Szomorú lenne, ha egy nagykövet nem hívhatná fel egy tévéműsor szerkesztőjét

politika
2013 október 27., 17:33
  • Magyarország svédországi nagykövete felhívta a svéd közszolgálati televízió szerkesztőjét
  • Azt kifogásolta, hogy a svéd köztévé Magyarországot rendkívül rossz színben feltüntető műsort készített
  • Makkay Lilla nagykövet szomorúnak és a szólásszabadság korlátozásának tartaná, ha diplomaták közvetlenül nem nyilváníthatnának véleményt az országukat súlyosan sértő műsorokról

Mint megírtuk, október 23-án a svéd közszolgálati tévé kulturális műsorában leadtak egy félórás riportot. Szélsőjobbos rendezvényeken is forgattak, megszólaltattak Orbán-kritizálókat. például Heller Ágnest, akinek a szereplése miatt oda-vissza nyílt leveleket írt Kumin Ferenc és Heller. Kumin a Miniszterelnökség nevében hivatalos panaszt is tett a műsor miatt, és bocsánatkérést vár a svéd tévétől.

Egy Svédországban élő olvasónk írta meg nekünk, hogy nemcsak itthon, de Svédországban is ügy lett a riportból. A magyar nagykövet, a megbízólevelét a svéd királynak éppen október 23-án átadó Makkay Lilla másnap betelefonált a tévébe, és jelezte aggályait a szerkesztőnél, erre egy hírműsorban kissé értetlenkedve reagáltak is a csatornánál.

Telefon tényleg volt

Makkay Lilla nagykövet a szerkesztőségünknek küldött egy levelet, amiből kiderül, hogy tényleg telefonált, de ez szerinte így természetes:

"Érdeklődéssel olvastam a 444.hu honlapján azt a tudósítást, amely a svéd közszolgálati televízió "Kobra" című műsorának október 23-i adása kapcsán tett lépésemről szólt. Való igaz, az egész Magyarországot rendkívül rossz színben feltüntető, egyoldalú, az elhangzott bírálatokkal szemben semmiféle ellenvéleményt nem közlő, a kritizáltakat meg nem szólaltató műsor után, másnap, felhívtam az adás szerkesztőjét, Kristofer Lundströmöt, hogy felajánljam segítségemet, ha újra Magyarországról készítene műsort, hogy az egyemsúlyosabb, hitelesebb lehessen.

Kristofer Lundström az ajánlatot elfogadta, s jelezte, hogy élni fog vele (ezt a műsor honlapján is megerősítette egyébként).

Az adás után rögtön özönleni kezdtek a felháborodott üzenetek Nagykövetségünkre és a Kobra Facebook-oldalára is. A stockholmi magyar külképviseletet levélírók tucatjai szólították fel határozott tiltakozásra az erősen torzító, egyoldalú músor ellen. Megjegyzem, a svéd közszolgálati csatornákra vonatkozó törvényi szabályozás szigorúan elóírja, hogy a tudósítások nem lehetnek egyoldalúak, a kritizált félnek is meg kell adni a megszólalás lehetőségét, a ténybeli tévedéseket pedig korrigálni kell. Ez ebben a műsorban nem történt meg.

A Kristofer Lundströmmel folytatott - és utóbb e-mailben is megerősített ajánlatomat tartalmazó - beszélgetésem kapcsán a svéd közszolgálati televízió honlapján megjelent tudósítás azonban nem egészen azt tartalmazza, amit Önök közzétettek (a félrevezető tolmácsolást a nyelvi korlátoknak tulajdonítom). Lundström a valóságban nem tesz említést olyasmiről, hogy ilyen korábban ne fordult volna elő. Egy másik nyilatkozó arra utal, hogy régen a vízumkérelem elbírálása miatt kellett a kelet-európai országok nagykövetségeire bemenni egy-egy riportút előtt. Ilyesmi most nyilván nem fordul elő, országaink között nincs vízumkényszer.

A nyelvi korlátok azonban valóban szükségszerűvé tehetik az alaposabb előkészítést, a segítségnyújtást. Kristofer Lundström egyébként itt is, nem csupán telefonbeszélgetésünk során, megerősítette, hogy elfogadja a meghívást.

Svédországban az alkotmány önálló fejezetben rögzíti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Magyarországon is szomorúnak és a szólásszabadság korlátozásának tartanánk, ha diplomaták közvetlenül nem nyilváníthatnának véleményt az országukat érintő, azt súlyosan sértő és érdekeit korlátozó tudósítások kapcsán, nem ajánlhatnának segítséget újságíróknak.

A program felelős szerkesztójét NEM az adás előtt (pedig tudtuk, mi várható, a 4 perces beharangozó már hetek óta letölthető volt) hívtam fel, hogy megpróbáljam befolyásolni, hanem utána, jelezve segítő szándékomat, hogy legközelebb több információja és forrása legyen, ha Magyarországról készít műsort.

Úgy gondolom, a hiteles, sokoldalú tájékoztatás mindkét ország számára nagyon fontos, ugyanis nem csupán Magyarország, a magyar emberek, egyetemek, vállalkozók, vendéglősök, szállodások, gyógyfürdő-tulajdonosok stb. érdeke, hogy a svéd hírcsatornák ne keltsék rossz hírünket egyoldalú tudósításokkal, hanem a svédeké is, hogy a vállalatok nyugodtan adhassanak el árukat és szolgáltatásokat, a turisták pedig félelem nélkül jöhessenek hazánkba pihenni, gyógyulni, tanulni, élvezni a szép tájakat, kultúrát, gasztronómiát stb. És igen, 15 év után még mindig fontosnak tartom, hogy még szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat, a sajtóban is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.