Nem oldja meg a kamupárt-problémát a fideszes módosítás

politika
2013 október 31., 10:04

A Political Capital és a Transparency International Magyarország a hét elején írt arról, hogy milyen visszaélésekre ad lehetőséget a pártfinanszírozási törvény a választásokkor.

Például, hogy nagyobb baráti társaságok kamupártot alakítva százmilliós támogatásokat szakíthatnak. A kritikákra válaszul Gulyás Gergely fideszes képviselő csütörtök reggel azt mondta, hogy módosítani fogják a törvényt, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

A Political Capital szerint viszont Gulyásék megoldása nem jelent lényegi megoldást. Közleményük szerint a tényleges probléma még mindig fenn áll:

  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Ennek összege, egyéni jelöltjeik számától függően, minimum 149,25 millió forint, ami 597 millió forintra tornázható fel
  • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására
  • •A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra

Ezért a Political Capital szerint olyan törvénymódosítás kéne, ami alapján

  • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről
  • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.