Nem sikerült egységet mutatnia az ellenzéknek

Egyéb
2013 október 23., 12:04

Mire is készüljünk? A kormányváltást akarók Bajnaival kezdenek, a végén lesz Mesterházy, valamikor középen, talán negyedikként Gyurcsány. Lesz még Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom), Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarországért), Kuncze Gábor (Szabadelvű Polgári Egyesület), Ungár Klára (Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt), Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt). Schmuck Andor viszont inkább ételt oszt. A színpadon egy nagy kokárda, felvezetésnek 56-os felvételek mentek a kivetítőn. A hivatalos szónok előtt egy tanár kezdett, bejátszottak egy nővért is, megszólalt egy bányász, és szülők is, akiknek a gyerekei elmentek Angliába.

Közepes alatti a lelkesedés a dolgozók kisfilmjeit nézve a rakparton. Egy-egy komment, de semmi különös - jelenti Botos kolléga a tömegből.

tunti

Sok a DK-s, legalábbis nagyon tapsoltak, amikor bejelentették, hogy ők is részt vesznek. Fogalmam sincs, hogy a Békemeneten vannak többen, vagy itt, ezt a számháború biztosan megvívják még ma.

dk 56 2

Vad Fruttikkal üzennek a kormánynak a szervezők.

Itt lehet nézni amúgy online.

Juhász Péter

A Millás Juhász Péter kezd, technikai kéréssel. Szerinte olyan sok vannak, amire senki nem számított. Kis utat nyitna, de reménytelen - jelenti be,

Felsorolja ki mindenkivel igazságtalan a kormány, hosszú a lista, a sok kisebbség többséggé áll össze.

Tízezer golyóstollat osztottak ki, ezt most egyszerre emelik fel, mert ezzel lehet legyőzni Orbánt a szavazáson.

Bajnai Gordon

De sokan vagytok - kezdi Bajnai, felidézi a tavalyi ellenzéki tüntetést. Kormány- és korszakváltás kellene szerinte ahhoz, hogy a nemzeti ünnep az 56-os hősökről szóljon.

Tudja, hogy az elmúlt év csalódást is hozott. Az egymásra mutogatás helyett tanulni kell belőle. Csak a polgárok széles összefogásával juthatnak el a céljaikhoz. A kiábrándultakra, félrevezetettekre, bizonytalanokra szükségük van.

Több a tapasztalata, de kevesebb az illúziója, hite, elszántsága, céljai ugyanazok: kormányváltás, korszakváltás, jó kormányzás.

Orbán tönkretette a gazdaságot, hosszan sorolja, mi ennek a jele: a családok már csak skype-on látja az unokáikat, gyenge a forint, a lecsúszás veszélye szebb napokat látott családokban is megjelenik, a téli hónapokban csúszó nyári gumi, éhesen elalvó gyerek, utcára kerülnek az emberek. Eközben Orbán erről hallgat, sőt még nagyobb erővel irányítja a hajót a jéghegynek. A kormány szabadságharcot vív a józan ész ellen, ez a valóság, a többi csak duma

A Skype-nál elvesztett ezer hallgatot, a téli hóban csúszkáló nyári guminál visszajöttek  - gyorsértékel Botos kolléga a tömegből.

Orbánország vagy Magyarország - erről kell dönteni jövőre. Felcsútozik is kicsit, közpénzen épített Disneylandként emlegeti.

Nagyon készült Gordon, de nagyon iskolásák a gesztusai. Magyarország és kitárja karjait, krisztusi pózba. Nem is reagáltak semmit - jelenti Botos kolléga.

Törődést és szolidaritást, az örök harc helyett békés építkezést ajánl. Ez a normális Magyarország Bajnai szerint.

Bajnai egy év alatt sokat fejlődött retorikából, de meg mindig kevés, túlbonyolítja a mondanivalóját. A meg fogjuk csinálni, az például egyszerű, működik is - Botos a tömegből.

Orbán megbuktatható, a kormányzása már megmérettetett, de könnyűnek találtatott. Velünk van az erő - üzeni Bajnai, mire a tömegből az hangzik el: jediharcos. És ezt egy nagymama mondta.

Bajnai ő is felemelteti a demokraták fegyverét, a tollat, amivel győzni fognak 2014-ben.

Közönség reakciója: 6/10

bajnai

Ungár Klára

Bajnai befejezte, Ungár Klára beszél. Orbán Viktor egy fordított Nagy Imre szerinte. Meg Ceausescu és Putyin.

A tömegben se nem ismerik, se nem értik. Nem is figyelnek rá. Tényleg hárman tapsolják először. Bekiabálnak neki es reagál rá. Nagyon gyenge. Hangosabb a beszélgetés, legalább van idő lerendezni a zászlóparát, ami miatt nem látnak a hátul lévők.

Közönség reakciója: 3/10

Bokros Lajos

Még nincsenek itt az ötvenes évek, csak az új kommunisták vannak itt, és a félelem, ami a csontunkig hatol. Szerinte a jövő évi választás népszavazás lesz Orbánékról. Igyekszik lázba hozni a tömeget, amikor többször is azt mondja, nem tűrjük, de olyan hangon, mint egy régi vhs-kazettán a magyar elbeszélős hang.

Szerinte a Fidesz nem is jobboldali párt, hanem újkommunista, akiket el lehet zavarni. Bokros elég unalmas, és csapnivaló szónok, még Ungárnál is kevésbé érdekli az embereket. Szerinte a mostani kényszerkoalíció, de ha Orbánékat leváltják, akkor lehet valódi választás. Azrtán meg azt mondaj, hogy feltétel nékül össze kell fogni. Ne várjuk meg, amíg az újkommunista rezsimet csak forradalommal lehet elzavarni. Nem félünk, hadarja el a végén sokszor.

Botos kolléga a reakciók alapján 4/10-esre teszi Bokros szereplését.

Kuncze Gábor

Az SZDSZ volt elnöke még nem is mondott semmit, már nagyon megtapsolták. Aki politikailag kiskorú, és atyáskodó vezért akar a feje fölé, az szavazzon Orbánra. Nem siránkozni kell, hanem tenni kell ellen. HA maradnak, az nem az ő sikerük, hanem a mi szégyenünk. "Akik azt akarják, hogy Orbánék maradjanak, kevesebben vannak, mégis eleget. Mi hiába vagyunk többen, mégis kevesen vagyunk" - mondta Kuncze. A közös listáról, egyéni képviselőkről folytatott vitákról azt mondta: szerinte az összefogásnak álcázott osztozkodással nem lehet a harcot megnyerni. Az nem összefogás, ha az osztozkodó pártok legfőbb szempontja, hogy önálló frakciót hozzanak majd létre ellenzékben, mert ez olyan, mintha külön sírhelyért küzdenének a közös temetőben.

Az, hogy most együtt vannak a színpadon, "nagy lépés a pártoknak, de kis lépés Magyarországnak". Ezt egy éve kellett volna már megtenni.

Egyéni választókörzetekben lehet megnyerni a választás, közösen kell megtalálni azokat, akiknek a legnagyobb esélyük van a győzelemre. És közös lista kell.

Ha a Fidesznek szüksége van rá, el fogja csalni a választásokat, ezért alternatív szavazatszámláló rendszert kell felállítani.

Botos kolléga szerint 5/10-es volt Kuncze.

Gyurcsány Ferenc

A legnagyobb üdvrivalgás, Húzzunk bele, Gyere vissza, Feri. Gyurcsány kétszer is elkezdi. Látszólag politikáról fog beszélni, de valójában az erkölcsről.

Ha így folytatják jövőre veszíteni fognak, akkor elbukik a felemelkedés lehetősége, a köztársaság.

Ma Magyarországot hazug politikai gazember vezeti. Ezt elmondhatják ezeregyedszer is, de mire mennek vele. Azért elmondja. És ezért hálás a közönség, Orbán, takarodj-ozás kezdődik

Összefogni, nem kicsit, nagyon - énekelteti meg a tömeget Gyurcsány. Egységes ellenzéki blokk, közös lista, közös jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt kell.

Mi áll az ellenzéki összefogás útjában? Kormányzati cselszövés, nem ám, meg egy csomó minden nem, hanem mi magunk.

Kicsit propagálja a DK-t, aztán azt követeli, hogy ne csak beszéljünk az összefogásról, hanem tenni is kell érte. És akkor világos beszédet ígér, és Kuncze után megismétli, csak sokkal hangosabban, hogy szerinte az ellenzéknek egy közös vezetőre van szüksége, nem kettőre vagy háromra. Ha ő lenne az akadálya, ő hátra lépne. De nem ő az akadálya - kiabálja rekedten Gyurcsány, aki mindent meg fog tenni, felszántja az országot jobbra vagy balra. Nem önzés kell, hanem áldozat kell, a haza érdekében szolgálata, bármi áron. A tárgyalásokat nem befejezni, hanem kinyitni kell - üzeni az MSZP-Együttnek, mert az ő megállapodásuk a jelöltekről nem demokratikus, és nem időtálló, mert nem találkozik a demokratikus többség akaratával. Ezzel alaposan belerondít a közös ünnep hangulatába. Ő ott lesz amúgy a parlamentben, ahogy a pártja is, nem magáért aggódik.

A tömeg Gyurcsányra adott reakciója: 9/10

Fodor Gábor

Elég szerény taps a felfokozott hangulatú Gyurcsány-beszéd után. Nem mennek jól a dolgok, ezért kell, hogy közösen ünnepeljenek, veszélyben van a szabadság. Magyarországot nem kívülről, hanem belülről a Fidesz gyarmatosítja. Úgy viselkednek, mint az egykori megszállók. Ő is közös listát követel, és a Magyarországon annyira sikeres árnyékkormányt követel.

Szabó Tímea

Barátaim, ezek lopnak - kezdte, hosszan sorolja az elmúlt év aktuálpolitikai eseményeit.

Azt is mondta, 2010-ben sokan hitték, hogy a Fidesz változást akar. De a rendszerváltás óta politikus és párt még soha nem csapta be úgy az országot, ahogy azt Orbán Viktor és a Fidesz tette az elmúlt három évben.

Látszik, hogy nem beszélt még ennyi ember előtt, a színpad előtt szinte teljes az érdektelenség.

Mesterházy Attila

Nehezen tudta elkezdeni a beszédét, mert a tömeg Összefogást!, Összefogást! kántálással szakítja meg. Felcsúti Maradonázik, hazugsággal vádolja a kormányt, visszaköltözött félelemről beszél, Magyarországon önkényuralom van szerinte, de időről időre felhangzik az Összefogást. Egyelőre nem reagált Gyurcsány kihívására, inkább orbánozik.

Önkény, kiszolgáltatottság, reménytelenség, ezek a szabadság gyilkosai - mondja Mesterházy, nem nagyon hozza tűzbe a nézőket. Egyszerűen elnyomják Mesterházyt az Összefogást kántálók.

Végül papírját összehajtva csak üzen. Mégpedig azt, hogy ha valóban le akarjuk győzni Orbán rendszerét, ha arról beszélünk, hogy nem az önzésről szól na politika, akkor tudomásul kell venni, hogy nem egymásnak vagyunk az ellenségei. A fő ellenség Orbán és az ő igazságtalan, gaz, hazug rendszere. Aki mást gondol, téved. Elszántsággal, bátorsággal, el fogjuk érni a demokratát céljait - zárta beszédét az MSZP elnöke, ami alatt még jó, hogy nem dobálták meg.

Közönség reakciója: 6/10

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.