Szinte teljesen üres a Bálna gyomra

Budapest
2013 november 08., 14:13
  • A Duna-parti Cetet (ma már Bálnát) 2011 nyarán adták volna át
  • 2012-ben birtokba vette a főváros
  • Végül péntek délben nyílt meg, háromnapos mulatsággal
  • De hogy mi lesz hétfőn, azt senki nem tudja, mert alig van benne valami
photo_camera Fotók: Botos Tamás

Vannak rejtélyes helyek Budapesten. Ilyen például a Rác fürdő meg a Cet, amik elkészülnek, aztán felbukkan a Főváros, és valamilyen követhetetlen jogi és üzleti kavarodás miatt mégsem nyílnak meg, csak állnak üresen. Mától a Cet (újkori nevén és innentől kezdve a cikkben is Bálna) nem ilyen. Nemcsak a kapuit nyitják meg, már szponzorautó is áll előtte.

balna_23

Az mindenképpen jó, hogy megnyílt, mert a budapesti eget elrondító, rettenetesen idegesítő lila lézer hónapokig arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan nyitnak. Az épületet Kas Oosterhuis holland építész és Lénárd Ilona építészirodája tervezte.

balna_20

A rosszhírű Cet elnevezést valamikor a nyár elején keresztelték át Bálnára. Hogy pontosan mi lesz benne, az erről a tábláról nem derül ki. De talán majd bent.

balna_19

Ahhoz képest, hogy mennyi ideig állt üresen, és hogy október 31-én akarták legeleslegvégül átadni, még mindehol dolgoztak az üzleteken. Az persze simán lehet, hogy ezt a parabolaantennát akkor sem lehet felrakni majd az üvegtetőre, ha minden kész lesz, és akkor marad itt.

balna_18

A Főváros tulajdonában lévő Új Budapest Galéria is itt kap helyet, ami - ez már bent derül ki - azért egy jó megoldás, mert az egyelőre szinte teljesen üres 2. emelet jelentős részét elfoglalja. Először egy "széles spektrumú, a jelenkori művészeti pozíciókat jól tükröző" kiállítás nyílik itt, Budapesti merítés – 2013 címmel

balna_17

Kapunyitás után fél órával. Hogy itt a renden kívül mi lesz, arról semmilyen felirat nem adott tájékoztatást.

balna_15

Parkettázási munka bemutatója, klassz kilátással. A 30 574 négyzetméter bruttó szintterületből 11 772 négyzetméter bérelhető. Nem kell rohanni, van még üres hely. 

balna_11

Egy pénztárcakimélő kulturális, kereskedelmi és vendéglátó központ. Kevés nyitva tartó bolt, kellemes napfény. Hogy végülis mennyibe került a Fővárosnak a Tarlós szerint a városvezetés által örökül kapott egyik legsúlyosabb hagyaték, azt kérdésünkre a Fővárosnál nem árulták el. A Népszabadság így kalkulált: a beruházó máltai off-shore cég, a Portó 6,5 millió eurót kapott. A generálkivitelező követelését végül 95 százalékos áron (2,7 millió euróért) vásárolták meg. Szeptemberben újabb 1,32 milliárd forintot szavaztak meg az épület kivitelezésére. Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nyilvános pályázatok nélkül költik majd el a pénzt.

balna_6

"Örömmel köszöntöm abból az alkalomból, hogy a budapestiek végre birtokba vehetik a Bálna épületegyüttest." Tarlós István

balna_5

A júniusi bérlői pályázatra összesen 16 ajánlat érkezett a kiadható terület harmadára. Ám ezekből se lett maradéktalanul szerződés. (Népszabadság)

balna_26

"A Bálna belsőépítészeti megformálása hűen tükrözi korunk holisztikus szemléletét: acél, alumínium és üveg, sárgára égetett tégla csontszínű beton és selyemszürke alumínium felületek, tükörpolírozott beton és fa padló, terazzo mintás lépcsőfokok és krómacél mozgólépcsők tükrözik az átlátszó üveg tetőpanelokon átragyogó napsugarat, egyetlen egésszé formálva a belső és a külső teret, a vendéglátás művészetét a művészeti látomással, a vásárlás örömét az öröm látványával." (balnabudapest.hu)

balna_27

A felső két szinte teljesen üres. Találtunk azért itt is nyitva tartó üzletet, ők két napja kapták meg a működéshez szükséges engedélyt. Annak örülnek, hogy most három napig sokan lesznek a programok miatt, de hogy hétfőn mi lesz, arról fogalmuk sincs.
balna_14

A lentről nem látható, titkosnak nevezett kilátó. Ide nem lehetett volna még feljönni, mert a főpolgármester úrra vártak.

balna_13

A Bálna lajtorjája

balna_12

Van, ahova nem lehet menni.

balna_9

A műemléki védelem alatt álló épületrész -1. szintjét a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) működtet. Itt jobb a helyzetet, az üzletek nagy részét sikerült kiadni.

balna_8

"Egy olyan különleges hangulatú teret szeretnénk megvalósítani a páratlan tégla pilléres, boltozatos környezetben, mely a fővárosiaknak és a Budapestre érkező turistáknak is érdekes, izgalmas vonzerőt jelenthet."

balna_7

"A szintet az antikvitást, a bioélelmiszereket és a tudatos táplálkozást kedvelőknek szánjuk, mely a belváros egyedi színfoltja lehet."

balna_1

"A Bálna életének új szakaszába lép. Mostantól napról napra több, értékesebb tartalommal telik meg." A szórólapból. Kint mindeközben tüntettek az alvállalkozók, akik a lehvíott bankgaranciájukat kérik vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.