Így segít az újságíróknak a felcsúti önkormányzat

POLITIKA
2013 november 03., 15:57
comments 4

finger

Kérem segítő közreműködését, hogy levelére mihamarább érdemi információkat nyújthassunk.

Ezt Sisa András, Felcsút jegyzője írta a 444-nek, illetve UP főszerkesztőnek. Sisa közérdekű adatkérésünkre válaszolt, és az övéhez hasonló segítőkész hivatali hozzáállással én még sehol sem találkoztam.

Hogy megy a bolt polgármester úr?

Még október elején kezdtük keresni Mészáros Lőrinc polgármester vagyonnyilatkozatát Haszán kollégával, de nem találtuk a települése honlapján. A felcsut.hu amúgy sem bővelkedik információkban, ha valaki a polgármesterre kíváncsi. Mészáros nem az a kérkedős típus.

photo_camera Minden, amit Mészáros Lőrincről tudni érdemes a felcsut.hu-n

Ez persze nem szegte kedvünket. Mivel a polgármesterek, helyi képviselők vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános, először telefonon érdeklődtünk. Miután ezzel nem jutottunk sokra, közérdekű adatkérést küldtünk az önkormányzatnak.

Egész pontosan én küldtem levelet Mészáros Lőrincnek, és kértem, hogy a megválasztása óta leadott valamennyi vagyonnyilatkozatát küldje el emailben.

Uj Péter = álfőszerkesztő

A válasz pár nappal később, Sisa András jegyzőtől érkezett.

A levél eleve nem nekem szólt, hanem UP-nak.

Sisa azzal kezdte, hogy a 444 újságírója nem jogosult a lap képviseletére, csak a főszerkesztő.

  • Szóval egy újságíró nem kérhet adatot egy politikus vagyonosodásáról, csak a főszerkesztő.

Aztán Sisa azt is írja, hogy ahhoz, hogy válaszoljon, először meg kell győződnie arról, hogy a 444.hu portál jogszerűen működik-e. Ehhez a Médiahatósági Regisztrációnkkal kapcsolatban kért adatokat.

  • Szóval egy újság nem kérhet adatot egy politikus vagyonosodásáról, csak ha a felcsúti jegyző szerint okésan működik.

Itt jön a levél legjobb része:

Nem áll rendelkezésemre arra vonatkozóan információ, hogy egyrészt Ön valóban a kérdésese portál főszerkesztője-e, másrészt főszerkesztőként Ön jogosult-e a portál képviseletében eljárni. (...) A hiányzó információk okán jelenleg Ön egyelőre a Ptk. alapján álképviselőnek tekinthető.

Gyönyörű.

Egyáltalán, miért olyan kíváncsi?

Aztán Sisa jegyző úr amiatt is aggódik, hogy mi a tervünk a megszerezett adatokkal.

Kérem hitelt érdemlően igazolni, hogy milyen jogos cél vagy kötelezettség teljesítése érdekében van szükség a vagyonnyilatkozat adataira.

Ezzel kapcsolatban egyébként jogi szakértőink nem értettek egyet.

Egyikük azt mondta, hogy valóban igazolnunk kell az új, Ne zavarj épp lopok törvénynek megfelelően, hogy mit akarunk kezdeni a vagyonnyilatkozatokkal. Egy másik ügyvéd szerint erre nincs szükség.

Amúgy nagy meglepetések ezen a fronton nem érik majd a felcsúti önkormányzatot, cikket fogunk írni a vagyonnyilatkozatról.

Elküldjük újra

Mivel nagyon érdekel bennünket, hogy hogy gazdagodott, vagy éppen szegényedett az elmúlt években Mészáros Lőrinc, azért újra el fogjuk küldeni a közadatkérést az önkormányzatnak, és remélhetőleg akkor tényleg megkapjuk a dokumentumokat. Ha nem, akkor marad a bíróság. Egy ilyen per, Sisa levele alapján rémesen szórakoztató lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.