Az iskolabuszról szedtek le egy 15 éves cigánylányt, hogy kitoloncolják Franciaországból

külföld
2013 október 16., 22:28
comments 9

Óriási belpolitikai vitát robbantott ki a franciáknál, ahogy egy 15 éves koszovói származású cigánylány és családjának kitoloncolása.

Leonarda Diprani családja öt évvel ezelőtt érkezett Koszovóból Franciaországba, ahol menedékjogot kértek arra hivatkozva, hogy származásúk miatt üldözik őket. A kérelmet elutasították, és a család kitoloncolását rendelték el. Levier városban éltek, az apát egy másik városban kapták el. Amikor a család többi tagjáért mentek - Leonardának öt testvére van -, akkor vették észre, hogy a lány nincs otthon. Mint kiderült, osztálykirándulása volt aznap, van, és hogy ne késsék le a buszt, egy osztálytársánál aludt.

A rendőrök azonban utánamentek, és hiába tiltakozott a kísérő tanár, a buszt megállítva, a gyerekek szeme láttára vezették el a 15 éves lányt, A családot még aznap repülőre ültették.

Összeegyeztethetetlenek

A kormány épp vizsgálja, hogy helyesen jártak-e el, és a miniszterelnök Jean-Marc Ayrault azt mondta a parlamentben, hogy ha hibáztak, akkor a kiutasítási határozatot megsemmisítik. A helyzet tisztázása érdekében pedig a család visszatérhet az országba. Ők vissza is mennének, mert állításuk szerint Koszovóban visszatérésük óta üldözik őket.

A belügyminiszter Manuel Valls viszont kiállt a kitoloncolás mellett. Mondjuk múlt hónapban ő azt is mondta, hogy a cigányok összeegyeztethetetlenek a francia életmóddal.

photo_camera Manuel Valls Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes

A belügyminiszter a lány ügyéről legelőször azt mondta, hogy a rendőrök tiszteletben tartották a kitoloncoláskor érvényes szabályokat és a roma család emberi jogait.

Vincent Peillon oktatási miniszter ezzel korántsem értett egyet, és a nemzetgyűlésben felszólította minisztertársát, hogy "ilyen eset még egyszer ne forduljon elő". Harlem Désir, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára és a koalícióban szerepet vállaló Zöldek pedig azt követelték, hogy a koszovói lány hadd térhessen a francia iskolába.

A nemcsak politikustársaitól érkező súlyos kritikák miatt végül a belügyminiszter kénytelen volt vizsgálatot elrendelni.

Valls egyébként Franciaország legnépszerűbb politikusa, akit sűrűn támadnak jogvédők és saját párttársai is, például az olyan, október elején tett kijelentéseiért, hogy a kelet-európai romák többsége szerinte nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. "Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül” - idézte az MTI a miniszter nagy botrányt kavart közrádiós interjúját. Valls szerint nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló romák hazatoloncolása Romániába és Bulgáriába.

A baloldali elnök Hollande is rendszeresen megkapja, hogy ugyanolyan durván bánik a roma bevándorlókkal, mint a Sarkozy-kormány.

Állampolgáraink jogosan háborodnak fel

Hollande elnök október elején Valls kijelentései miatt már rendre utasította a kormányfőt, felszólítva, hogy vessen véget a kelet-európai cigányok integrációjáról folytatott nyilvános vitának. Megkérte, hogy "ezentúl jobban hangolja össze a kormány munkáját és kommunikációját".

A vita elcsendesítése ugyanakkor nem egyszerű, ha Hollande maga is olyan kijelentéseket tesz, hogy a romákat ugyan tényleg gyakran megbélyegzik Franciaországban, de az "állampolgáraink is jogosan háborodnak fel, főleg amikor a javaikról és a közbiztonságról van szó".

Az elnök egyébként arra kérte Romániát és Bulgáriát, hogy vállalják ők is a felelősséget a saját állampolgáraik integrálásában. Bármit is jelentsen ez.

A BBC az Amnesty Internationalre hivatkozva azt közölte, hogy nemrég tízezer romát lakoltattak ki a táborokból. Franciaországba becslések szerint 20 ezer román, bolgár és koszovói roma vándorolt be az elmúlt években.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.