Tényleg nálunk bujkál mindenki, akit a volt Szovjetunióban köröznek?

POLITIKA
2013 október 14., 16:35
photo_camera Forrás: Rachel Hill, cabinporn.com
  • Állítólag Magyarországon bujkál a szülőhazájában súlyos bűncselekményekkel vádolt volt grúz igazságügyi miniszter.
  • Sőt, állítólag kinevezték Áder János főtanácsadójának.
  • A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az elnöknek nemhogy grúz, de semmilyen külföldi tanácsadója sincs.
  • Egyelőre az sem biztos, hogy egyáltalán Magyarországon van-e.
  • Orbán Viktortól megkérdezték Londonban, de kitérő választ adott.

A nyáron az Interpol körözése alapján a budapesti Gresham-palotában elfogott ukrán üzletember, Alekszander Sepelev után két körözött grúzról terjed az, hogy Magyarországon talált menedéket.

"Talán tudja, talán nem, hogy a volt grúz igazságügyi miniszter, aki egy nappal a parlamenti választások után elmenekült az országból, és akit most hatalommal való visszaéléssel és a fogva tartottakkal szembeni rossz bánásmóddal gyanúsítanak, állítólag Magyarországon van."

Az idézetből ugyan nem látszik, de ez egy kérdés volt, amit Sulkhan Khabadze, a londoni Chatham House egyik grúz tagja tett fel október 9-én az ott előadást tartó magyar miniszterelnöknek (a beszélgetés leiratát itt találja, Khabdze kérdése a 9-es számú). Zurab Adeishviliről kérdezett, aki a grúz sajtó értesülései szerint Magyarországon bujkál. Illetve nem is bujkál, hanem nemrég Áder János köztársasági elnök tanácsadójává nevezték ki. Ezt egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva állítják, a kormány és a kormányzó Nemzeti Mozgalom párt nem mondott semmit. Adeishvili ügyvédje se tud róla, hogy védence elnöki tanácsadó lenne Magyarországon, és szerinte Adeishvili családja sem.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke tőlem hallotta először Adeishvili nevét. Aztán utána nézett a dolgoknak, és megküldte a hivatalos választ:

"Téves a grúz média értesülése: Áder János köztársasági elnöknek nem voltak és jelenleg sincsenek  külföldi tanácsadói : így tehát a cikkben említett, volt grúz miniszter sem az -  és nem is álltak vagy állnak kapcsolatban."

Orbán londoni közönsége sem lett okosabb, a miniszterlnök lényegében csak annyit mondott, hogy "soha ilyen jó kétoldali kapcsolataink nem voltak, mint a jelenlegi grúz kormánnyal". Arról, hogy Adeishvili egyáltalán Magyarországon van-e, a Köztársasági Elnöki Hivatal sem tud.

Aki tudja, az se mondhatja el

Ezt nem is egyszerű kideríteni, amit egy másik grúz esete példáz. A grúz lapok szerint nem Adeishvili az egyetlen a bukott elnök, Mikheil Sakashvili környezetéből, aki Magyarországon talált menedéket. A független grúz hírportál, a Democracy & Freedom Watch (DFWatch) hétfői cikke szerint itt kapott politikai menekültstátuszt Giorgi Sabanadze, a Tbiliszi Fejlesztési Alap 20 millió dolláros sikkasztással megvádolt volt igazgatója is.

Sabanadze nemrég még olasz őrizetben volt, mert Grúzia kérte a kiadatását. De pár napja szabadon engedték, mert menedékjogot kapott egy uniós országban. A DFWatch szerint Sabanadze ügyvédei vasárnap megerősítették, hogy Magyarország adott neki menedékjogot.

Hogy tényleg kapott-e menedékjogot, arra a kérelmeket elbíráló Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem is válaszolhat. "Pont az a feladatunk, hogy a származási ország ne szerezzen tudomást a politikai menedékkérő hollétéről" - mondta Darabó Réka, a hivatal szóvivője. Sepelev menedékkérelméről is csak azért tudunk, mert ő maga, illetve magyar ügyvédje tájékoztatta erről a nyilvánosságot.

A hivatal havi összesítő statisztikájából is csak annyi derül ki, hogy szeptemberben hat különálló esetben hat grúz állampolgár kapott menekültstátust az országban. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint ritka, hogy grúzok menekültstátust kapjanak, de nem is nagyon szoktak ezért folyamodni. Szeptemberben a hat elbírált ügyön kívül még nyolc volt folyamatban. Júliusban, amikor egy kérelmező sem kapott menekültstátuszt, 12 folyamatban lévő kérelem volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.