Egyre nehezebb lesz öntözéssel élelmiszert termelni

katasztrófa
2013 november 02., 14:43
comments 11

A világ élelmiszer-termelésének negyede olyan területeken zajlik, ahol egyre súlyosabb problémákat okoz a szárazság. Egy most megjelent tanulmány szerint a helyzet folyamatosan rosszabbodni fog, a világ élelmiszerkészletének negyven százalékát megteremtő öntözéses földterületek fele fekszik olyan területen, ahol a klímaváltozás miatt súlyos vízhiánnyal kell a közeljövőben szembenézni.

Az erőforrás-készleteket kutató WRI kutatói egy online interaktív térkép segítségével mutatják be, hogy hol nőnek a leginkább folyadékigényes termények.

És a térképből az derül ki, hogy például a világ gabonakészletének 43 százaléka olyan területen terem meg, amit erős vízhiány súlyt. Ez az arány 35 százalék a kukorica és 29 százalék a rizs esetében.

photo_camera Ez például Európa és a gyümölcsök esete (via wri.org)

Hasonlóan gondba kerülhet a ruhaipar is, a gyapottermő helyen 57 százaléka is veszélyeztetett térségben fekszik.

Jelenleg a világ vízhasználatának 70 százalékát viszi el a mezőgazdaság, és azért, hogy lehetségessé váljon a növekvő népesség táplálása, 2030-ig 50 százalékkal több vízre lenne szüksége a termelőknek. Ami az átalakuló természeti viszonyok között egyáltalán nem tűnik könnyen megoldhatónak.

A WRI szerint a megoldást a fenntarthatóbban előállítható élelmiszerek irányában kéne keresni, ehhez pedig csökkenteni kéne az öntözéses módszerrel előállítható terményektől való függőségünket. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.