Meghalt Lou Reed

zene
2013 október 27., 16:54

Az amerikai zenész, szövegíró, a Velvet Underground egykori tagja 71 évesen hunyt el. Egyelőre nem tudni a halál okát, de a Rolling Stone emlékeztet arra, hogy májusban májátültetése volt.

Reed 1964-ben az egyetem után kezdett professzionálisan is zenével foglalkozni, a Pickwick Records nevű kiadónak írt szövegeket. Itt ismerkedett meg John Cale hegedűművésszel, vele Sterling Morrisonnal és Maureen Tuckerrel alapították meg a Velvet Undergroundot.

A zenekart Andy Warhol vette a szárnyai alá. Üzletileg egyáltalán nem voltak sikeresek, a The Velvet Underground & Nico című albumuk amit már Cale nélkül Christa Päffgennel vettek fel a 171. lett az amerikai slágerlsitákon miközben a RollingStone magazin minden idők 13. legnagyobb hatású albumaként tartja számon.

Nem sokan vették meg, de akik igen, azok rohantak zenekart alapítani.

Ezt Brian Eno zeneszerző mondta a lemezről. Ilyen volt például Patti Smith is, aki lemezkritikusként mászott bele a Warhol-féle New York-i undergroundba, és többek között alábbi bekezdést írta a Velvet Underground 1969-es koncertlemezéről:

És szeretem ahogy Lou beszél, mint egy meleghangú nigger (sic! - szerk.) vagy egy lelassult faszi Philadelphiából, aki felböfög valami régi lemezről egy örökzöldet. Aztán jön egy akkord, ami telibekúrja a szívedet. Az írógépem egy hatalmas erősítőn van, amiből a "Heroin" című számuk üvölt. (a Heroin a duplalemez 12. száma - szerk.) Vibrálnak tőle az ujjaim. Kell ez az elektromosság. Frankenstein gyermekei vagyunk, és elektromosságon nevelkedtünk. Ahogy a koncertjükön a fehér reflektor fénye újra és újra elöntötte Lou testét, az egyszerre volt szex és sebesség: a villanások tették a férfivá. A "Heroin" olyan mintha zokognál.

Reed 1970-ben kiszállt a Velvet Undergroundból, és egy elég éles váltással apja könyvelőcégnél kezdett dolgozni. Közben szólókarrierjét építgette, és 1972-ben  David Bowie-vel és Mick Ronsonnal kiadták a Transformer című albumot, rajta a Walk on the Wild Side című számmal, ami világsztárt csinált Lou Reedből.

1980-ban feleségül vette Sylvia Morales divattervezőt. Házasságuk 10 évig tartott, közben készült a New Sensations, The Blue Mask és a New York. 1987-ben, Warhol halála után Reed és John Cale kibékültek, és megcsinálták a Songs for Drella című albumot.

1990-ben elvált Moralestől és nem sokkal később  Laurie Andersonnal kezdett viszonyt, akivel 2008-ban házasodtak össze.

Pár idézet Lou Reedtől.

One chord is fine. Two chords are pushing it. Three chords and you're into jazz. (Egy akkord rendben van. Kettő erőltetett. Három már jazz.)

 

My God is rock'n'roll. (A RocknRoll az én Istenem)

 

The most important part of my religion is to play guitar. (A vallásom legfontosabb része a gitározás)

 

The music is all. People should die for it. People are dying for everything else, so why not the music? (A zene a minden. Az embereknek meg kéne halniuk a zenééért. Szinte minden másért halnak meg emberek, miért pont a zenéért nem?)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.