Felmentették a férfit, aki baltával, kardokkal, késsel támadt a családjára

bűnügy
2013 november 09., 12:09

Emberölés bűntettének kísérletével vádolták, végül felmentették az egri törvényszéken azt a 38 éves férfit, aki több liter bor elfogyasztása után 2011 novemberében rátámadt élettársára, nevelt lányára és annak gyerekére.

Sz. Gábor 13 éve él együtt elhunyt bátyja háromgyermekes özvegyével. Tíz éve költöztek Budapestről Zagyvaszántóra. A férfi rendszeresen ivott, részegen többször megverte élettársát és nevelt gyerekeit is. Emiatt a három gyerek el is költözött otthonról.

Egyikük, Mariann azonban visszaköltözött, miután szült egy gyereket. Mostohaapját - egyben nagybátyját - igyekezett kerülni, de az egyik délután Sz. Gábor részegen megfenyegette a kisgyerekes anyát. A férfit élettársa igyekezett csitítani, aki végül elment a házból. A megfenyegetett lány egy kenyérvágó kést vett magához, hogy azzal védje magát, ha visszatér a részegen rendszeresen agresszív férfi. Amikor Sz. Gábor hazaért, neki is támadt a lánynak, Mariann viszont megszúrta őt. A férfi erre kiment, és egy baltával tért vissza. Berúgta annak a szobának az ajtaját, ahová Mariann az édesanyjával és a gyerekével bemenekült, és azt kiabálta, hogy "Kinyírlak mind a hármótokat”. A vádirat szerint megütötte élettársa karját és hadonászni kezdett a baltával, Mariannt el is találta.

Ezután kiment a szobából, de csak azért, hogy magához vegyen a műhelyében két kardot, egy 50 centis élezettet és egy 71 cenits élezetlent. A lány, az anyja és a gyereke újra bezárkóztak a szobába, miközben hívták a rendőrséget, de a férfi újra rájuk törte az ajtót, és a gyermekét tartó fiatalabbik nő felé hadonászot és szurkált a kardokkal. A rövidebb, de élezett kardot Mariann mellkasához tartotta, a lány ráfogott a pengére, ami el is vágta az ujját. A férfi ismét kiment, de megint csak azért, hogy eszközt cseréljen. Egy kést kapott fel a konyhában, és azzal indult vissza, de ekkor megérkezetek a rendőrök.

A Heol.hu beszámolója szerint a bíróság végül felmentette - az ítélethozatalra amúgy rendőrök által előállított - férfit, önkéntes elállás címen. A lap sajnos nem részletezi a bíróság indoklását, csak beidézi, hogy mit jelent a büntetőjogban az önkéntes elállás: egy bűncselekmény elkövetője nem büntethető (az általános szabályok szerint a befejezett bűncselekményre vonatkozó büntetési tétellel), ha az ő önkéntes elállása folytán maradt el a bűncselekmény befejezése, vagy a bűncselekmény eredményének a bekövetkezését önként elhárítja. [Btk. 17. §(3)] Az önkéntes elállás megállapítása kedvezőbb helyzetbe hozza az elkövetőt, mintha a cselekményét befejezte volna (egyedül vagy másokkal) ahhoz képest, hogy a más okból kísérleti szakaszban maradt bűncselekményért a tettes úgy felel, mintha azt befejezték volna - írja a történetet elmesélő újság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.