Cserny Réka, a Sopron sztárkosarasa a legrégebbi magyar facebookozó

internetek
2013 október 12., 12:00

Múltkor már majdnem azt gondoltuk, megtaláltuk a legrégebbi magyar Facebook-felhasználót, de még csak a közelében sem voltunk. Egy olvasónk szólt, hogy ismerőse sokkal korábban regisztrált.

Mi pedig írtunk neki, és tényleg: Cserny Réka éppen a Harvardon tanult, amikor elindult az oldal, a Facebook-profilokat szemléző oldal szerint 1586-iként regisztrált.

photo_camera (via wb-sopron.com)

2001-ben költözött az Egyesült Államokba, négy éven át tanult a Harvardon, közgazdaságtanból diplomázott 2005-ben.

A Facebookra pedig közvetlenül az indulása után, 2004 tavaszán regisztrált, és elmondása alapján az egész az elején inkább tűnt egy tanulmányi rendszernek:

Eleinte arra használtuk főleg a rendszert, hogy be lehetett jelölni, ki milyen tantárgyat vett fel az adott félévben és vizsgák előtt tanulócsoportokat szerveztünk akár olyanokkal is, akiket a valóságban nem ismertünk.

Ekkor még csak harvardos diákok voltak a regisztráltak között, eleve csak az egyetem emailcímével lehetett regisztrálni. Aztán fokozatosan nyitottak a többi magasan rangsorolt egyetem diákjai felé. Aztán következett a nemzetközi nyitás, és jöhettek a nagyobb angol egyetemek. Cserny szerint ekkor szűnt meg a rendszer korai funkciója, és kezdett egyre jobban hasonlítani az oldal a mostani felépítésére.

Cserny egyetemi évei alatt is kosárlabdázott, 2005-ben majdnem részt vett a WNBA draftján is. Végül mégis hazatért.

A drafton való részvételhez az utolsó egyetemi évemet nem tudtam volna rendesen befejezni, mert átfedés volt az egyetemi félév és a draft+WNBA edzőtáborok között. Valószínűleg a diplomaosztómon sem tudtam volna részt venni. Viszont ezekből az élményekből nem szerettem volna kimaradni, ezért úgy döntöttem, hogy inkább az iskolát választom és azt fejezem be rendesen. Ma sem döntenék másként.

Magyarországon évekig a Sopron játékosa volt, csapatkapitány, 53-szoros válogatott is lett. 2008-ban visszavonult, utána két évig egy stratégiai tanácsadócég irodájánál dolgozott, majd egy megújuló energiával foglalkozó vállaltatnál fordult meg. Egy évvel ezelőtt magánéleti okokból visszaköltözött Sopronba, és ekkor újra felbukkant a csapatnál is.

A csapatnak egy sérüléshullám miatt szüksége volt egy plusz játékosra és adódott a lehetőség, hogy beálljak még egy kicsit játszani és ezzel segítsem a csapatot.

Év végén viszont végleg visszavonult.

Profi szinten biztos, hogy nem fogok már játszani. Alacsonyabb szinten majd kiderül...

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.