Az NSA beismerte, hogy lehallgatták Angela Merkelt

külföld
2013 október 30., 20:52

Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke egy washingtoni sajtótájékoztatón mondta el, hogy az NSA igazgatója beismerte a lehallgatást. A német konzervatív politikus tagja volt annak az EP-delegációnak, amelyik az utóbbi napokban az amerikai fővárosban tárgyalt az NSA nagy nemzetközi felháborodást kiváltó titkos adatgyűjtéséről.

Brok azt mondta: találkozott Keith Alexander tábornokkal, az NSA vezetőjével, aki beismerte a kancellár és a német állampolgárok lehallgatását, és ez egyoldalúan, a német hatóságok tudta nélkül történt.

Elmar Brok a tárgyalásokról beszámolva visszautasította azt az amerikai érvelést, hogy az európai államok és más országok is hasonló hírszerző-megfigyelő tevékenységet folytatnak.

„Nem megengedhető, hogy az elkövetett bűnöket mások bűneivel indokolják”

Az EP küldöttségét Claude Moraes brit európai parlamenti képviselő vezette. A tárgyalások után Moraes azt mondta: az amerikai féltől további tisztázást várnak el, mert európai részről változatlanul súlyos aggodalmak állnak fel, a bizalmat nem sikerült helyreállítani.

Keith Alexander mellett a küldöttség találkozott James Clapper hírszerzési igazgatóval is. Állítólag mindketten megvédték a külföldi vezetők lehallgatását, azt hangoztatva, hogy mindez szokványos, és az európai hírszerzés ugyanezt teszi amerikai célszemélyekkel.

Az NSA eddig csak azt mondta, hogy Obama nem tudott a németek lehallgatásáról.

(Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.