Kifizettetnék az ellenzékkel az október 23-i tüntetés biztosítását a mentők

POLITIKA
2013 október 18., 17:45
comments 4
photo_camera Forrás: Fortepan

Térítés ellenében vállalja az Országos Mentőszolgálat a baloldali pártok október 23-i megemlékezésének biztosítását, legalábbis erről tájékoztatta az OMSZ orvosigazgatója, Orphanides Ilona a szervezőket. Kerestem a mentőszolgálatot, hogy ez bevett gyakorlat-e, más pártok, civil szervezetek október 23-i rendezvényeinek biztosítását is pénzért vállalják-e. Kérték, hogy emailben is küldjem el a kérdéseket. Az azóta eltelt három órában még nem érkezett válasz.

Amúgy a vita nem új, volt már ilyen. 2012-ben az Egymillióan a Sajtószabaságért Egyesület keveredett ugyanebbe a vitába a mentőszolgálattal, akkor az OMSZ "a résztvevők biztonsága érdekében" végül ingyen vállalta a rendezvény biztosítását.

A mentőszolgálat akkor a mentésről szóló 5/2006 (II. 7.) miniszteri rendeletre hivatkozott. Az ebben leírtakat nehéz egzakt szabályrendszerként értelmezni.

A rendelet 11. paragrafusának (4) pontja szerint

"Az állami rendezvények egészségügyi biztosítását, valamint a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló kormányhatározat szerinti rendezvények egészségügyi biztosítását az OMSZ látja el."

Azt, hogy mi minősül nemzeti ünnepnek vagy kiemelt fontosságú rendezvénynek, egy másik, az 1137/2010 (VII. 1.) kormányhatározat, illetve az ezt részben módosító 1026/2011 (II. 15.) kormányhatározat határozza meg. Ez alapján kiemelt fontosságú esemény a kommunizmus és a holokauszt áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, Nagy Imre újratemetésének évfordulója, az aradi vértanúk emléknapja, az 56-os forradalom leverésének emléknapja, a karácsony és az

"előre meg nem határozott kiemelt rendezvények"

Október 23. pedig nemzeti ünnep. A rendelet nem utal rá, hogy nemzeti ünnepen kizárólag az amúgy külön is megemlített állami rendezvényeket kéne az OMSZ-nek biztosítania, vagy minden egyéb, a nemzeti ünnephez kötődő eseményt. Az OMSZ költségeinek megtérítésével kapcsolatban is csak annyit ír a mentésről szóló rendelet 11. paragrafusának (5) pontja, hogy

"[Egészségügyi biztosítás] hiányában, vagy ha a tervezett oxikológiai ellátás a rendezvényen elégtelennek bizonyul, az OMSZ igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles az OMSZ számára megtéríteni."

Rendezvény egészségügyi biztosítását a miniszteri rendelet alapján más, az ÁNTSZ OTH által kiadott működési engedéllyel rendelkező szervezet is elláthat, tehát a fent idézett paragrafus erre az esetre vonatkozik. A rendelet azt nem szabályozza, hogy az OMSZ a 11. paragrafus (4) pontjában felsorolt események kivételével kérhet-e térítést rendezvénybiztosításért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.