Mit tud rólad a Facebook?

TECH
2013 október 25., 13:30

Lassan már csak a hivatásos jogvédők, privacy-szakértők és személyiségi jogi expertek pampognak amiatt, hogy mennyi mindent tudnak rólunk a nagy techcégek, és mire használják a szorgos munkával összegyűjtött személyes adatokat. A többiek elfogadják, hogy a Facebook egy csomó mindent tud róluk, és hogy azt, amit tud, ki is adja a hirdetőknek.

De hogy mi mindent tud a Facebook, azzal a legtöbben csak akkor szembesülnek, amikor elvándorolnak a hirdetésfeladási szekcióba: oda, ahol egészen pontosan meg lehet mondani, ki lássa a hirdetést.

nyito1

 

Az a minimum, hogy a Facebook tudja, milyen mobilod van. Ha androidos, akkor tudja, hogy HTC, LG, Motorola, Samsung vagy Sony; ha Iphone, akkor tudja, hogy 4, 4S, vagy 5.

mobil

 

Új, ráadásul komoly kapcsolatban élsz? Esetleg nemrég elköltöztél? A Facebook tudja.

events1

 

Azon 32 ezer magyar közé tartozol, akit érdekel a szabadság filozófiája? Esetleg azon belül a szabadság, egyenlőség, testvériség? A Facebook tudja.

szabadság1

 

Azt hiszed, hogy a családi állapot annyi, hogy egyedülálló vagy házas? Hát nagyon tévedsz. A Facebook tudja, hogy épp nem vagy a családoddal, hogy gyereket vársz, vagy hogy távkapcsolatban élsz.

family1

Érdekel a bélyeg? Oké, de milyen bélyeg? A nyúlásmérő bélyeg? A forgalmi bélyeg? Trükkös Tomi és a bélyegutazó? A Facebook tudja.

belyeg1

 

Spanyolországba utaznál? Vagy most jöttél meg, egy hete? Ja, két hete? Mindegy, a Facebook tudja.

travel1

 

Össze is állítottam egy hirdetést, ami azokat a 19-45 éves, egyedülálló, diplomás budapesti nőket célozza meg, akik szeretik a macaront, és egy hete jöttek meg külföldről. A Facebook szerint kevesebb mint 20 ilyen ember létezik. Azt nem tudom, kik ők név szerint. De azt biztosan tudom, hogy a Facebook tudja.

audience

Pro tipp: Aki kíváncsi mindenre, amit a Facebook tud róla, látogasson el az Általános beállítások menüpontba, és töltse le az életét tömörített formátumban. Én kipróbáltam, egészen különös érzés 2007-es levelezéseket olvasgatni. Szerencsére a képek, amiket kitöröltem, már a Facebooknak sincsenek meg.

download1

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.