Ki Francesco Zombori és miért nyerít?

internetek
2013 október 14., 18:10
comments 1

Nem nagyon emlékszünk olyan magyar videóra, ami olyan kozmikus karriert futott volna be az interneten, mint Francesco Zombori, aki előbb a románok, majd a hollandok elleni világbajnoki selejtezőket magyarázta el utánozhatatlan nyerítéseivel.

A Youtube-ra szeptember 7-én feltöltött román-magyar 3:0 videót azóta több mint egymillióan látták, a holland-magyar 8:1-ről készült alkotást alig két nap alatt 350 ezren.

A siker a két meccs eseményeinek tükrében nem meglepő. A mindkét videót jegyző Komlósy Csaba tökéletesen eltalálta a közhangulatot, amely már felháborodni sem tud a magyar nemzeti futballválogatott teljesítményén, csak fulladozva röhög az egész szánalmas produkción.

Francesco Zombori persze csak kitalált név, és ha minden igaz, a Trollfoci-közösség által készített, Zombori Sándor szakkommentátori munkásságát ünneplő Facebook-oldal előtt tiszteleg. A pontos fordítás Alejandro Zombori lett volna, de kétségtelen, hogy a Francesco még annál is hülyébben hangzik.

A Francesco becsapós megoldás, mert olasz eredetet feltételez, pedig a műalkotások alapjául szolgáló videókban spanyolul beszélnek, bár ez nem egészen az a nyelv, amin Federico García Lorca írt érzelmes verseket, hanem Andalúzia szlenggel tarkított tájszólása.

A két eredeti videó is a dél-spanyol tartomány tévécsatornáitól származik, valamivel az ezredforduló utánról.

A felvételek mellékszereplője a műsorvezető Jesús Quintero, egy mérsékelten sikeres spanyol újságíró, akinek karrierje ekkor már lefelé ívelt. Beszélgetős tévéshowjában szívesen szerepeltetett olyan, néha szó szerint a szemétdombról összekapart figurákat, amilyeneket Magyarországon a Youtube-on népszerűvé vált Mónika show-válogatásokból lehet ismerni. Így csinált lokális sztárt, majd magyar internetes mémet Juan Borja Joyából, akit Spanyolországban is inkább csak Risitas, azaz nagyjából “Röhögések” néven ismernek.

Risitas a nevét arról kapta, hogy egyszer elment egy, az andalúziai cigányok körében népszerű zarándoklatra, ahol a szokásos módon újrakeresztelték egy folyóban, amit ő nem bírt ki röhögés nélkül. Aki ezt a röhögést egyszer is hallotta, az nyilván soha nem felejti el, és érthető is, hogy Quintero miért érezte, ezt muszáj a nézői elé tárni.

Risitas Quintero különböző műsorainak állandó vendége lett. Először még közösen szerepelt hasonló szellemi és dentális színvonalon mozgó sógorával, ám amikor a kedves rokon meghalt, ő maradt egyedül. Ezek a beszélgetések mind ugyanazt a formátumot követték., A műsorvezető kérdezett valami baromságot, amire Risitas úgy beindult, hogy már csak néha kellett terelgetni a minél nagyobb marhaságok és röhögések felé.

Na de miről beszél valójában Risitas?

A román videó eredetijében arról, hogy élete 45 évéből nagyjából hetet töltött munkával, de azért bőven nem egyhuzamban. Majd borzasztóan hosszasan kifejti, hogy egyszer egy tengerparti kisvendéglőben konyhai kisegítőként dolgozott. Mindjárt az első nap neki kellett mindent kipucolnia, többek közt húsz darab hatalmas, paellakészítésre használt serpenyőt is. Ezeket levitte a partra, és egy madzagra kötve belelógatta a tengerbe, hogy majd az éjszaka a tenger elmosogatja. Viszont másnap reggelre jött a dagály, és ő alig tudta összeszedni a serpenyőket, amik teljesen tönkrementek a sok dzsuvától. Ki akarták vele fizettetni a kárt, de ő inkább lelépett.

A holland videó nemcsak mémként, hanem eredetileg is az előző után készült. Ez is Risitas munkatapasztalataival indít, ezek után viszont nekiáll viccet mesélni. “Két férfi bevásárol a szupermarketben, tologatják maguk előtt a kocsit. Az egyik nagyon nézelődik. Kérdezi tőle a másik, hogy mit keres. Elhagytam valahol az asszonyt, mondja az egyik. Nahát, én is az enyémet, válaszolja a másik. A tiéd hogy néz ki, kérdezi az egyik. Hát ilyen barna, alacsony, csúnyácska, a tied milyen? Magas, szőke, zseniális mellekkel, válaszolja az egyik. Mire a másik: hát akkor az enyém baszodjon meg, keressük meg a tied.” Hatalmas nevetés, majd mesél még kettőt, amik még ennél is rosszabbak.

Hátha egyszer Spanyolországban ezt a videót feliratozva próbál meg viccet csinálni egy Real Madrid-Barcelona meccs eseményeiből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.