kik választanak.

Kérdésünkre, hogy ha ez valóban helyi ügy, miért van szükség arra, hogy fideszes aktivisták kövessék az ellenzék jelöltjét (ahogy azt helyszíni riportunkban bemutattuk), akik ráadásul szintén nem bajaiak, azt mondta:

Ugyanezt tudom mondani, mint az előző kérdésre. Ez egy helyi ügy, amit a helyieknek kell eldönteniük.

selmeczi_4

Selmeczi szerint egyébként a választásnak csak helyi jelentősége van, annál is inkább, mert ennek kimenetele semmiképp sem változtat azon, hogy a bajai önkormányzati testületben fideszes többség van.

Közelebb tehát nem jutottunk ahhoz, hogy ki irányítja a kampányt, csak annyival, hogy a sem jelölt, sem a párt véleményét képviselő szóvivő nem tud válaszolni erre a kérdésre.

A bajai választási bizottság egyébként rendben találta a hangosbeszélős kampányt, és elutasította az ellenzék kifogásait. Az Együtt-DK-MSZP kampány a helyi testület szerint ugyanakkor megsértette a választási törvényt azzal, hogy "valótlanságot állítottak" egyik szórólapjukon. Ezen azt írták, a Fidesz sértett kampánycsendet, a bizottság szerint pedig ez megtévesztő, mert a bíróság csak azt mondta ki, hogy kampánycsend sértés történt, de azt nem, hogy ki követte el azt.

A választást vasárnap tartják, a kampány pedig valószínűleg addigra pörög majd a csúcsra - szombaton Bajnai Gordon és Mesterházy Attilla is Bajára érkezik.

A teljes bajai riport:

Közreműködött: Kerner Zsolt

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.