A Békemenet elűzi a fekete mágiát - 2013. október 23. percről percre

POLITIKA
2013 október 11., 10:36
photo_camera Forrás: Egymillióan a sajtószabadságért Facebook

14:00 Ezrek gyülekeznek a Műegyetem rakparton az összellenzéki tüntetésen. A résztvevők Orbán Viktor távozását követelik.

14:10 A tüntetést

  • az Együtt 2014,
  • az MSZP,
  • a DK,
  • a Párbeszéd Magyarországért,
  • a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt,
  • a Modern Magyarország Mozgalom,
  • a Liberálisok,
  • a Magyar Szociáldemokraták Pártja,
  • a Szabadelvű Polgári Egyesület,
  • a Magyar Liberálisok Szabadelvű Egyesülete,
  • a Szabad Magyar Liberálisok Magyar Modern Szocialista Egyesülete,
  • az Együtt a Szabad Liberális Magyar Emberekért Magyarországi Szociáldemokrata Szövetség,
  • a Magyar Liberális Pártokért Együtt Szövetség,
  • illetve az Együtt a Közös MSZP-DK-Liberális Magyar Szövetségért Szövetség

közösen szervezi.

14:15 A beszédeket a Liberálisok vezetője, Fodor Gábor kezdte, aki elmondta, a napokban a híreket olvasva az elégedetlenség olyan méretűre nőtt benne, hogy már közel járt egy Facebook-poszt megírásához az aggasztó fejleményekről. Erről végül lebeszélte magát, mert úgy érezte, még nem érett meg az idő az efféle radikális lépésekre, de eljöhet a pillanat, amikor elfogy a türelem.

14:22 Gyülekeznek a Békemenet résztvevői.

14:30 “Nem veszünk részt az MSZP-SZDSZ-kormány újjáalakulásában” - jelentette ki Schiffer András az LMP önálló rendezvényén. Az eseményen a párt elnökségén kívül résztvevők nem voltak, közülük sem mindenki, mert néhányan megkérték, hadd vegyék ki a hosszú hétvégét.

14:45 Mesterházy Attila ismét váratlan húzott: beszéde alatt egy uszály suhant végig a Dunán a fedélzetén egy latex Horn Gyula-szoborral, kezében

“Nem vagyunk egyedül”

feliratú táblával. Az akciót többen ízléstelennek találták, mire Bajnai Gordon közölte, neki sem tetszett, bár nem látta, mert éppen a HVG-t lapozgatta.

15:00 A Békemenetet eléri a Horn-szobor híre. A menet megáll, rövid tanácskozás után a többezer résztvevő együtt elénekli a

Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod?
Vagyon, vagyon, de mi haszna vagyon?
Add nekem azt, elkapom azt,
Szita-szita péntek,
szerelem csütörtök,
Dob szerda.

- dalt. Zeng az egész Andrássy út, Bencsik András szerint a dal elűzi a fekete mágiát.

15:10 Török Zsolt MSZP-szóvivő a szavazók szervezett utaztatása, illetve etetése és itatása ellen tart flashmobot a Tisztelet Társasága-feliratú busszal érkezett tagoknak, miközben egy bogrács süteménnyel kínálja őket. Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban nem érez ellentmondást, ugyanakkor elmondja azt is, nem tudott a performanszról, mert lekötötte a figyelmét a Galamuson megjelent “Az SZDSZ-nek 2005 májusában nem volt mindenben teljes mértékben igaza” című olvasói levél.

15:08 Rákay Philip egy sziklaszirten tartózkodik a Pilisben.

15:15 Gyurcsány Ferenc beszéd helyett a Gangnam Style dallamára kiabálja tíz percen keresztül, hogy Or-bán men-ned kell. Szórványos taps, a közönségből egyedül Vágó István mozgatja a lábát ütemesen. A produkció közben a DK fiatal aktivistái símaszkokat osztogatnak a tüntetők között “Vessünk véget a diktatúra telének!” szlogennel. A kérdésre, hogy nem tartja-e szerencsétlennek a szimbólumot október 23-án, Bajnai közli, nem látta az esetet, mert elterelte a figyelmét néhány szép őszi levél.

15:20 Bajnai nem mond beszédet, mert mint kiderült, nem tudott arról, hogy beszédet kell mondania.

15:26 Kisebb felzúdulást okoz, hogy néhányan a tömegből kiszúrják a Fidesz megfigyelőit. Igaz, ez nem volt nehéz, mert a pártközpontban véletlenül azt az utasítást adták ki, hogy libának öltözve vegyüljenek el a tömegben.

15:30 Juhász Péter saját maga elleni tiltakozásul le akarja köpni önmagát, de pont a döntő pillanatban észreveszi Bajnait, aki éppen nem veszi észre, hogy Fodor Gábor majdnem elgondolkodott valamin.

16:00 Orbán Viktor a Hősök terén kijelenti, hogy az őszirezsis forradalom győzetese a magyar nemzet. Zárásként már több tízezer ember énekli együtt Ákos Adj hitet című számát, majd postások borulnak felvonulók nyakába bocsánatot kérve azért, hogy valaha gázszámlát kézbesítettek.

17:05 A Jobbik a fiatalítás jegyében a Váci utcai Zara férfiosztályán tartaná nagygyűlését, ez azonban zárva van.

"Nem az a magyar, aki sujtásos íjászingben cigányozik, hanem az, aki tudja, hogyan kell hordani egy V-nyakú pólót"

- mondja Vona, mire szórványos “Mocskos buzi” kiáltások érkeznek a közönségből.

“Igen? Tudjátok mit? Szerintem meg az a buzi, aki Nagy-Magyarország-tetováláshoz vesz fel atlétatrikót és bőrkabátot”

- szól vissza a pártelnök, majd közösen elindulnak nyitva tartó plázát keresni.

20:20 “Nekem mindegy, hogy Orbán vagy Bajnai, mindenki szopjon ki. Lájk, ha ott leszel a kunszentesi koncerten!” - írja Facebookján Dopeman.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.